Karierne zgodbe diplomantov FTPO

Karierne zgodbe diplomantov FTPO
Karierna zgodba diplomanta FTPO – Borisa Maroha, mag. inž. tehnol. polim.
/ Kategorije: Aktualno, Karierne zgodbe

Karierna zgodba diplomanta FTPO – Borisa Maroha, mag. inž. tehnol. polim.

“Prihajam iz Krškega, kjer sem preživel svojo otroštvo. Srednjo šolo sem obiskoval v Novem mestu, kjer sem bil vpisan v program zdravstveni tehnik na ŠC Novo mesto. Po končani srednji šoli sem se vpisal v univerzitetni študijski program Biokemija, ki pa sem ga po dveh letih zamenjal za študijski program Kemijska tehnologija na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo (FFKT) v Ljubljani. Diplomiral sem konec leta 2007, pred tem pa sem se že v začetku leta 2007 zaposlil kot samostojni analitik v podjetju Belinka perkemija d.o.o..
Za študij na FTPO sem se odločil zaradi želje po dodatnem znanju s področja polimerov, ki v zadnjih desetletjih predstavlja hitro rastočo in obetavno panogo. Na izredni magistrski študijski program Tehnologija polimerov sem se vpisal leta 2010, kot eden izmed osmih študentov, ki smo tvorili prvo generacijo magistrskih študentov.
Študij na FTPO mi je bil izredno všeč, saj sem dobil dober vpogled v mehaniko in lastnosti različnih materialov, ne samo polimerov. Profesorji so predavanja popestrili z obilo znanja dolgoletne prakse, kar predstavlja veliko prednost FTPO pred ostalimi študijskimi programi. Predavanja so bila zelo dinamična, saj so profesorji zelo spodbujali medsebojne diskusije. Na FTPO me je pritegnilo predvsem dejstvo, da visokošolski učitelji prihajajo tako iz vrst akademikov kot tudi strokovnjakov iz industrije. Dobra mešanica obojega je tako pripomogla k zelo kvalitetnemu strokovnemu in praktičnem znanju.

Študij 2. stopnje je potekal samo ob vikendih, kar mi je prišlo zelo prav, saj sem bil sočasno zaposlen v podjetju Belinka perkemija d.o.o. na delovnem mestu vodje Službe kontrole kakovosti. Po končanem študiju sem ob delu opravljal tudi delo asistenta na FTPO pri predmetu Nauk o materialih na prvi stopnji ter pri predmetu Znanost o materialih na drugi stopnji študija. Delo s študenti je bilo izredno zanimivo, še posebej, če je bilo razdeljeno v manjše skupine po približno 10 ljudi, kar je omogočilo bolj individualen pristop dela.

Dve leti po končanem študiju na FTPO sem sprejel odločitev, da nadaljujem doktorski študij na Univerzi v Leobnu (Montanuniversität Leoben). V okviru raziskovalnega projekta, ki ga je financiralo podjetje Semperit, sem se leta 2016 zaposlil kot raziskovalec na Polimernem konkurenčnem centru Leoben (PCCL) in pričel z študijem na katedri za Polimerno kemijo. Pri tem mi je na pomoč prišlo tudi osebje FTPO, od koder sem dobil priporočilo, ki mi je povečalo možnosti za zaposlitev na PCCL.

Po končanem projektu na PCCL sem se julija 2021 zaposlil v avstrijskem podjetju Allnex, kot vodja sinteznega laboratorija, kjer se moja raziskovalna ekipa ukvarja s sintezami veziv in aditivov za uporabo v barvni industriji. V novem delovnem okolju, ki predstavlja obilo zanimivih izzivov, sem zadolžen kot podporni člen pri sintezi raznovrstnih polimerov, ki jih podjetje uporablja za prodajo v okviru aditivov. Sodelujem pa tudi na projektih, ki se ukvarjajo z razvojem novih tehnologij zamreževanja veziv na inovativen način.

Kar se delovnih dosežkov tiče jih je kar nekaj. Že na predhodnih delovnih mestih sem se vedno dobro angaržiral za dosego oz. preseganje zastavljenih ciljev. Tako sem že na samem začetku kot samostojni analitik veliko časa posvetil razvoju novih analiznih metod za oddelek Raziskave in razvoja. Kasneje sem se kot vodja oddelka ukvarjal z minimiranjem stroškov, kjer sem v svojem 3 letnem delovanju zmanjšal stroške za skoraj 50% na nivoju celotnega oddelka. V času zaposlitve na PCCL sem se ukvarjal z modifikacijo različnih površin, od polimerov do anorganskih materialov, kjer je moj doprinos pomagal različnim raziskovalnim skupinam do objave 6 publikacij v znanstvenih revijah. Iz projektnega dela v okviru doktorata je v fazi objave še zadnji članek ter ena patentna prijava. 
Kje se vidim čez 10 let, je vprašanje, ki mi je bilo v zadnjem času večkrat zastavljeno, še posebej pri iskanju novih izzivov in novega delovnega mesta. V naslednjih letih se želim kot prvo na novem področju uveljaviti kot ekspert, čemur bo sledilo predajanje pridobljenega znanja na druge. Glede na to, da sem bil sedaj pred veliko karierno odločitvijo o tem, katero karierno smer izbrati, da mi bo narava dela čim bližja in bo moj doprinos znanja podjetju v največjo pomoč, sem se tako podal v svet sinteze polimerov, ki se uporablja jo predvsem v premazih. Področje je izredno raznoliko in zanimivo in si mi ni težko predstavljati, da bi me to delo veselilo tudi čez 10 oz. 20 let. To tudi privoščim drugim; najti delo, zaradi katerega zjutraj lažje vstaneš, ker te izredno veseli in komaj čakaš, da izveš kaj bo prinesel nov dan. 

S fakulteto sem ves ta čas ostal v tesnih stikih, bodisi kot zunanji sodelovec oz. kot svetovalec, v primeru, da se je pojavil kakšen projekt, ki je bil meni po znanju tudi blizu in sem podal dodatno mnenje k že raznolikemu znanju, ki se nahaja na FTPO.


Na žalost pri mojem polnem urniku, ki zajema tri otroke, delo v tujini in še zaključevanje doktorata, ne preostane veliko časa za hobije. Bonus je, da mi trenutno delo predstavlja hobi poln raznovrstnih prijetnih izzivov. V prostem času, ko do tega pride, pa rad sedem na cestno kolo in naredim kakšno daljšo vožnjo. Zelo rad pa tudi ujamem kakšen dober trenutek in ga ovekovečim s fotoaparatom.”

Prejšnji članek Karierna zgodba diplomanta FTPO, Dževada Kanurića
Naslednji članek Karierna zgodba diplomanta FTPO, Nejca Ozimica

Name:
Email:
Subject:
Message:
x
50 kosov vrhunske raziskovalne opreme
1700 potencialnih delodajalcev
4 študenti na učitelja
40 vrhunskih strokovnjakov
  • English