Zaključeni projekti

Zaključeni projekti

CoSiMa

 

      

 

Fakulteta za tehnologijo polimerov je v tem mesecu skupaj s projektnimi partnerji pričela z novim projektom, imenovanim CoSiMa - Povezovanje simulacij, strojev in orodij za optimizacijo procesa proizvodnje polimernih izdelkov. Projekt CoSiMa se umešča na prednostno področje Tovarn prihodnosti (INDUSTRIJA 4.0) in podpodročje Pametna mehatronska orodja.

Trajanje projekta: 1. september 2018 - 31. december 2021

Vrednost sofinanciranja projekta s strani Republike Slovenije, Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ter Evropske unije, Evropskega sklada za regionalni razvoj (eu-skladi.si) je v skupni vrednosti: 1.883.117,19 € .

Partnerji projekta:

  1. TECOS Razvojni center orodjarstva Slovenije
  2. Kolektor Orodjarna d.o.o., Podružnica Postojna
  3. Gorenje Orodjarna d.o.o.
  4. Fakulteta za tehnologijo polimerov
  5. L-TEK Elektronika d.o.o.
  6. TEHNOPLAST, proizvodnja embalaže iz plastičnih mas Krebelj Anton, s.p.

Nastavitev procesa brizganja polimernih izdelkov je tradicionalno precej odvisna od izkušenj operaterja brizgalnega stroja. Sled tega je glavni skupni cilj samega projekta CoSiMa zagotovitev hitrega in zanesljivega pretoka informacij (npr. pred-definiranje optimalnih procesnih parametrov) do operativnega tehnološkega kadra (t.i. operaterjem brizgalnih strojev) za lažje in bolj natančne nastavitve procesa brizganja, ne glede na njihovo usposobljenost oziroma pridobljena procesna znanja ter realizirati avtomatsko optimizacijo kvalitete izdelka neposredno na terminalu brizgalnega stroja.

V projektu CoSiMa bomo definirali in razvili komunikacijski vmesnik, ki bo omogočal povezavo simulacijskega programa z realnim proizvodnim svetom oz. procesom brizganja ter omogočal prenos različnih podatkov iz proizvodnega nivoja, procesnih parametrov ter značilk signalov senzorskih meritev v MES sistem in obratno. Napredni komunikacijski vmesnik predstavlja vmesni člen med programom za simulacijo procesa brizganja izdelkov ter brizgalno enoto (brizgalni stroj in orodje).

Projekt CoSiMa prvenstveno naslavlja Fokusno področje »Povezava simulacijskih orodij s proizvodnimi stroji za optimizacijo proizvodnih procesov«. To Fokusno področje predstavlja jedro projekta CoSiMa, katerega ključni cilj temelji na ustrezni povezavi in integraciji procesnih simulacij, brizgalnih strojev in brizgalnih orodij z namenom izvajanja neposredne optimizacije procesa proizvodnje polimernih izdelkov tako, da so vsi trije elementi aktivno vključeni v potek optimizacije procesa brizganja, kar trenutno na trgu še ne obstaja.

Več podrobnosti o rezultatih javnega razpisa »Spodbujanje izvajanja raziskovalno-razvojnih projektov (TRL 3-6)« si lahko preberete na spletni strani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport republike Slovenije in sicer tukaj.

 

Več o trenutnem stanju na projektu dostopno TUKAJ.

 

Name:
Email:
Subject:
Message:
x
50 kosov vrhunske raziskovalne opreme
1700 potencialnih delodajalcev
4 študenti na učitelja
40 vrhunskih strokovnjakov
  • English