Raziskovalni projekti

Raziskovalni projekti

Raziskovalni projekti

Tukaj si lahko ogledate seznam aktualnih in zaključenih raziskovalnih projektov, pri katerih je in še sodeluje naša fakulteta kot aktivna partnerica.

Tekoči projekti

MAPgears

 

 

  

 

 

Projekt »MAPgears - Napredni materiali, metodologije in tehnologije za razvoj lahkih komponent za prenos moči v pogonski tehniki« je projekt, ki ga skupno sofinancirata Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Republike Slovenije ter Evropski sklad za regionalni razvoj, Evropska unija (eu-skladi.si).

 

Področje, ki ga projekt pokriva je: Mobilnost - Uvajanje naprednih materialov in tehnologij z avtomatizacijo proizvodnih procesov (Prednostno področje S4).

Trajanje projekta: 1. september 2018 - 31. december 2021

Vrednost sofinanciranja projekta: 1.870.051,47 €

Partnerji projekta:

 1. Podkrižnik d.o.o.
 2. Polycom Škofja Loka d.o.o. , Podružnica Črnomelj
 3. Univerza v Ljubljani, Fakulteta za strojništvo
 4. Fakulteta za tehnologijo polimerov
 5. TECOS, Razvojni center orodjarstva Slovenije d.o.o.

Glavni cilj projekta je razvoj izboljšanih polimernih komponent za prenos moči (zobniki, gonila, itd.) z visoko dodano vrednostjo in velikim tržnim potencialom na globalnih trgih.

Polimeri se pogosto uporabljajo v lahkih komponentah pogonskih sistemov za prenos moči (npr. zobniških prenosov). Kljub vsemu pa je v mnogih primerih kovina še vedno prva izbira, ker ima še vedno boljše lastnosti od obstoječih polimerov. Poleg tega se v vseh industrijskih panogah povečuje potreba po komponentah z naprednimi lastnostmi, ki jih še vedno ni mogoče doseči s katerim koli trenutno razpoložljivim materialom.

Za dosego cilja bomo uporabili holistični pristop, ki združuje raziskovalne in razvojne aktivnosti dveh inovativnih MSP-jev in 4 mednarodno uveljavljenih raziskovalnih institucij na področju naprednih materialov, karakterizaciji materialov, optimiziranem načrtovanju izdelkov z visoko geometrijsko natančnostjo in inovativnih tehnologijah na področju orodjarstva in pametne predelave materialov.

Izboljšave in inovacije bodo obravnavale cilje, kot so zmanjšanje teže komponent z zamenjavo kovinskih delov s polimernimi, izboljšane mehanske, morfološke, tribološke in akustične lastnosti, daljša življenjska doba, povečana energijska učinkovitost in znižani stroški izdelave.

Cilji in aktivnosti projekta so osredotočeni na izbiro in razvoj inovativnih rešitev na naslednjih področjih:

 1. Optimizacija in razvoj materialov
 2. Metode za razvoj izdelkov iz naprednih materialov
 3. Simulacijsko načrtovanje in izdelava orodij
 4. Inovativne proizvodne tehnologije
 5. Testiranje in validacija prototipov

Več podrobnosti o rezultatih javnega razpisa »Spodbujanje izvajanja raziskovalno-razvojnih projektov (TRL 3-6)« si lahko preberete na spletni strani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport republike Slovenije in sicer tukaj.

Aktualno stanje na projektu dostopno TUKAJ.

Vrstni red projektov10

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Zaključeni projekti

Projekt »MAPgears - Napredni materiali, metodologije in tehnologije za razvoj lahkih komponent za prenos moči v pogonski tehniki« je...
CoSiMa - Povezovanje simulacij, strojev in orodij za optimizacijo procesa proizvodnje polimernih izdelkov. Projekt CoSiMa se umešča na...
Projekt Start Circles spada pod projekte v okviru »Programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Avstrija«. Glavni cilj projekta...
Projekt PolyMetal spada med odobrene projekte v okviru »Programa sodelovanja Interreg V-A Slovenja-Avstrija«. Glavni cilj...
50 kosov vrhunske raziskovalne opreme
1700 potencialnih delodajalcev
4 študenti na učitelja
40 vrhunskih strokovnjakov
 • English