O nas

O nas

Fakulteta z najbolj perspektivnim študijskim programom v državi

Visoka šola za tehnologijo polimerov, danes že Fakulteta, je 30. 11. 2016 dopolnila 10 let delovanja.

V obdobju od ustanovitve smo se razvili v kakovostno in ugledno visokošolsko in raziskovalno institucijo, preoblikovali iz visoke strokovne šole v fakulteto, pridobili vrhunsko raziskovalno infrastrukturo ter razvili nove storitve za podjetja na področju raziskovalne dejavnosti in usposabljanja.

Shake hands

Zasebni neprofitni zavod z ustanovitelji iz vrst gospodarstva in razvojnih institucij.

Organizirani smo kot zasebni visokošolski zavod, ki so ga ustanovili Javni zavod Koroško višje in visokošolsko središče, GIZ Grozd Plasttehnika, RRA Koroška d.o.o., takratni Johnson Controls Slovenj Gradec d.o.o. (Adient Slovenj Gradec d.o.o.), Grammer Automotive Slovenija d.o.o., TECOS - Razvojni center orodjarstva Slovenije ter Mestna občina Slovenj Gradec. V zadnjih nekaj letih so k soustanoviteljstvu pristopila še podjetja Plastika Skaza d.o.o.Kopur d.o.o. in BSH, Hišni aparati d.o.o. Nazarje, v letu 2022 pa podjetja Siliko d.o.o., Roto d.o.o. in Veplas Group d.d..

Ustanovitelji na različne načine podpirajo fakulteto, med drugim s sodelovanjem v projektih, z naročilom njenih storitev, z donacijami ipd.

1700+

Znanja naših študentov iskana v več kot 1.700 slovenskih podjetjih.

Fakulteta za tehnologijo polimerov edina v Sloveniji ponuja vsebinsko zaključen študij na področju polimernih tehnologij in materialov.

Trenutno na fakulteti študira 110 študentov. Prihajajo iz vseh koncev Slovenije, manj kot 40 % jih prihaja iz Koroške regije. Hiter razvoj področja in pomanjkanje znanj na tem področju našim diplomantom zagotavljata visoko zaželenost med delodajalci. Zadnji podatki kažejo, da je zaposljivost naših diplomantov 100 %.

Vpisni pogoj

Nudimo vrhunsko aplikativno in razvojno raziskovanje pri projektih s področja polimernih materialov in tehnologij.

Naša razvojna in raziskovalna dejavnost temelji na najsodobnejši raziskovalni opremi in strokovnjakih, ki jih odlikujejo vrhunsko znanje o materialih in tehnologijah ter mnoge izkušnje iz gospodarstva. Usmerjamo se na področje razvoja in predelave biopolimerov, (bio)kompozitov, funkcionalnih polimerov ter materialov za 3D tisk, izboljšanje lastnosti reciklatov ter karakterizacijo, testiranje materialov in analizo napak.

 

Raziskovalno delo poteka v štirih laboratorijih, opremljenih z najsodobnejšo laboratorijsko opremo.

 

Sodelujemo v številnih nacionalnih in mednarodnih raziskovalnih projektih. Poleg tega smo v zadnjih treh letih pomembno okrepili tudi tržno dejavnost oziroma storitve za podjetja. Podjetjem iz Slovenije in tujine pomagamo pri težavah med predelavo polimerov, izvajamo postopke karakterizacije polimerov, iščemo napake pri predelavi polimerov in optimiziramo tehnologije predelave. Z vrhunsko opremo testiramo predelavo in pripravo mešanic (kompozitov) ter z naročniki sodelujemo pri razvoju novih proizvodov. Nudimo tudi usposabljanja za podjetja, v obliki delavnic, konferenc in seminarjev po meri podjetij. Sodelujemo z več kot 70 podjetji iz Slovenije in tujine.

Nacin

Prednosti FTPO - praktična naravnanost, odzivnost, osebni pristop in internacionalizacija.

Odlikujejo nas praktična naravnanost, odzivnost in osebni pristop. Spremljamo trende in jih konstantno vključujemo v študij, razmišljamo inovativno in smo prožni pri iskanju ustreznih rešitev.

Posebnost FTPO so tudi majhne skupine in pristni stiki med študenti in predavatelji, kar je odlična podlaga za zelo kakovosten in individualnim pričakovanjem prilagojen študij. Pomembno je tudi dejstvo, da imajo pri nas študenti dostop do vrhunske opreme, več kot tretjina visokošolskih učiteljev in sodelavcev pa prihaja neposredno iz gospodarstva.

Kakovost študija dvigujejo tudi mednarodne aktivnosti FTPO. Študentom in visokošolskim učiteljem ter raziskovalcem preko programa Erasmus+ ter drugih evropskih in nacionalnih projektov omogočamo pridobivanje izkušenj v tujini, gostimo tuje strokovnjake in organiziramo mednarodne konference, delavnice in poletne šole.

spodbujevalec regionalnega razvoja

Spodbujevalec regionalnega razvoja.

Čeprav delujemo mednarodno, se zavedamo tudi svoje odgovornosti do lokalnega okolja. Želimo delovati kot spodbujevalec regionalnega razvoja. Ustvarjamo nova delovna mesta za visoko izobražen kader, vrhunske raziskovalne storitve, spodbujamo razvoj lokalnih podjetij in z novimi sodelavci in študenti, ki prihajajo iz drugih okolij ustvarjamo dodatne prihodke (bivanje, prehrana…).

Eden izmed naših dolgoročnih ciljev je, da bi se z našo pomočjo v okolici fakultete razvila oziroma ustalila uspešna podjetja, ki bi nudila kakovostna delovna mesta za prebivalce regije.

50 kosov vrhunske raziskovalne opreme
1700 potencialnih delodajalcev
4 študenti na učitelja
40 vrhunskih strokovnjakov
  • English