• Študij za inženirje prihodnosti

    Fakulteta za tehnologijo polimerov je z gospodarstvom tesno povezana in mednarodno uveljavljena akademska ustanova. Gradi na odličnosti študija, razvojnega in raziskovalnega dela ter študentom in podjetjem omogoča pridobivanje znanj iz enega najbolj zanimivih tehnoloških področij na svetu

  • Soustvarjamo prihodnost

    Gradimo na odličnosti študija, razvojnega in raziskovalnega dela ter študentom in podjetjem omogoča pridobivanje znanj iz enega najbolj zanimivih tehnoloških področij na svetu.

360 Ogled

Aktualne novice

Delo na projektu PolyMetal v mesecih december 2020 in januar 2021
/ Kategorije: Aktualno

Delo na projektu PolyMetal v mesecih december 2020 in januar 2021

V okviru  projekta Interreg SLO-AT, prednostna os krepitev čezmejne konkurenčnosti, raziskav in inovacij razvijamo stroškovno učinkovit polimerni material kovinskega videza in otipa. V mesecih december 2020 in januar 2021 smo izvedli karakterizacijo mehanskih in toplotnih lastnosti kompavndiranih termoplastičnih matric z različnimi vsebnostmi visoko temperaturno prevodnega polnila borovega nitrita (BN) v polipropilenski (PP) in polikarbonatni (PC) termoplastični matrici. Izvedli smo kompavndiranje, brizganje in karakterizacijo termoplastične patrice PP s kombinacijo različnih vsebnosti visoko temperaturno prevodnega polnila BN in steklenih vlaken. Vse te vzorce smo poslali projektnemu partnerju PCCL, kjer so izmerili hrapavost vseh izvedb. S kombinacijo polnil BN in GF smo naredili prelimirane teste vpliva dodajanja GF k BN z namenom znižanja cene toplotno prevodih kompozitov, hkrati smo preizkušali tudi kompatibilizator na osnovi termoplastičnega elastomera, da bi kljub visokim deležem polnil v termoplastični matrici ohranili žilavost na nivoju, primernem tudi za izdelavo hladilnih teles s tankimi in visokimi stenami.

Pri karakterizaciji toplotno prevodnih kompozitov na osnovi PP matrice in s polnilom BN smo določili optimalni delež kompatibilizatorja. Pri tem deležu smo dosegli najvišjo toplotno prevodnost in najboljše dušenje vibracij pri dinamičnih obremenitvah. Dodajanje odpadnega papirja v PP matrico v kombinaciji z BN znižuje toplotno prevodnost kompozita, upogibno togost, trdnost doseže maksimum pri kombinaciji 30 % BN in 20 % odpadnega papirja. Z dodajanjem odpadnega papirja možno zvišamo elastični odziv pri dinamičnih obremenitvah. Pri PC matrici smo zaznali zelo velik vpliv uporabljenega kompatibilizatorja. Pri 50 % BN je bila razlika v toplotni prevodnosti 16 %, razlika v upogibni togosti 159 %,  razlika v upogibni togosti 65 %.

Pri kombinaciji polnil BN in GF v PP matrici se z višanjem deleža GF znižuje toplotna prevodnost, upogibna togost doseže maksimum pri kombinaciji 35 % BN in 25 % GF, upogibna trdnost doseže maksimum pri kombinaciji 45 % BN in 15 % GF.

Vse nove izvedbe smo dodali v razstavni prostor PolyMatal projekta v laboratoriju, kjer jih z ostalimi demonstratorji predstavimo obiskovalcem. Projekt PolyMetal predstavimo vsem obiskovalcem iz industrije in raziskovalnih inštitucij. Več o projektu PolyMetal si lahko preberete na spletni povezavi   http:video//www.polyregion.org/polymetal-sl in  https://www.linkedin.com/groups/13740430/.

 

Vpliv dodanega kompatiblizatorja BN na toplotno prevodnost

 

Rezultati meritev hrapavosti kompozitov s PP matrico in kombinacijo polnil BN in GF

 

Več o projektu Polymetal TUKAJ.

Prejšnji članek Spletni informativni dogodki FTPO
Naslednji članek Delo na projektu CoSiMa v mesecih december 2020 in januar 2021

Name:
Email:
Subject:
Message:
x
Fakulteta za tehnologijo polimerov je z gospodarstvom tesno povezana in mednarodno uveljavljena akademska ustanova. Gradi na odličnosti študija, razvojnega in raziskovalnega dela ter študentom in podjetjem omogoča pridobivanje znanj iz enega najbolj zanimivih tehnoloških področij na svetu.

Zakaj študirati na FTPO?

Poglejte, kaj pravijo naši študenti. Smo edini v Sloveniji, ki ponujamo visokošolski in magistrski študij Tehnologije polimerov. Študij za inženirje prihodnosti.

  • Ker je študij zanimiv in praktično naravnan.
  • Ker vam je po zaključku študija zaposlitev zagotovljena.
  • Ker boste med študijem uporabljali vrhunsko raziskovalno opremo.
  • Ker študentje pri nas niso le številke.

Vas zanima kakšne so karierne zgodbe naših diplomantov?

Drugi o nas

 

Dogodki

Prijava na e-novice

Prijavite se na naše e-novice in bodite obveščeni o aktualnih temah, novostih in dogajanju na FTPO.

50 kosov vrhunske raziskovalne opreme
1700 potencialnih delodajalcev
4 študenti na učitelja
40 vrhunskih strokovnjakov
  • English