Dogodki

Dogodki
Karierna zgodba diplomantke FTPO, Katje Hrbinič
/ Kategorije: Aktualno, Karierne zgodbe

Karierna zgodba diplomantke FTPO, Katje Hrbinič

Rojena sem na Ptuju, večino svojega življenja pa sem preživela na Koroškem – v Slovenj Gradcu in Radljah ob Dravi. Obiskovala sem Gimnazijo in srednjo šola za kemijo in farmacijo Ruše.

Za FTPO sem se odločila zaradi drugačnosti – hotela sem najti pot, ki je vključevala kemijo in uporabne materiale, za kar je bila FTPO popolna rešitev. Pritegnilo me je zanimanje za polimere, saj so nam že v srednji šoli predstavili kako širok je njihov spekter uporabe. Najbolj pa me je prepričal kader profesorjev, saj je velika večina zaposlena v industriji ali pa imajo svoje podjetje in lahko zelo podrobno predstavijo tematiko ter delijo osebne izkušnje, ki jih ni malo. Prednost študija na FTPO je oseben stik in majhno število študentov. Na FTPO se nikoli nismo počutili kot številke, saj so bila predavanja bolj kot diskusija med profesorji in študenti, kar na večjih fakultetah ni mogoče. Vsi smo se poznali po imenu, kar nam je dalo občutek pripadnosti in domačnosti. Prav tako so mi bile všeč vse ekskurzije, kjer smo obiskali različna podjetja. Posebej se spominjam druženj, ki smo jih organizirali. Kot ena velika družina smo tako praznovali postavljanje jelke, brucovanje, pohode, piknike in še kaj. Fakulteta je vedno pomagala in nam dala možnost uporabe športne dvorane ali ''piknik placa''. Najboljša pa so bila druženja med dopoldanskimi in popoldanskimi predavanji, ko smo lahko skupaj šli na kosilo in kavo. 

Slovenj Gradec je mirno mesto, smo si pa študenti dneve in vikende organizirali sami ter ustvarili svojo zabavo in študentsko življenje po svoje.

Ob študiju sem vedno opravljala različna dela kot študentka, s svetom polimerov izven fakultete pa sem se spoznala, ko smo morali opravljati praktično usposabljanje. FTPO mi je bila v veliko pomoč, pravzaprav so mi pomagali doseči moje visoke cilje – nabirati izkušnje v tujini. Preko programa Erasmus+ sem odšla v Avstrijo, kjer sem par mesecev opravljala praktično usposabljanje. Bila sem zelo zadovoljna, zato sem se odločila, da bom svoje diplomsko delo opravila v istem podjetju – PCCL (Polymer Competence Center Leoben). Ni lahko iti sam v tujo državo in napisati diplomske naloge v drugem jeziku, zato sem hvaležna, da mi je bila fakulteta v oporo, ko sem potrebovala pomoč. Rezultat tega je bilo priznanje za najboljše diplomsko delo, na kar sem zelo ponosna.

Največja pobuda za mednarodno mobilnost je bila moja velika želja in priložnost ponujena od našega predavatelja, ki je v tistem času na PCCL-u opravljal doktorat. Spoznala sem ogromno ljudi, lahko sem bila del različnih projektov, delala sem v najboljših laboratorijih in v podporo so mi bili izredno prijazni ljudje. Spoznati drugo kulturo, pridobiti samostojnost in skleniti nova prijateljstva – ogromno je pozitivnih posledic mednarodne mobilnosti.

Moja karierna pot po diplomi se je malenkost ustavila zaradi pandemije, tako da sem opravljala razna dela, ki niso povezana z mojo izobrazbo. Imela sem veliko željo po delu v laboratoriju in po drugem okolju, zato sem se v letu 2021 preselila v Avstrijo. Po parih mesecih iskanja službe v Grazu sem se po nasvet obrnila na svojo mentorico diplomske naloge. Nisem dobila nasveta, pač pa ponudbo za delo. Tako od žacetka leta 2022 spet delam kjer sem začela svojo pot – na PCCL-u. Kar se tiče dodatnih izobraževanj jih imam vsake toliko, saj se vedno učim novih stvari (novi aparati, kemikalije, potek dela itd.)

Zaposlena sem na Polimernem kompetenčnem centru Leoben kot laboratorijski tehnik v delovni skupini Chemistry of Stimuli-responsive and Bio-based Polymers. Moje dolžnosti so priprava vzorcev, izvajanje različnih testov (DSC, FTIR analize, IR kinetika, natezni preizkusi...), pisanje poročil, planiranje eksperimentov. O specifičnih dosežkih težko govorim zaradi zaupne narave mojega dela, lahko pa povem da sodelujem pri več različnih projektih zaradi katerih sem so-avtorica na člankih v znanstvenih revijah.

Hvaležna sem da imam službo pri kateri je mogoče rasti in se izboljševati. V roku 10 let bi se rada naučila čim več tehnik priprave vzorcev in analiz, zato da bi potem lahko vodila svojo skupino novih, mladih laboratorijskih tehnikov, da oni dosežejo isto ali več.

V prostem času se ukvarjam z izdelavo izdelkov iz epoksidne smole, rada grem na kakšen sprehod ali pa doma počivam s svojima hišnima ljubljenčkoma mačkoma Lili in Šnicl – kar je zelo smešno ime že v Sloveniji, kaj šele ko ga kličem domov pred stanovanjem v Avstriji :D.

Name:
Email:
Subject:
Message:
x
«februar 2024»
pontorsrečetpetsobned
2930311234
567891011
1213141516
16.2.2024 11:00 - 17.2.2024 13:00
2130

Informativni dnevi FTPO

Vljudno vabljeni na informativne dneve FTPO za vpis na visokošolski strokovni študijski program prve stopnje...
Preberi več
17
16.2.2024 11:00 - 17.2.2024 13:00
2130

Informativni dnevi FTPO

Vljudno vabljeni na informativne dneve FTPO za vpis na visokošolski strokovni študijski program prve stopnje...
Preberi več
18
1920
2138

Intervju z dekanom, izr. prof. dr. Blažem Nardinom: Življenja brez plastike si danes ne moremo več predstavljati (Večer, 13. 2. 2024)

V luči ponovnega imenovanja dekana FTPO,  izr. prof. dr. Blaža Nardina, ki je svoj drugi mandat nastopil s 1....
Preberi več
2122232425
26272829123
45678910
50 kosov vrhunske raziskovalne opreme
1700 potencialnih delodajalcev
4 študenti na učitelja
40 vrhunskih strokovnjakov
  • English