Aktualno

Aktualno
S PLASTIKO MORAMO VSI RAVNATI SPOŠTLJIVO IN ODGOVORNO, FTPO NA 19. OKOLJSKEM DNEVU GZS
/ Kategorije: Aktualno

S PLASTIKO MORAMO VSI RAVNATI SPOŠTLJIVO IN ODGOVORNO, FTPO NA 19. OKOLJSKEM DNEVU GZS

Ob svetovnem dnevu okolja so na GZS (Gospodarska zbornica Slovenije), 5. 6. 2020 organizirali že 19. Okoljski dan gospodarstva, prvič pa je le ta potekal v obliki e-konference. Konferenca je bila posvečena odpadkom iz plastike, predvsem plastike za enkratno uporabo, ki prehaja v okolje. Na e-konferenci, ki je zaradi vrhunskih mednarodnih predavateljev in tudi slušateljev potekala v angleškem jeziku, je sodelovalo več kot 150 udeležencev iz enajstih držav. Na konferenci je s svojim pripevkom sodelovala tudi Maja Mešl, tajnik fakultete ter predstojnica Kariernega centra in mednarodne pisarne.

Kot je na začetku konference povedala generalna direktorica GZS Sonja Šmuc, je korona kriza potrdila, da je plastika glede cene in široke uporabnosti v sodobni družbi nepogrešljiva in nenadomestljiva, vendar moramo z njo začeti ravnati bolj spoštljivo, od zasnove izdelkov, do izboljšanja kakovosti zbranih odpadkov in bolj učinkovite snovne predelave.

Minister za okolje in prostor RS Andrej Vizjak je med drugim dejal, da Slovenija sledi strateškim usmeritvam uveljavitve hierarhije ravnanja z odpadki kot osnove krožnega gospodarstva, obrnjeni piramidi ravnanja z odpadi in nenazadnje vlogi slehernega državljana.

Thomais Vlachogianni iz MIO-ECSDE, Atene, Grčija, je izpostavila, da lahko zmanjšanje onesnaženja obale in morja dosežemo le s spremembo paradigme vsakodnevnega življenja, obnašanja in mišljenja. Za rešitev onesnaženosti okolja so vedno potrebne večsektorske in povezovalne aktivnosti med deležniki vseh sektorjev družbe.

Ulli Gelbmann z Univerze v Gradcu je predstavila sociološki vidik odpadkov skozi rezultate raziskave o pričakovanjih potrošnikov, ki so jo opravili v Avstriji. Poudarila je, da so potrošniki pripravljeni na spremembe in da lahko s svojo izbiro spremenijo tako način proizvodnje izdelkov kot tudi njihove prodaje.

Eden izmed načinov za uspešno doseganje ciljev ločenega zbiranja plastenk pijač je, po besedah treh govorcev, kavcijski sistem. Saulius Galadauskas je pokazal, kako je sistem nediskriminatornega zbiranja odpadne embalaže v pivovarski industriji v Litvi pospešil ločeno zbiranje odpadne embalaže. Tudi Anna Larsson iz podjetja Reloop Europe in Tina Ajdič iz ADS Insight zagovarjata kavcijski sistem kot učinkovit način doseganja ciljev nove Direktive o zmanjšanju vpliva nekaterih plastičnih proizvodov na okolje na območju celotne Evrope. S svojimi storitvami svetovanja so na voljo tudi podjetjem in zakonodajalcem širom Evrope.

To se je pokazalo tudi v praktičnih primerih dobrih praks podjetij. Martin Šabec iz Perle, Hit Group, je predstavil pristop k trajnejšemu hotelirstvu. Poudaril je, da lahko tudi veliki hotelski sistemi pišejo uspešne okoljske zgodbe in da je to možnost za povečanje dodane vrednosti slovenskega turizma. Uspešnost Glocal Gourmet HIT iniciative vidi predvsem v dejstvu, da je zamisel za projekt prišla s strani zaposlenih v podjetju.

Sarah Reindl iz trgovine Dekagram je predstavila odziv kupcev na trgovino brez embalaže v Avstriji. Slednji je bil izredno pozitiven in aktiven, saj so kupci sami začeli predlagati možne nove in dodatne ukrepe.

V obeh primerih ni šlo le za ukrepe zmanjšanja uporabe izdelkov iz plastike za enkratno uporabo, ampak tudi za večjo interakcijo tako s kupci kot tudi z zaposlenimi, za nadgradnjo poslovnih modelov in širjenje ponudbe z dodatnimi storitvami in aktivnostmi.

Predstavnica Fakultete za tehnologijo polimerov, Maja Mešl je s svojim prispevkom predstavila primere raziskav in dobrih praks sodelovanja s partnerji iz industrije na področju razvoja in uporabe termoplastičnih biokompozitov v Sloveniji. Zaradi vedno večje okoljske ozaveščenosti in pritiska na uporabo ekološko prijaznejših materialov smo opazili povečano uporabo termoplastičnih bio kompozitov z različnimi naravnimi vlakni in polnili za različne namene uporabe. V svoji predstavitvi je Maja Mešl izpostavila tudi priložnosti financiranja MSP za sodelovanje pri projektu Start Circles, kjer FTPO sodeluje kot projektni partner.

Celoten posnetek dogodka dostopen preko: https://youtu.be/xWT7wxN1M_w

 

Prejšnji članek Uspešen zagovor diplomskega dela Tjaše Esih
Naslednji članek Vabilo na brezplačno spletno delavnico z naslovom Thermally Conductive Materials - 18. 6. 2020 ob 10.00

Name:
Email:
Subject:
Message:
x
50 kosov vrhunske raziskovalne opreme
1700 potencialnih delodajalcev
4 študenti na učitelja
40 vrhunskih strokovnjakov
  • English