Aktualno

Aktualno
ŽE DRUGA MEDNARODNA KONFERENCA NA TEMO KROŽNE EMBALAŽE V SLOVENIJI Z VEČ KOT 170 UDELEŽENCI IZ SVETA INDUSTRIJE IN IZ AKADEMSKE SFERE
/ Kategorije: Aktualno

ŽE DRUGA MEDNARODNA KONFERENCA NA TEMO KROŽNE EMBALAŽE V SLOVENIJI Z VEČ KOT 170 UDELEŽENCI IZ SVETA INDUSTRIJE IN IZ AKADEMSKE SFERE

Konec prejšnjega tedna je  v prostorih Fakultete za tehnologijo polimerov potekala že druga mednarodna konferenca na temo krožne embalaže (2nd Circular Packaging Conference – 9. in 10. 9. 2021). Fakulteta za tehnologijo polimerov jo je organizirala skupaj Inštitutom za celulozo in papir v sodelovanju in s podporo SRIP Krožno gospodarstvo ter Obudai University Budimpesta.

Izredno veseli smo, da je kakovosten program, kljub trenutnim razmeram, v Slovenj Gradec privabil več kot 80 udeležencev, ki so konferenco in spremljevalne dogodke spremljali v živo v prostorih Fakultete za tehnologijo polimerov ter več kot 100  udeležencev, ki so se nam  priključili preko spleta. Skupno smo tako gostili več 180 predavateljev in udeležencev iz 29 držav. V okviru konference smo izdali tudi znanstveni zbornik z več kot 40 znanstvenimi prispevki raziskovalcev iz vsega sveta.

Cilj mednarodne konference je bil povezati raziskovalce, strokovnjake iz akademskega sveta, predstavnike industrije, oblikovalce, lastnike blagovnih znamk, trgovce in vse, ki sodelujejo v življenjskem ciklu embalaže, tako papirne, kot polimerne. Predstavljena so bila najnovejša dognanja o inovativnih materialih, tehnologijah, okoljskih rešitvah, trajnostnih poslovnih modelih, pametni embalaži, tiskanju in dodelavi, optimizaciji dobavnih verig, pričakovanju potrošnikov, LCA analizah in rešitvah na področju recikliranja polimernih materialov in bioplastike ter biokompozitov.

Prvi dan je bil namenjen predvsem predstavitvi primerov dobrih praks, izzivov in rešitev iz industrije ter pridobivanju novega znanja. Z nami je bila Francesca Stevens, direktorica Evropske organizacije za embalažo in okolje (European Organisation for Packaging and the Environment) in  strokovnjaki iz svetovnih podjetij (Greiner Packaging, Interseroh, Lidl Slovenija, BSH Home Appliances, DS Smith ...) ter uspešnih malih in srednjih podjetij (Label Profi, MetGen Oy, KraftPal, Bossis Valjevo ...).

 Popoldanski del je namenjen pridobivanju novega znanja na področju reciklirane plastike za embalažo in testiranja biorazgradljivosti in kompastibilnosti ter ogledu laboratorijev FTPO in uspešnega slovenjgraškega podjetja LabelProfi, ki se ukvarja s fleksibilno embalažo in etiketami.

Drugi dan pa je bil namenjen predstavitvi zadnjiih rezultatov raziskovalnega dela raziskovalnih in visokošolskih institucij iz vsega sveta, ki so zbrana v znanstvenem zborniku konference.

 

Nekaj dragocenih zaključkov mednarodne konference o krožni embalaži povzemamo tukaj:

  1. "Ne gre za en material proti drugemu (Francesca Stevens, Evropska organizacija za embalažo in okolje)". Trajnost ni dovolj. Izziv je enostavno zbiranje, razvrščanje in recikliranje. Design za krožnost.
  2. "Krožnost je vmesnik, vsi akterji v vrednostni verigi sodelujejo. Dodana vrednost, ustvarjena na vsakem koraku (Stephen Laske, Greiner Packaging)".
  3. "Gre za nove poslovne modele, ustvarjene v krožnih, regionalnih vrednostnih verigah, ki omogočajo optimizacijo tokov materialov, izdelkov, potrošnikov in odpadkov (Duncan Mayes)".
  4. "Ukrepajte zdaj in ne reagirajte, ko je prepozno (Rok Štifter, BSH – Hišni aparati)".  "Prenova poslovnih strategij. Skupna odgovornost za vpliv embalaže na okolje vseh zainteresiranih strani (industrija, potrošniki, znanstveniki, lokalne skupnosti). Sledenje in prilagajanje trendom in potrebam (Janez Šubelj, LabelProfi)". Prodaja znanja in modelov ne samo izdelkov = visoka stopnja prilagodljivosti.
  5. Zakonodajni izzivi. Ni notranjega trga EU, nerazvita infrastruktura za zbiranje in recikliranje odpadkov, razlike v zakonodaji, podpora za naložbe pri izgradnji regionalnih krožnih vrednostnih verig.
  6. Rešitve za ogljično nevtralnost se lahko uporabijo kot sprožilec za trgovanje ogljičnimi kuponi (emisijski kupni) in se uporabijo kot konkurenčna prednost.
  7. Izziv je enostavno zbirati, sortirati in reciklirati.

Svet se sooča z vedno večjim deležem odpadne embalaže, kar je posledica rasti embalažnega trga. Po napovedih vodilnih podjetij za raziskave in svetovanja na področju pakiranja, Smithers Pira in Packaging Europe, naj bi evropski embalažni trg v obdobju 2018–2023 rastel za kar 1,9 % letno, kar je več kot celotna rast trga v preteklem petletnem obdobju. Ker je zavedanje o skrbi za okolje in ekološko nesprejemljivih materialih vedno večje, so podjetja prisiljena razmišljati in delovati trajnostno tudi na področju pakiranja. S povezovanjem nosilcev znanja iz širše regije in vodilnih podjetij iz vrst proizvajalcev in uporabnikov embalaže menimo, da je konferenca prispevala k ustvarjanju novih partnerstev in krožnih verig vrednosti.

Ob tej priložnosti se ponovno zahvaljujemo vsem predavateljem, ki so z nami delili svoje znanje in rešitve ter sponzorjem konference.

Več informacij: https://www.ftpo.eu/CircularPackaging.

Prejšnji članek Obvestilo o pogoju PCT za vstop v visokošolski zavod
Naslednji članek Intenzivno usposabljanje mednarodnih partnerjev v okviru projekta POLYFLIP

Name:
Email:
Subject:
Message:
x
50 kosov vrhunske raziskovalne opreme
1700 potencialnih delodajalcev
4 študenti na učitelja
40 vrhunskih strokovnjakov
  • English