Aktualno

Aktualno
Uspešen zaključek Poletnih šol za poklice prihodnosti za mlade od 9 do 18 let
/ Kategorije: Aktualno

Uspešen zaključek Poletnih šol za poklice prihodnosti za mlade od 9 do 18 let

Lego robotika in elektronska vezja, Raziskujemo vesolje, 3D skeniranje in 3D tisk ter Skrivnostni svet polimerov so teme za 4 poletne šole, ki smo jih tudi letos na Fakulteti za tehnologijo polimerov organizirali z namenom spodbujanja mladih za kakovostno preživljanje prostega časa, razvoj kreativnosti, spoznavanje poklicev prihodnosti in spodbujanje zanimanje za t.i. STE(A)M  oziroma naravoslovno-tehnična področja.

FTPO v povprečju na leto obišče več kot 700 dijakov in osnovnošolcev, tudi vrtčevskih otrok, za katere izvajajo zanimive laboratorijske vaje in predavanja s področja polimerov in okolja. Prav tako smo v preteklih letih, v času poletnih počitnic sodelovali z MO Slovenj Gradec in zavodom MOCIS pri izvedbi poletnih aktivnosti za mlade vključene v poletno varstvo.

Na fakulteti smo tako v skladu s strateškim ciljem »Vplivati na razvoj regije«, že drugo leto organizirali različne aktivnosti za učence in dijake. 

V lanskem letu smo pričeli z organizacijo in izvedbo dveh poletnih šol za učence od 9 – 14 let na temo Ustvarjanje digitalnih vsebin ter Lego robotika in elektronika, ki sta bili zelo dobro obiskani. Mesta so bila zapolnjena v parih urah. Poletni šoli sta bili namenjeni učencem iz MO Slovenj Gradec ter sofinancirani s strani MO Slovenj Gradec, letos pa smo ponudbo še razširili z dodatnimi poletnimi šolami za starejše učence in dijake.

V mesecu juniju se je poletne šole  - Lego robotika in elektronska vezja udeležilo 32 otrok iz Mestne občine Slovenj Gradec. Pod vodstvom Mihe in Bena iz podjetja Brihtna Buča, s katerim sodelujemo že drugo leto zapovrstjo, so mladi kreativci ustvarjali iz Lego kompletov različne robote, ki so jim sprogramirali različne izzive, medtem pa krepili pomembne kompetence od ustvarjalnosti, timskega duha do reševanja vmesnih napak, itd..

Druga poletna šola za mlade od 9 do 12 let pa se je odvila konec meseca avgusta (29.8. do 31. 8. 2022). Delavnico Raziskujemo vesolje so izvajali mentorji iz Zavoda Kerstnikova (Rampa Lab), ki so mlade navduševali nad zakonitostmi vesolja, izdelovali VR očala in rakete, ki so jih nato izstrelili na bližnjem travniku. Zadnji dan pa smo na obisk povabili tudi njihove starše, katerim so predstavili kaj vse so se naučili in ustvarili.

Ob tem bi se radi iskreno zahvalili Mestni občini Slovenj Gradec za podporo pri sofinanciranju poletnih šol, s pomočjo katere smo mladim v lokalnem okolju ponovno ponudili kakovostne poletnimi aktivnosti in s tem morebiti zmanjšali tudi trend zviševanja časa, ki ga mladi preživijo nekreativno (z igranjem video igric, na socialnih omrežjih, pred televizorjem, itd.).

 

NOVOST V 2022 – brezplačne aktivnosti za starostno skupino 14-18 let v okviru projekta financiranega s strani MIZŠ

Letos smo ponudbo še razširili, poleg dveh poletnih šol o za starostno skupino 9-14 let, omenjenih zgoraj, sta v zadnjih dneh pred začetkom šole (od 29. 8. 2022 do 31. 8. 2022) potekali še dve poletni šoli za starejše otroke, in sicer učence in dijake od 14 do 18 let. Slednji sta bili organizirani v okviru projekta, ki ga financira MIZŠ, z naslovom Promocija študija s STE(A)M področij za poklice prihodnosti s kakovostnimi aktivnostmi in vsebinami za mlade izven javnih univerzitetnih središč. Slednje so za vse učence in dijake celo brezplačne.

Omenjeni projekt, ki traja 3 leta, je nastal na pobudo FTPO, v projektu pa sodelujejo tudi drugi visokošolski zavodi, in sicer Univerza v Novi Gorici, Fakulteta za varstvo okolja in Fakulteta za strojništvo Univerze v Novem Mestu. Partnerji smo namreč ugotovili, da je v Koroški, Dolenjski, Severno Primorski in Savinjski regiji, kjer imajo sedež partnerski VŠZ, ponudba aktivnosti, ki bi vzpodbujale mlade za vpis na STE(A)M področja bistveno manj kot v Ljubljani, Mariboru, Kopru… Tako kakovostnih aktivnosti, ki se izvajajo na šolah v okviru pouka, kot tudi izven šolskih in počitniških aktivnosti (krožki, poletni tabori…). To pomeni, da so otroci iz teh okolij v de-privilegiranem položaju, saj nimajo dostopa do teh aktivnosti, kar prispeva še k poslabšanju situacije na naslednjih področjih: vpisu in zanimanju mladih za vpis na STE(A)M študijske programe, kjer že sedaj primanjkuje kadra ter na področju doseganja ključnih prečnih kompetenc (npr.: inovativnost, kritično mišljenje in reševanje problemov, IKT kompetence, …), ki so pomembne za uspešno delo v globalnem, hitro spreminjajočem delovnem okolju.

Poletni šoli za mlade od 14 do 18 let (Skrivnostni svet polimerov in 3D skeniranje in 3D tisk) se je udeležilo 14 učencev in dijakov iz celotne Koroške kot tudi Savinjske regije.

Skozi različne delavnice, ki so intenzivno potekale 3 zaporedne dni (sinteze polimerov, forenzičnih metod za karakterizacijo polimerov do 3D modeliranja, skeniranja in priprave 3D tiska,...), so udeleženci uspešno nadgrajevali svoje hobije ter osvajali nova znanja. Spoznali so svet polimerov, delo raziskovalca v laboratoriju, samostojno skenirali izbran objekt, ga s pomočjo programskih orodij ustrezno pripravili za 3D tisk in  nato spoznali ter preizkusili 3 različne tehnologije 3D tiska. Zadnji dan pa so svoje izdelke in delo na projektih po skupinah predstavili ostalim udeležencem, staršem in mentorjem/profesorjem, raziskovalcem in asistentom FTPO. Bilo je izredno zabavno in seveda poučno. Vsak udeleženec pa je za nagrado za uspešno delo prejel potrdilo ter vstopnico za nov bazenski kompleks v Slovenj Gradcu.

Hvala vsem udeležencem za izjemen odziv, vsem vključenim mentorjem ter podjetju Hexagon za pomoč pri izvedbi izobraževanja in pri opremi za 3D skeniranje.  

 

Na FTPO z največjim veseljem tudi opažamo, da smo z lanskimi poletnimi šolami dosegli tudi širši cilj, ki smo si ga zadali, in sicer, v Slovenj Gradec in širšo koroško regijo, pripeljati kakovostne izvajalce, ki bi organizirali redne obšolske aktivnosti tudi med šolskim letom. Naš cilj je bil namreč s poletnimi šolami preveriti povpraševanje in najti oziroma spodbuditi izvajalce za redne dejavnosti skozi celo šolsko leto. Na tem področju je bilo od lani kar nekaj pomembnih izboljšav; izvajalec že dveh poletnih šol Lego robotike in elektronike, bo letos ponujal tudi redne obšolske dejavnosti - tečaje v Slovenj Gradcu, dogovori potekajo tudi z Digital school iz Ljubljane za tečaje programiranja, od lani pa v prostorih MPIK deluje tudi izvrstna Filmska šola, pod vodstvom Toma Novosela in ostalih članov ekipe organizatorjev SHOTS festivala.

 

Vabljeni k ogledu prispevka RTVSLO, ki lepo povzame izkušnje, ki so jih udeleženci pridobili v teh dneh.

Za več informacij o dogodkih naše fakultete, študiju in še marsičem, nam lahko sledite na FB in IG.

Prejšnji članek Brezplačna poletna šola - SKRIVNOSTNI SVET POLIMEROV (za učence in dijake od 14 – 18 let)
Naslednji članek Fakulteta za tehnologijo polimerov vstopa v nov projekt LFIA-REC, financiran iz Norveškega finančnega mehanizma 2014-2021

Name:
Email:
Subject:
Message:
x
50 kosov vrhunske raziskovalne opreme
1700 potencialnih delodajalcev
4 študenti na učitelja
40 vrhunskih strokovnjakov
  • English