Karierne zgodbe diplomantov FTPO

Karierne zgodbe diplomantov FTPO
Natečaj za dijake na temo "Dobra plastika ni znanstvena fantastika"
/ Kategorije: Aktualno

Natečaj za dijake na temo "Dobra plastika ni znanstvena fantastika"

V okviru projekta promocije poklicev s področja STE(A)M razpisujemo natečaj za najboljše postre na temo »Dobra plastika ni znanstvena fantastika«. Projekt financira Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport RS, izvajamo pa ga Fakulteta za tehnologijo polimerov s partnerji Univerzo v Novi Gorici, Fakulteto za varstvo okolja in Fakulteta za strojništvo Univerze v Novem Mestu.

Plastika v množičnih medijih že leta igra vlogo negativca, ki je odgovoren za onesnaževanje okolja, številne odpadke v naravi in neprimerno uporabo tega materiala. Medtem, ko v javnosti plastika postajo okolijsko oporečen material, se gospodarstvo in znanost zavedata, da je ravno razvoj na področju plastike in polimerov tisti, ki podpira razvoj na številnih področjih. Polimeri zamenjujejo les, kovine in steklo in celo rešuje številne okoljske težave in prispevajo k doseganje ciljev na področju trajnostnega razvoja in razogljičenja družbe.

 

V okviru natečaja želimo, da v obliki postra na prepričljiv in strokoven ter vizualno všečen način predstavite vaš pogled na trditev DOBRA PLASTIKA NI ZNANSTVENA FANTASTIKA.

Rok za oddajo

Svoj postre pošljite do 15. maja 2023 na spletni naslov: STEAM@ftpo.eu v jpg formatu.

POGOJI

 • Format postra: A0. Template na voljo TUKAJ.
 • Pravočasna oddaja
 • Maksimalno dva avtorja, ki imata status dijaka

 

NAVODILA ZA PRIPRAVO  POSTRA V OKVIRU NATEČAJA »DOBRA PLASTIKA NI ZNANSTVENA FANTASTIKA«

Plakat oz. poster je praktično strokovni članek le, da je v tem primeru večina tekstovnega dela predstavljena grafično, ključne ugotovitve pa so brez odvečnega besedila predstavljene v alinejah ali zelo kratkih in jasnih stavkih.

Učinkovit poster predstavlja rezultate v zelo zgoščeni obliki. Cilj vsakega avtorja je, da oblikuje jasen, sporočilen in izviren poster, kjer udarno in kratko predstavi svoje delo oziroma v tem primeru dejstva  s katerimi ste podkrepili vaš pogled na  trditev »Dobra plastika ni znanstvena fantastika«.

Načela oblikovanja učinkovitega posterja. Poster lahko oblikujemo na nešteto grafičnih načinov, ki pritegnejo pozornost, vendar pa je pri oblikovanju potrebno biti pozoren na ključne elemente:

 • Poster mora predstaviti vaše delo/povzetek dejstev,.. Ne poskušajte nanj strpati vse podrobne informacije. Ker je postrov več, mora obiskovalec med vsemi postri jasno in hitro selekcionirati tiste, ki ga še posebej zanimajo. To pomeni, da morate obiskovalcu omogočiti, da lahko s hitrim pregledom, v 3 - 4 min., dovolj jasno izlušči sporočilo postra. Celotno besedilo in poglobitev v vsebino postera traja lahko nekoliko dlje, toda zavedati se je potrebno, da bo obiskovalec v najboljšem primeru informacije iz postra črpal 6 – 8 min.
 • Poster je vizualni način komunikacije. Tudi če je vaš poster v celoti sestavljen iz besedila, bo čista in urejena predstavitev pritegnila obiskovalce in jim pomagala razumeti vaše delo. Če boste obiskovalcu ponudili tudi grafične elemente (podatki - tabele, grafi, skice, fotografije), bo obiskovalec hitreje prišel do zaključkov.
 • Postri se pripravijo v dimenziji: A0 (84,1 x 118 cm).
 • Pri pripravi postra uporabite pisavo Arial ali Calibri
 • Poster mora imeti glavni naslov, ki je berljiv iz razdalje do 10 metrov, priporočljiva velikost pisave je 100.
 • Velikost črk običajnega teksta (telo besedila) naj ne bo premajhna (20 – 24), presledek med vrsticami pa 1,15.
 • Poster mora imeti enega ali največ dva tipa pisave in preprosto barvno shemo. Obiskovalca poskusite navdušiti s svojo osebno noto in s kakovostjo svojega raziskovanja. Prevelika barvna nasičenost in raznolikost stilov lahko zmoti gledalca in njegovo pozornost odvrača od bistva sporočila.

 

IZBOR

V roku poslane postre, ki izpolnjujejo zgoraj navedene pogoje, bomo objavili na spletni strani ter poslali strokovni komisiji, v sestavi izr. prof. dr. Blaža Nardina, dekan FTPO, izr. prof. dr. Irene Pulko, prodekanica za izobraževanje na FTPO ter Maje Mešl, predstojnica Kariernega centra in mednarodne pisarne.

Končna ocena bo sestavljena iz glasov, ki jih bodo prejeli posamezni posteri preko spleta (50%) ter ocene strokovne komisije (50%). Strokovna komisija bo izdelke ocenjevala po naslednjih kriterijih:

 1. Strokovnost: predstavljeni podatki, na osnovi kateri ste oblikovali vaš pogled na trditev »Dobra plastika ni znanstvena fantastika« (40%)
 2. Vsebino: povzeti podatki iz različnih virov in kritično ovrednotenje le-teh (40%)
 3. Dizajn (20%)

 

NAGRADE

Najboljša tri dela bodo nagrajena z zelo privlačnimi nagradami in sicer:

 1. NAGRADA za 2 osebi (nagrajenci bodo imeli možnost izbirati med dvema nagradama:
  1. Adrenalinski dan na Koroškem, ki vključuje:
  2. Olimpline v Črni na Koroškem
  3. Kolesarska avantura po rudniku Mežica
  4. Kosilo v Črni na Koroškem
  5. Hoodi FTPO – Dobra plastika ni znanstvena fantastika

 

 1. Enodnevna vodna pustolovščina z Outsidersi po reki Savinji, ki vključuje

 

 1. NAGRADA (nagrajenci bodo imel možnost izbire med dvema nagradama)
  1. 2 vstopnici za OLIMPLINE v Črni na Koroškem in kosilo v Črni na Koroškem
  2. Doživetje na Savinji za dve osebi z Outsidersi (soteskanje ali kajak) in kosilo pri Prodniku
  3. Hoodij FTPO – Dobra plastika ni znanstvena fantastika
 2. NAGRADA
  1. 2 Hoodija FTPO – Dobra plastika ni znanstvena fantastika

Poleg tega bodo prvi trije postri predstavljeni na mednarodni znanstveni konferenci, ki bo potekala septembra 2023 v prostorih Fakultete za tehnologijo polimerov, na temo "Challenges, trends and solutions in developing and processing recycled materials", objavljeni pa bodo tudi na spletni strani fakultete, njenih socialnih omrežjih ter obešeni v prostorih fakultete. Vse tri skupine nagrajencev bodo tako poleg omenjenih nagrad dobile tudi priložnost za brezplačno udeležbo na omenjeni mednarodni konferenci ter na simpoziju Univerze v Novi gorici v okviru projekta INSPIRO.

Name:
Email:
Subject:
Message:
x
50 kosov vrhunske raziskovalne opreme
1700 potencialnih delodajalcev
4 študenti na učitelja
40 vrhunskih strokovnjakov
 • English