Aktualno

Aktualno
Projekt FUR4Sustain
/ Kategorije: Aktualno

Projekt FUR4Sustain

Konec leta 2020 smo se pridružili COST akciji  CA 18220, European Network of FURan based chemicals and materials FOR Sustainable development (FUR4Sustain)  (Evropska mreža za kemikalije in materiale na osnovi furana, za trajnostni razvoj).

COST (European Cooperation in Science and Technology) je organizacija Evropske unije, ki financira raziskovalne in inovacijske mreže. Njihovi ukrepi pomagajo povezati raziskovalne pobude po Evropi in zunaj nje ter omogočiti raziskovalcem in inovatorjem razširiti svoje ideje na vseh področjih znanosti in tehnologije, tako da jih delijo s stroko.

Namen akcije je razviti sodelovanje pri razvoju kemikalij in polimerov, ki temeljijo na razpadnih produktih celuloze, predvsem derivatov furana. Poudarek je na sintezi furan dikarboksilne kisline (FDCA), ki je osnova za sintezo polietilen furanoata (PEF), ki je furanski analog PET-a, a ima pred PET-om več prednosti. Je 100 % biopolimer, ima boljše barierne lastnosti (6x manjšo prepustnost kisika), višjo temperaturo steklastega prehoda (85 °C), nižje tališče (210 °C) in 60 % višji elastični modul kot PET.

 V okviru projekta nameravamo delati na področju sinteze drugih polimerov na osnovi 5-hidroksimetilfurfurala, ki je ena od izhodnih surovin tako za sintezo FDCA, kot drugih potencialnih monomerov in polimerov.

V projektu sodeluje 29 držav, iz Slovenije še Helios d.d. in Strojna fakulteta iz Maribora.

Več na: https://fur4sustain.eu/.

 

Prejšnji članek NOVIČNIK FTPO, oktober, november 2020
Naslednji članek Nova sistemizacija delovnih mest na FTPO

Name:
Email:
Subject:
Message:
x
50 kosov vrhunske raziskovalne opreme
1700 potencialnih delodajalcev
4 študenti na učitelja
40 vrhunskih strokovnjakov
  • English