Karierne zgodbe diplomantov FTPO

Karierne zgodbe diplomantov FTPO
Karierna zgodba diplomanta FTPO, Nejca Ozimica
/ Kategorije: Aktualno, Karierne zgodbe

Karierna zgodba diplomanta FTPO, Nejca Ozimica

Večji del otroštva sem preživel v Črni na Koroškem, srednješolsko izobrazbo sem pridobil na Gimnaziji Ravne na Koroškem. Od nekdaj me je zanimalo naravoslovje, predvsem znanost o materialih, hkrati pa sem želel dopolniti svojo izobrazbo s področja strojništva. Študij na FTPO mi je omogočil pridobivanje znanja o vsestranskosti in raznolikosti polimerov, s čimer sem lahko dopolnil svoj nabor veščin.

Pri študiju na FTPO mi je bilo všeč predvsem to, da je bilo ključno znanje podano na jasen način, poudarek je bil na razumevanju snovi in njeni uporabi. Od študentov se je pričakovalo samostojno učenje in pripravljenost na predavanja, saj so profesorji v predavanja vključili izzive s področja gospodarstva, s katerimi so se srečevali ter nas vključili v proces reševanja teh težav. Vseskozi je bil poudarek na učenju skozi uporabo. Študijske obveznosti so se izkazale kot odlična osnova za urjenje sposobnosti, kako razmišljati kot inženir in se na ta način lotiti reševanja težav.

Med študijem sem bil zaposlen in živel izven Slovenj Gradca. Študentskega življenja zato v popolni obliki kot ostali študenti nisem spoznal. Z veseljem pa sem izkoristil možnosti, ki jih je ponujala FTPO in se udeležil mnogih aktivnosti (napredna uporaba Excel, Word, PowerPoint, delavnica o javnem nastopanju, natečaj o bioplastiki). Zdi se mi res pohvalno, da je fakulteta poskrbela za organizacijo takšnih dogodkov, saj so se izkazali kot koristni na moji karierni poti. Ob študiju sem opravljal tudi funkcijo tutorja, demonstratorja pri predmetu RI1 in predsednika študentskega sveta. S člani sveta smo organizirali razne dogodke in športne aktivnosti, ki so bile namenjene druženju in zabavi.

Izkoristil sem tudi možnost mednarodne mobilnosti preko programa Erasmus+ z namenom pridobiti nova znanja in izkušnje, spoznati tujo kulturo ter izboljšati svoje znanje nemščine in angleščine. Diplomsko nalogo sem opravljal v Leobnu (Avstrija) pod mentorstvom prof. dr. Thomasa Lucyhsyna. Poleg tega, da sem pridobil samozavest za delo v mednarodnem okolju, sem imel veliko srečo, saj je orodje za praktičen del diplomske naloge zamujalo in sem se tako lahko udeležil nekaj zanimivih predavanj ter spoznaval in navezoval stike s strokovnjaki na različnih področjih.
 

Praktično usposabljanje v okviru dodiplomskega študija na FTPO sem opravljal v podjetju Alba Tooling & Engineering, natančneje v konstrukcijskem oddelku. Po opravljenem usposabljanju so mi ponudili štipendijo za obdobje mednarodne Erasmus+ mobilnosti v Leobnu in zaposlitev, ko se vrnem.

Torej, zaposlen sem v mednarodnem podjetju Alba Tooling & Engineering (slovenska izpostava Orodjarna in inženiring Alba d.o.o.). Do pred kratkim smo bili večinoma prisotni v avtomobilski industriji, zaradi širjenja nabora storitev in znanj v druge industrije pa se je podjetje preoblikovalo v Alba Industries. V letošnjem letu sem prevzel funkcijo prokurista, poleg tega pa sem v podjetju odgovoren za razvoj poslovanja, ki obsega širok nabor aktivnosti, idej in pobud, ki jih z lastnikom in vodstvom podjetja izvajamo s ciljem izboljšati poslovanje.

Moje odgovornosti vključujejo številne cilje, kot so širitev poslovanja, rast prodaje, oblikovanje strateških partnerstev in povečevanje dobičkonosnosti. Vključen sem v številne interne in eksterne projekte. V praksi to pomeni, da obstoječim in potencialnim kupcem nudim podporo in jih s pomočjo kompetenc našega podjetja in naših partnerstev vodim od ideje do koncepta in končne realizacije izdelka, razvoja proizvodne tehnologije ali avtomatizacije procesov. Na nivoju skupine sodelujem pri digitalni transformaciji podjetja in digitalnem marketingu ter pri razvijanju novih segmentov delovanja, kjer bi lahko implementirali naš know-how s področja orodjarstva, strojegradnje (proizvodne linije & avtomatizacija) in maloserijske proizvodnje izdelkov iz poliuretana. Da lahko uspešno opravljam svoje delo je ključnega pomena dobro sodelovanje z vsemi oddelki v podjetju.

Različne delovne izkušnje sem si nabiral že od mladih let, ko sem opravljal različna študentska dela, npr. polnjenje polic, predelava kovin, avtomehanik, ožičenje proizvodnih linij, računovodstvo,… Trenutni delodajalec mi je ponudil možnost, da se zaposlim na delovnem mestu, kjer lahko kreiraš lastne produkte, orodja in stroje. Že od nekdaj sem si želel tovrstnega dela - zame konstruiranje pomeni pristno kreativno izražanje. Za opravljanje omenjenega dela sem moral osvojiti uporabo drugačne programske opreme za 3D modeliranje, kot smo jo uporabljali na fakulteti in se priučiti modeliranje s prostimi površinami.

Ponosen sem na enega izmed mojih največjih delovnih dosežkov, da sem lahko sodeloval pri projektu izdelave ultra lahkega sedeža (Ultraleichtbausitz I #ULBS). Cilj projekta je bil, da z novodobnimi tehnologijami in materiali izdelamo več funkcionalni in hkrati čim lažji športni avtomobilski sedež. Da bi dosegli cilj, smo uporabili patentiran material 3DICore, 3D tisk kovin in polimerov ter tehnologijo xFK v 3D. Gre za zelo prilagodljivo, ultra lahko, stroškovno učinkovito, trajnostno uporabo kompozitov ojačanih z vlakni, ki jih je mogoče z navijanjem oblikovati v komponente poljubnih oblik. Pri projektu sem bil odgovoren za izdelavo specifičnih orodij, ki so potrebna za proizvodnjo izdelkov s to tehnologijo. S partnersko strukturo smo od ideje do končnega izdelka prišli v 7 mesecih, za naš skupni projekt pa smo prejeli številne nagrade: German Innovation Award Winner 2019, EnlightenTM Award Winner 2019, German Design Award Gold 2021.

Izpostavil bi tudi sodelovanje s podjetjem Ebusco (video otvoritve proizvodnje E-avtobusa), ki se ukvarja z izdelavo električnih avtobusov. Prejšnje verzije so imele kovinsko šasijo, sedaj pa so razvili nov model s kompozitno šasijo, za katero je potrebna tudi poliuretanska pena s specifično namembnostjo. Za implementacijo poliuretanske pene smo za njih razvili 26-metrsko proizvodno linijo, modularno 50-tonsko stiskalnico, manipulacijo z dvema mešalnima glavama in orodje s posebnim načinom temperiranja, ki smo ga optimirali z MKE termalno analizo. Kot partner pri izdelavi tega modela avtobusa smo prejeli glavno nagrado JEC Composites Connect Innovation Award 2021 (v rubriki "Automotive and Transportation Structural"). V čast mi je bilo, da sem bil povabljen na otvoritev proizvodnje novega e-busa, kjer sem imel priložnost na okrogli mizi o energijskem prehodu izmenjati mnenja z nizozemskim kraljem, državnim sekretarjem za infrastrukturo in upravljanje voda ter generalnim direktorjem za mobilnost in promet Evropske komisije.

S fakulteto sem še vedno v tesnem stiku, saj trenutno zaključujem magisterij. Vedno pa se rad udeležujem usposabljanj in predstavitev, ki jih organizira fakulteta, saj so odlična možnost za pridobivanje novega znanja in spoznavanje strokovnjakov.

Ker imam zelo raznolike interese in veliko željo po pridobivanju novega znanja, bi težko izpostavil neko točno določeno delovno mesto, kjer bi se videl čez 10 let. Vsekakor pa upam, da na položaju, kjer bom lahko še naprej reševal kompleksne probleme, tako z naravoslovnega kot poslovnega vidika in s tem osvajal nove kompetence.

Narava dela in želja po osvajanju novih veščin mi ne dopušča veliko prostega časa, zato ga poskušam kar se da dobro izkoristiti. V preteklosti sem se veliko ukvarjal s predelavo vozil in dirkanjem, sedaj pa je moj prosti čas predvsem mešanica različnih športov (badminton, odbojka, nogomet, košarka, pohodništvo,…), druženja s prijatelji, branja knjig in pridobivanja novega znanja na neformalen način. Pod slednje zagotovo spada ukvarjanje s 3D tiskom in 3D skeniranjem.

Prejšnji članek Karierna zgodba diplomanta FTPO – Borisa Maroha, mag. inž. tehnol. polim.
Naslednji članek Karierna zgodba diplomantke FTPO, Katje Hrbinič

Name:
Email:
Subject:
Message:
x
50 kosov vrhunske raziskovalne opreme
1700 potencialnih delodajalcev
4 študenti na učitelja
40 vrhunskih strokovnjakov
  • English