Aktualno

Aktualno
Nov kos raziskovalne opreme na FTPO - Mikroskop Keyence VHX 7000
/ Kategorije: Aktualno

Nov kos raziskovalne opreme na FTPO - Mikroskop Keyence VHX 7000

Na FTPO smo kupili nov kos raziskovalne opreme, to je Mikroskop Keyence VHX 7000.

Nova pridobitev bo pripomogla k še bolj intenzivnem in še bolj kakovostnem raziskovalnem delu na fakulteti. Z novo opremo so se včeraj že spoznali raziskovalci in tehnični sodelavci FTPO, ko je v laboratorijih potekalo prvo usposabljanje za delo z mikroskopom.

 

Mikroskop Keyence VHX 7000 je digitalni mikroskop, ki nam s pomočjo leče VH-ZST omogoča povečave od 20x do 2000x. Mikroskop ima motorizirane x, y in z osi, omogoča pa tudi nagib leče, različne možnosti osvetlitve ter filtre za izboljšanje kvalitete. Omogoča tako 2D kot 3D posnetke, ki jih lahko tudi obdelujemo: merimo dimenzije, obliko profilov in hrapavost. Pri vzorcih iz različnih materialov lahko določimo vsebnost posameznih komponent; če imajo materiali dovolj kontrasta, velikost delcev, razporeditev velikosti delcev, vsebnost nečistoč.

Po šolanju, ki je potekalo 27. 7. 2021, so raziskovalci in tehnični sodelavci FTPO preverili nekaj od teh funkcij na vzorcu za Flash DSC, kjer je bila izračunana masa vzorca 148 ng. S pomočjo največje povečave 2000x in motorizirane z osi, so posneli vzorec, ki je prikazan na spodnji sliki.

Po obdelavi podatkov s pomočjo izračuna volumna vzorca so določili masa vzorca, ki je znašala 148 ng. Tako so tudi s pomočjo Keyence mikroskopa določili pravilno maso vzorca za Flash DSC.

 

Primer globine laserskega graviranja prikazuje naslednja slika, kjer je znašala globina napisa FTPO po laserskem graviranju od 260 μm do 290 μm.

Na spodnji sliki pa je prikazan primer določanja velikosti delcev.

Prejšnji članek NOVIČNIK FTPO, APRIL, MAJ, JUNIJ 2021
Naslednji članek S projektom Polymetal uspešno do zaključka

Name:
Email:
Subject:
Message:
x
50 kosov vrhunske raziskovalne opreme
1700 potencialnih delodajalcev
4 študenti na učitelja
40 vrhunskih strokovnjakov
  • English