Aktualno

Aktualno
Delo na projektu Start Circles  v mesecih december 2020 in januar 2021
/ Kategorije: Aktualno

Delo na projektu Start Circles v mesecih december 2020 in januar 2021

 

V mesecih december 2020 in januar 2021 smo izvajali projekte za naslednja podjetja: Azurefilm, Iskra ISD Plast, Limnos, Maar in SIBO Group.

Za podjetje Azurefilm je cilj »Izdelava kolutov za filament za 3D tisk iz kompozita iz recikliranega PP in odpadnega papirja«. Kompavndirali smo 100 kg kompozita iz termoplastične matrice reciklata PP, ki nam ga je prijazno doniralo podjetje TAB IPM in 15 % dodanega odpadnega papirja, saj ima ta izvedba še vedno zelo visoko žilavost, udarna žilavost je tudi še visoka, MFI je nad 4 g/10 min, togost in trdnost sta močno zvišani glede na čisti rPP, tudi HDT je nad 80 °C, kar je glavna zahteva za kolute za filament za 3D tisk. Iz pripravljenega kompozita smo v podjetju Azurefilm v Kranju brizgali kolute za filament za 3D tisk. Pri brizganju kolutov ni bilo problemov in smo uspeli pripraviti prvo večjo količino kolutov, ki so jih v podjetju Azurefilm potem že testirali tudi na navijalni napravi za filament. Dodatno smo izvedli tudi teriranje termoformiranja s pripravljenim kompozitom. V ta namen smo izdelali tanko folijo v hidralični stiskalnici, ki smo jo potem termoformirali. Termoformiranje je potekalo brez problemov, z rezultatom so bili zadovoljni tudi v podjetju Azurefilm.

Za podjetje Limnos je cilj projekta »Uporaba odpadnega humusa iz bioloških čistilnih naprav kot polnilo za termoplaste«. Pripravljen material, kompozit s 15 % in 30 % blata iz bioloških čistilnih naprav v reciklat polipropilena, smo poslali v podjetje Aplast, kjer bodo izvedli teste mletja in izdelali prototipe z roto postopkom.

Za podjetje Maar je cilj projekta »Biorazgradljiva embalaža (fleksibilne mrežice za pakiranje živil)«. Zaključili smo prvo fazo, kjer smo testirali 11 različnih izvedb fleksibilne mrežice za pakiranje živil. S pomočjo rezultatov smo določili vrsto in količino dodatkov za fleksibilne mrežice na osnovi PLA matrice.

V drugi fazi smo pripravili dve različni izvedbi s PLA matrico in dodatki. Materiala smo kompavndirali in pripravili testne folije v hidravlični stiskalnici. Izvedli smo tudi karakterizacijo dinamičnih mehanskih lastnosti, ki bo osnova za nadaljevanje testov.

Več o projektu Start Circles si lahko preberete TUKAJ

Prejšnji članek Delo na projektu MAPgears v mesecu decembru 2020 in januarju 2021
Naslednji članek Povezovanje podjetij in raziskovalcev je pot v krožno gospodarstvo

Name:
Email:
Subject:
Message:
x
50 kosov vrhunske raziskovalne opreme
1700 potencialnih delodajalcev
4 študenti na učitelja
40 vrhunskih strokovnjakov
  • English