Raziskovalna oprema

Raziskovalna oprema

Raziskovalno razvojna oprema

Ker v znanstveno raziskovalno delo vključujemo tudi naše študente, ki s tem pridobijo dragocene izkušnje, hkrati pa so dragocena pomoč pri projektih, je visokokakovostna in tehnološko napredna raziskovalna oprema ključnega pomena.

3D skener Artec Eva (Artec 3D)

3D skeniranje objektov

Opis metod

Ročni 3D skener Artec Eva, proizvajalca Artec 3D, je namenjen skeniranju/izdelavi manjših mehanskih komponent (velikosti od 100 mm) do srednje velikih komponent in sistemov, kot so na primer lita platišča od avtomobila ali izpušni sistem motornega kolesa. Pridobljene 3D modele se lahko enostavno obdela in posodobi v namenskem programskem okolju Artec Studio Professional. Napravo se lahko uporabi v procesu vzvratnega inženirstva in hitrega prototipiranja. Skener potrebuje za svoje delovanje AC napajanje ali zunanjo baterijo. Velikost skenerja je 262 x 158 x 63 mm in teža 0.9 kg.

 

Opis naprav

Sistem temelji na tehnologiji skeniranja s strukturirano svetlobo, ki omogoča zajem podatkov iz predmetov s črnimi in sijočimi površinami.  V spodnji tabeli 1 so zbrane glavne tehnične specifikacije skanerja.

Tabela 1: Tehnične specifikacije naprave.

Vrsta tehnične specifikacija

Stopnja natančnosti

3D točkovna natančnost

do 0.1 mm

3D  resolucija

do 0.2 mm

3D Natančnost na daljavo     

Do 0.1 mm + 0.3 mm/m

Delovno območje

0.4 - 1m

Ločljivost teksture

1.3 Mpx

Barve

24 bpp

Hitrost 3D rekonstrukcije

do 16 fps

S pomočjo namenskega programa Artec Studio Professional, kateri omogoča prikaz skeniranega objekta in njegovo nadaljnjo obdelavo,  je mogoče generirati naslednje 3D mrežne formate: OBJ, PLY, WRL, STL, AOP, ASC, PTX, E57 in XYZRGB. Pri tem je možen izvoz naslednjih CAD formatov: STEP, IGES in X_T za uporabo v modelirnikih ali drugih virtualno simulacijskih okoljih. Program omogoča tudi pretvorbo v formate, ki omogočajo izvedbo geometrijskih meritev na skeniranem kosu. To so formati CSV, DXF in XML.

 

Primeri uporabe

Postopek 3D skeniranja se uporablja za generiranje virtualnih 3D modelov obstoječih izdelkov/ objektov, kjer se obstoječe izdelke ponovno izdela ali modificira s pomočjo postoka vzvratnega inženiringa.

 

Uporaba v industriji

Področja industrijske uporabe 3D skenerja so naslednja: vzvratni inženiring (razvoj in prilagoditev geometrije izdelkov, izdelava 3D dokumentacije), industrijski dizajn in izdelava (vzvratno inženirstvo, nadzor kakovosti izdelave, hitro prototipiranje), zdravstvo, znanost in izobraževanje (raziskave, usposabljanja, spletni muzeji), umetnost in oblikovanje (ohranjanje dediščine, arhitektura, računalniško ustvarjene slike CGI, moda).

50 kosov vrhunske raziskovalne opreme
1700 potencialnih delodajalcev
4 študenti na učitelja
40 vrhunskih strokovnjakov
  • English