Aktualno

Aktualno
VLADA V OKVIRU DELOVNEGA OBISKU NA KOROŠKEM OBISKALA FAKULTETO ZA TEHNOLOGIJO POLIMEROV
/ Kategorije: Aktualno

VLADA V OKVIRU DELOVNEGA OBISKU NA KOROŠKEM OBISKALA FAKULTETO ZA TEHNOLOGIJO POLIMEROV

V okviru obiska vlade na Koroškem smo v sredo, 7. oktobra 2020, na Fakulteti za tehnologijo polimerov gostili predsednika Vlade Republike Slovenije gospoda Janeza Janšo ter ministrico za izobraževanje, znanost in šport dr. Simono Kustec in ostale člane delegacije, ki smo jim med drugimi predstavili tudi naš laboratorij. Pred tem pa smo ob 12. uri skupaj s predstavniki Regionalne razvojne agencije za Koroško, d.o.o. sodelovali tudi v pogovorih z državnim sekretarjem na Ministrstvu za zunanje zadeve, Tonetom Kajzerjem.

V sredo, 7. 10. 2020 je Vlada RS obiskala Koroško regijo, z namenom, da se iz prve roke seznani s težavami in izzivi, s katerimi se regije srečujejo in obenem pripravi tudi ustrezne ukrepe in rešitve. Fakulteta je že pred časom želela vstopiti v stik z ministrico za izobraževanje, znanost in šport dr. Simono Kustec, da se ji predstavi vizija razvoja in dosedanji dosežki ter vpliv trenutnega sistemskega okvira na področju visokega šolstva in raziskovalne dejavnosti na nadaljnji razvoj fakultete. Vladni obisk je bil tako odlična priložnost, da se problematika, s katero se fakulteta sooča, predstavi vodilnim državnim akterjem.

Vladnega obiska na FTPO so se poleg predsednika vlade ter ministrice udeležili še: dr. Jure Gašparič, državni sekretar v Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, g. Peter Šuhel, vodja Kabineta predsednika Vlade RS, g. Gregor Štrubelj, svetovalec predsednika Vlade RS, mag. Mateja Erčulj, svetovalka predsednika Vlade RS za odnose z javnostmi ter g. Igor Oder. S strani fakultete so v pogovoru poleg dekana fakultete doc. dr. Blaža Nardina sodelovali še Darko Sagmeister, predsednik Upravnega odbora Fakultete za tehnologijo polimerov, izr. prof. dr. Irena Pulko, prodekanica za izobraževanje, izr. prof. dr. Miroslav Huskić, prodekan za znanstveno-raziskovalno delo ter Maja Mešl, tajnik fakultete in predstojnica Kariernega centra in mednarodne pisarne.

Vladni delegaciji je dekan fakultete predstavil delovanje in razvoj fakultete in njenih dejavnosti od ustanovitve ter izzive s katerimi se sooča na področju študijske in raziskovalne dejavnosti, tudi zaradi trenutnega sistemskega okvira, ki fakulteti ne omogoča potrebne dinamike razvoja, ker:

  • višina dodeljene koncesije ni sorazmerna z zahtevnostjo študijskega področja in trenutnim stanjem in potrebami,
  • se zaradi statusnih omejitev ne moremo prijavljati na nekatere razpise na področju raziskovalne dejavnosti,
  • nimamo možnosti pridobitve koncesije za magistrski študij in posledično pogojev za izvajanje doktorskega študija.

Fakulteta za tehnologijo polimerov s sedežem v Slovenj Gradcu, ustanovljena leta 2006, je organizirana kot zasebni visokošolski zavod, ki ga soustanavljajo regionalni akterji (Mestna občina Slovenj Gradec in Regionalna razvojna agencija Koroška) in razvojne institucije ter podjetja s področja polimernih materialov in tehnologij, ki prihajajo iz vzhodne kohezijske regije. Panoga, v kateri FTPO deluje, je danes ena najbolj perspektivnih nasploh. V 14 letih od ustanovitve se je FTPO razvila v regionalno umeščeno, a v mednarodnem okolju uveljavljeno, odzivno, z gospodarstvom povezano visokošolsko in raziskovalno institucijo. Je edina visokošolska institucija v Sloveniji in jugovzhodni Evropi, ki ponuja celovite študijske programe na področju polimernih materialov in tehnologij. Fakulteta s sedežem v manj razviti regiji deluje kot ključni spodbujevalec regionalnega razvoja, ustvarja nova delovna mesta za visoko izobražen kader, vrhunske raziskovalne storitve, spodbuja razvoj lokalnih podjetij in z novimi sodelavci in študenti, ki prihajajo iz drugih okolij, ustvarja vzpodbudno razvojno raziskovalno okolje v regiji. S svojim edinstvenim poslovnim modelom FTPO sodeluje v razvoju in raziskavah s podjetji iz cele Slovenije, kjer so v zavidljivem deležu zaposleni diplomanti FTPO (preko 96% zaposljivost diplomantk in diplomantov).

Kljub usklajenosti z usmeritvami in potrebami družbe in gospodarstva, kakovostni študijski in raziskovalni dejavnosti, pomembnim pozitivnim vplivom na regionalno okolje ter strateškim usmeritvam in razvojnim načrtom je zaradi omejitev koncesij nadaljnji razvoj fakultete omejen.

Po končanih pogovorih smo vladno delegacijo povabili na ogled naših laboratorijev, kjer smo jim predstavili različne tehnološke procese in možnosti ustvarjanja izdelkov z različnimi materiali.

V izdani brošuri Vlada Janeza Janše na Koroškem so vzpodbudno zapisali, da bi naj vlada v primeru odpiranja koncesijskih pogodb razmišljala o širjenju koncesije tudi za Fakulteto za tehnologijo polimerov.

 

Prejšnji članek Uspešen začetek novega študijskega leta na FTPO
Naslednji članek Protokol za izvajanje dela v prostoru FTPO v času COVID-19

Name:
Email:
Subject:
Message:
x
50 kosov vrhunske raziskovalne opreme
1700 potencialnih delodajalcev
4 študenti na učitelja
40 vrhunskih strokovnjakov
  • English