Eduroam

Eduroam

Brezžično izobraževalno omrežje EDUROAM

 

Fakulteta za tehnologijo polimerov nudi zaposlenim in študentom možnost brezplačnega dostopa do brezžičnega računalniškega omrežja EDUROAM. Tako dodeljeni dostop ni namenjen komercialni uporabi. EDUROAM je del omrežja, ki je povezano v omrežje Arnes in evropski sistem, zato zanj veljajo enaka pravila kot za dostop do omrežja Arnes (http://www.arnes.si/dostop).

 

1. Kaj je Eduroam?

Storitev Eduroam omogoča študentom in zaposlenim varen in preprost dostop do zaščitenega brezžičnega (WLAN) omrežja na naši fakulteti in gostovanje v omrežjih drugih institucij, vključenih v sistem Eduroam.

V omrežje Eduroam so vključene izobraževalne in raziskovalne ustanove (fakultete, inštituti, srednje šole) v Sloveniji (http://www.eduroam.si) in tujini (http://www.eduroam.org).

Omrežje je zasnovano tako, da lahko dijaki, študentje ali zaposleni dostopajo transparentno in brezplačno v katerikoli zgoraj navedeni ustanovi (doma in v tujini), in to z istim uporabniškim imenom in geslom kot v "domačem" omrežju Eduroam (npr. predavatelj FTPO dostopa v zaščiteno omrežje Eduroam v drugem mestu oz. v katerokoli omrežje Eduroam v tujini). Pri tem je tako sami ustanovi kot gostujočem uporabniku zagotovljena kar največja varnost, saj je onemogočeno prisluškovanje in lažno predstavljanje.

 

2. Tehnične zahteve za dostop

V brezžično omrežje z imenom (SSID) eduroam se je mogoče povezati s prenosnim računalnikom, dlančnikom, telefonom; skratka z napravo, na kateri operacijski sistem in brezžični vmesnik podpira standard 802.11a/g/n ter varnostni protokol WPA1/2-Podjetniško (WPA1/2-Enterprise) in prijavni standard 802.1x z EAP-TTLS + PAP (enkripcija podatkov AES).

 

3. Navodila za priklop

Podrobna navodila za namestitev najdete na naslovu www.eduroam.si.

Od 1.11.2013 pa si lahko pomagate tudi z prednastavljenimi programi za namestitev brezžičnega omrežja na vaši napravi - getEduroam oz. https://cat.eduroam.org/?idp=8036. Poleg tega je za brezžični dostop potrebno še veljavno uporabniško ime in geslo v matični ustanovi – Fakulteti za tehnologijo polimerov. Za uspešno prijavo v omrežje eduroam potrebujete veljavno uporabniško ime in geslo v matični organizaciji t.j. FTPO. Študenti pridobijo na željo uporabniško ime in geslo ob vpisu oz. podajo zahtevek ob začetku študijskega leta v Referatu za študijske zadeve. Dostop je veljaven za čas študija in omogoča študentom tudi dostop do ostalih storitev - Moodle, Office 365 in ostale storitve v Arnes AAI federaciji. Uporabniške podatke, spremembo gesla in prevzem identitete je mogoč na spletni strani SIO-MDM.

 

4. Pomoč in kontaktne osebe

Kontaktna oseba je Lara Gosak, oz. eduroam@ftpo.eu

50 kosov vrhunske raziskovalne opreme
1700 potencialnih delodajalcev
4 študenti na učitelja
40 vrhunskih strokovnjakov
  • English