Raziskovalna oprema

Raziskovalna oprema

Raziskovalno razvojna oprema

Ker v znanstveno raziskovalno delo vključujemo tudi naše študente, ki s tem pridobijo dragocene izkušnje, hkrati pa so dragocena pomoč pri projektih, je visokokakovostna in tehnološko napredna raziskovalna oprema ključnega pomena.

3D tiskalnik SLS (sPro 60 HD)

3D Tisk – Selektivno lasersko sintranje SLS sPro 60 HD - Tehnologije dodajanja materiala

 

Opis metod

Kratica ''SLS'' predstavlja tehnologijo dodajanja materiala po slojih imenovano v angleškem jeziku ''Selective Laser Sintering'' in v slovenskem jeziku selektivno lasersko sintranje. Tehnologija uporablja CO2 laser visokih moči za spajanje DuraForm polimernega prahu v maso, ki predstavlja 3-dimenzionalen izdelek oz. komponento.

 

Opis naprav

Laser selektivno raztopi prah s skeniranjem preseka, kar generira ''razrezan'' 3D digitalen opis komponente na delovnem prostoru stroja, kjer je nanešen prah. Z dodajanjem slojev se običajno viša višina izdelka. Za boljšo ilustracijo procesa dodajanja materiala lahko izdelek tvori tisoč slojev. S skeniranjem vsakega prečnega prereza se področje ''postelje s prahom'' zniža za eno plast, na vrh izdelka se nanese nova plast materiala s pomočjo avtomatiziranih valjčkov in postopek se ponavlja dokler izdelek ni končan. S tehnologijo selektivnega laserskega sintranja je možno izdelati komponente iz različnih osnovnih polimernih materialov, kot so najloni, kot tudi polimerni materiali ojačani s steklenimi, ogljikovimi vlakni ipd. in polistireni.

Splošne lastnosti stroja SLS sPro 60 HD so naslednje: maksimalna moč laserja je 25 W, debelina laserskega žarka 450 µm in maksimalna delovna temperatura stroja je 178°C. Delovno področje stroja in hkrati zmožnost izdelave izdelka je  naslednjih dimenzij: 381 x 330 x 437 mm. V spodnji tabeli so prikazani tehnični parametri stroja za selektivno lasersko sintranje SLS sPro 60 HD.

 

Tabela 1: Tehnične specifikacije naprave.

Parameter

Območje delovanja

Dovajanje količine prahu

0 do 500 obr.

Debelina sloja

(0.0 do 0.508) mm

Število slojev

1 do 32.000

Valjčki: Razmerje vrtenja

0 do 10

Valjčki: hitrost

76 in 305 mm/s

 

Primeri uporabe

3D tisk se običajno uporablja za izdelavo prototipih modelov. Z razvojem tehnologij dodajanja materiala se vse več uporablja za izdelavo namenskih izdelkov. Uporablja se predvsem v aplikacijah, kjer konvencionalne tehnologije ne dopuščajo dovolj svobode pri dizajnu izdelka.

 

Uporaba v industriji

Stroj SLS sPro 60 HD se običajno uporablja za izdelavo izpušnih sistemov v letalstvu, pripomočki za vrtanje v medicinske namene, protetika in ortotika, potrošniko blago, elektronska ohišja, avtomobilski interier in prototipi.

50 kosov vrhunske raziskovalne opreme
1700 potencialnih delodajalcev
4 študenti na učitelja
40 vrhunskih strokovnjakov
  • English