Aktualno

Aktualno
Slavnostna otvoritev novega laboratorija in inovativne projektno/študijske sobe FTPO
/ Kategorije: Aktualno

Slavnostna otvoritev novega laboratorija in inovativne projektno/študijske sobe FTPO

Fakulteta za tehnologijo polimerov je vrhunska, mednarodno uveljavljena, odzivna, z gospodarstvom povezana visokošolska in raziskovalna institucija, ki deluje tudi kot spodbujevalec regionalnega razvoja. Gradi na odličnosti študija, razvojnega in raziskovalnega dela ter študentom in podjetjem omogoča pridobivanje znanj iz enega najbolj zanimivih tehnoloških področij na svetu. Ustanovljena je bila leta 2006 kot Visoka šola za tehnologijo polimerov, februarja 2017 pa se je preoblikovala v fakulteto. Je edina visokošolska institucija v Sloveniji in južni Evropi, ki ponuja celovite študijske programe na področju polimernih materialov in tehnologij. Fakulteta nudi tudi aplikativno, razvojno in raziskovalno podporo pri projektih s področja polimernih materialov in tehnologij. Razvojna in raziskovalna dejavnost temelji na najsodobnejši raziskovalni opremi in strokovnjakih, ki jih odlikujejo vrhunsko znanje o materialih in tehnologijah ter mnoge izkušnje iz gospodarstva. Raziskovalna dejavnost se usmerja na področje razvoja in predelave biopolimerov, (bio)kompozitov, funkcionalnih polimerov ter materialov za 3D tisk, izboljšanje lastnosti reciklatov ter karakterizacijo, testiranje materialov in analizo napak.

Raziskovalno delo poteka v laboratorijih, opremljenih z najsodobnejšo laboratorijsko opremo. Sodelujemo v številnih nacionalnih in mednarodnih raziskovalnih projektih. V zadnjih 6 letih smo za raziskovalno in razvojno dejavnost uspeli pridobiti skuapj več kot 3 mio EUR sredstev. Trenutno sodelujemo v 5 raziskovalnih projektih, predvsem na področju razvoja biokompozitnih materialov  in krožnega gospodarstva (CEL.KROG in START CIRCLES), zamenjave kovin za e-mobilnost in belo tehniko (MapGears in PolyMetal) ter Industriji 4.0 (Cosima).  

Poleg tega smo v zadnjih treh letih pomembno okrepili tudi tržno dejavnost oziroma storitve za podjetja. Podjetjem iz Slovenije in tujine svetujemo in pomagamo pri reševanju težav pri predelavi polimerov, izvajamo postopke karakterizacije polimerov, ugotavljamo in odpravljamo napake pri predelavi polimerov in optimiziramo tehnologije predelave. Z vrhunsko opremo testiramo pripravo in predelavo mešanic (kompozitov) ter z naročniki sodelujemo pri razvoju novih proizvodov. Večji razvojni projekti so v zadnjih dveh letih tekli s podjetji BSH, hišni aparati Nazarje, Iskra ISD, Plastika Skaza, Magneti Ljubljana, Fragmat, Hirsch, Pipistrel, Geberit in Rotobox. Nudimo tudi usposabljanja za podjetja v obliki delavnic, konferenc in seminarjev po meri podjetij. Sodelujemo z več kot 100 podjetji iz Slovenije in tujine.

Zaradi rasti vseh dejavnosti fakultete smo se odločili za širitev prostorov za laboratorije. Novo pridobitev fakultete smo v torek, 12. novembra 2019, obeležili s slavnostno otvoritvijo, ki je potekala v prostorih Fakultete za tehnologijo polimerov.

Svečan dogodek so otvorili izr. prof. dr. Miroslav Huskić, v. d. dekana FTPO, Tomaž Boh, direktor direktorata za znanost na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport ter Tilen Klugler, župan Mestne občine Slovenj Gradec.

V okviru slavnostne otvoritve je potekala tudi zanimiva okrogla miza na temo “Prihodnost plastičarske industrije v Sloveniji”, na kateri so sodelovali pomembni tuji in slovenski partnerji iz industrije. Sogovorniki na okrogli mizi so bili: Birgit Roscher, višja direktorica prodaje pri nemškem podjetju Arburg, Václav Černý, direktor podjetja Stäubli, Boštjan Gorjup, generalni direktor BSH Hišni aparati Nazarje in predsednik GZS, Robert Agnič, izvršni direktor podjetja Plastika Skaza, d.o.o., Bojan Breznik, generalni direktor podjetja O.P.S. Breznik d.o.o., Janez Navodnik, direktor GIZ Grozd Plasttehnika in pobudnik ustanovitve fakultete ter direktorica FTPO Maja Mešl.

Okroglo mizo kot tudi celoten dogodek je povezoval voditelj Slavko Bobovnik, za glasbene vložke pa je poskrbela izjemna harfistka Naja Mohorič.

Sočasno z osrednjim dogodkom smo svečano otvorili tudi novo inovativno projektno/študijsko sobo, ki jo je opremil in financiral naš soustanovitelj ter tesen partner podjetje Plastika Skaza d.o.o.. Z inženirji in drugimi zaposlenimi v podjetju zelo dobro sodelujemo že od ustanovitve fakultete, tako na področju raziskav in razvoja kot tudi študija. S svojim strokovnim znanjem in analizno opremo jim pomagamo pri reševanju izzivov. Ker je vzajemno sodelovanje usmerjeno tudi v razvoj potencialov bodočih inženirjev in uvajanja sodobnih oblik poučevanja, smo skupaj zasnovali prvo inovativno projektno/študijsko sobo, ki bo študentom omogočala razvijanje številnih mehkih in splošnih kompetenc, ki so potrebne za učinkovito in uspešno delo v hitro spreminjajočem se globalnem svetu.

Po končanem uradnem delu smo se vsi preselili na lokacijo novega laboratorija, ki je od fakultete oddaljen slabih 200 m. S slavnostnim momentom rezanja traku, pri katerem so poleg v. d. dekana in direktorice FTPO, sodelovala še Birgit Roscher, predstavnica donatorskega podjetja Arburg in Tomaž Boh, direktor direktorata za znanost na ministrstvu za izobraževanje.

Nov laboratorij za predelavo in karakterizacijo materialov v izmeri 360 m2, je samostojen objekt, namenjen raziskovalni dejavnosti fakultete, izvajanju pedagoške dejavnosti ter sodelovanju z gospodarstvom. Novogradnja je približno trikrat večja od obstoječih dveh laboratorijev. Na FTPO smo zelo veseli pomoči številnih slovenskih podjetij ter tujih partnerjev, ki so z donacijami in sponzorskimi sredstvi fakulteti pomagali pokriti stroške selitve in raziskovalne opreme laboratorijev. Nemško podjetje ARBURG, vodilni proizvajalec brizgalnih strojev, je fakulteti ob začetku študijskega leta 2019/2020 v brezplačni najem predal nov brizgalni stroj v vrednosti 60 tisoč evrov, kar je izjemen doprinos k dejavnosti fakultete. V začetku leta 2019 pa smo pridobili še nov mešalni reaktor za sintezo polimerov. Poleg tega smo v sodelovanju s slovenskim podjetjem SAN.KO.M d.o.o. pravkar v postopku dobave tudi dveh novih enopolžnih ekstruderjev ter stiskalnice za kompozite.

 

Iskrena hvala vsem donatorjem in podpornikom, poslovnim partnerjem ter vsem obiskovalcem za zaupanje in prisotnost na tako pomemebnem dogodku. Na FTPO se veselimo novih skupnih sodelovanj in izzivov, ki jih prinaša nova pridobitev.

 

Utrinke iz priredtve si lahko ogledate v galeriji.

Prejšnji članek Predstavitev gumarstva študentom 3. letnika študijskega programa Tehnologija polimerov
Naslednji članek Zagovor diplomskega dela

Name:
Email:
Subject:
Message:
x
50 kosov vrhunske raziskovalne opreme
1700 potencialnih delodajalcev
4 študenti na učitelja
40 vrhunskih strokovnjakov
  • English