Aktualno

Aktualno
Projekt CEL.KROG
/ Kategorije: Aktualno

Projekt CEL.KROG

V okviru razvojno-raziskovalnega programa »Izkoriščanje potenciala biomase za razvoj naprednih materialov in bio-osnovanih produktov« (številka pogodbe: OP20.00365), sofinancirano s strani Republike Slovenije, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Evropske Unije, Evropski sklad za regionalni razvoj, 2016–2020 smo v novembru in decembru 2019 pri podsklopu »Razvoj biokompozitnih granulatov« izvedli karakterizacijo biokompozitov s PLA matrico in odpadno biomaso (dve izvedbi bučne pogače in lanene pogače) in PE-HD matrico in odpadno biomaso (sivka, koruza, smilj, paradižnikove vitice, korenine zelja, cerkniško trstičje in fižolove vitice). Izdelali smo večjo količino (30 kg) biokompozita s PE-HD matrico, 30 % odpadnega papirja in 15 % talka za četrto ničto serijo, ki jo bomo izvedli v podjetju Kolektor. Izvedli smo teste vpliva temperature na biokompozite s PP matrico, testirali smo različne oblike viskoznih vlaken ter karakterizirali njihov vpliv na mehanske in toplotne lastnosti in testirali vpliv dodatkov na znižanje tališča PA 6.

Projekt Cel.Krog je dekan izr. prof. Miroslav Huskić predstavil 13 decembra 2019 na konferenci Naučno-stručni skup Politehnika v Beogradu z naslovom "Biocomposites from waste paper and recycled polypropylene". Prispevek je bil predstavljen s postrom.

Pri podsklopu »Razvoj biokompozitnih filamentov« je študent Matevž Kričaj pričel z eksperimentalnim delom diplomskega dela z naslovom »Biokompozitni filament za 3D tiskanje z dodatkom odpadnega papirja«. V laboratoriju FTPO je izvedel kompavndiranje biokompozitiov s PLA matrico in dodatkom odpadnega papirja ter različnimi dodatki, filament je izdelal v podjetju Plastika Trček, v našem laboratoriju pa je izvedel 3D tiskanje testnih kosov in karakterizacijo na laboratorijski opremi.

Več o projektu CEL.KROG si lahko preberete na spletni povezavi  http://celkrog.si/.

Prejšnji članek Ekskurzija v Panplast d.o.o. in Center za materiale (Kolektor Logatec)
Naslednji članek Predstavitveni film FTPO s strani NAKVIS

Name:
Email:
Subject:
Message:
x
50 kosov vrhunske raziskovalne opreme
1700 potencialnih delodajalcev
4 študenti na učitelja
40 vrhunskih strokovnjakov
  • English