Aktualno

Aktualno
PREDSTAVITEV REŠITEV ŠTUDENTOV FTPO ZA PODJETJE GORENJE TIKI D.O.O.
/ Kategorije: Aktualno

PREDSTAVITEV REŠITEV ŠTUDENTOV FTPO ZA PODJETJE GORENJE TIKI D.O.O.

V petek, 29. 5. 2020 se je v prostorih Fakultete za tehnologijo polimerov odvijala predstavitev rešitev študentov FTPO za podjetje Tiki d.o.o., člana skupine Nibe Group. Gre že za tretji koncept uvajanja projektnega sodelovalnega učenja študentov FTPO, ki ga izvajamo in testiramo v okviru razojnih sredstev MIZŠ. Cilj sodelovanja študentov z industrijo je bila konkretna rešitev izziva podanega s strani podjetja ter hkrati usposobiti diplomante za soočanje s tovrstnimi izzivi na delovnem mestu, ki je tudi eden od ključnih strateških ciljev naše fakultete: »Usposobiti diplomante za izzive prihodnosti v hitro spreminjajočem se svetu«.

 

Študentom 2. letnika, je bil v okviru predmeta Tehnologije predelave polimernih materialov 1, nosilca doc. dr. Blaža Nardina in asistentke Teje Pešl, predstavljen konkreten izziv s strani podjetja Tiki d.o.o., to je izdelava plastičnega kotlička za vodo (bojlerja), ki so ga študenti obravnavali v okviru laboratorijskih vaj  in v okviru seminarskih nalog po skupinah pripravili rešitve, ki so jih javno predstavili predstavnikom podjetja Tiki d.o.o., zaposlenim, visokošolskim učiteljem ter ostalim študentom.

 

Družba Tiki je bila ustanovljena leta 1951 in je bila vse do lani del Skupine Gorenje, danes deluje pod švedskim lastnikom podjetja NIBE Industrier AB, enega ključnih igralcev na evropskem trgu proizvodnje električnih grelnikov vode. Podjetje Tiki ima močan tržni položaj v vzhodni Evropi. Večino prodaje predstavljajo grelniki vode in toplotne črpalke. Tikije bojlerje in radiatorje do leta 2010 proizvajalo tudi v Sloveniji, a so nato obrate zaradi previsokih stroškov proizvodnje zaprli in proizvodnjo preselili v Srbijo. Tam zdaj izdelajo pol milijona aparatov na leto, razvoj družbe pa je še vedno v Velenju. Kot je povedal g. Apat, je v  Tikiju v Sloveniji zaposlenih 35 ljudi, v Srbiji okrog 500. Že nekaj časa se aktivno ukvarjajo z iskanjem reštve za izdelavo visokotlačnega kotlička za vodo (bojlerja), po primerni ceni ter posledično s primernim materialom.

 

V uvodnih besedah je dekan doc. dr. Blaž Nardin navzoče lepo pozdravil ter študentom izrekel pohvalo za njihovo vztrajno delo v času krize. Povedal je, da je za študente fakultete tovrstno sodelovanje s podjetjem izjemnega pomena saj študenti pridobijo drugačen pogled na to s čim se podjetja ukvarjajo in s kakšnimi problemi se v proizvodnji soočajo. Poudaril je tudi, da je potrebno tesno sodelovanje institucij znanja z industrijo.

 

Predstavitve sta se udeležila tudi direktor podjetja Branko Apat ter vodja razvoja Janez Lipuš. Direktor Branko Apat je navzoče seznanil z delovanjem in strukturo podjetja ter povedal s čim se v svojem laboratoriju za raziskave in razvoj trenutno ukvarjajo: »S polipropileni delamo že 35 let, vendar umetnost ter izziv je narediti polimerni visokotlačni kotel po primerni ceni«.

 

Gospod Janez Lipuš, vodja razvojnega oddelka v Sloveniji, ki v celoti podpira proizvodnjo, je predstavil delo laboratorija: »Gre za močan energetski laboratorij s 13 zaposlenimi, ki morajo obvadovati širok spekter znanj. V glavnem se ukvarjamo s procesi izdelave kotlička, v zadnjih letih  pa smo zelo aktivni tudi na področju toplotnih črpalk (sanitarnih in ogrejevalnih). Ker na področju tdnosti in vzdržljivosti nismo toliko doma, verjamejo da bomo tukaj, skupaj z vami, dobili sinergijo, ki bi bila dodatna osnova za delo naprej«.

 

Za rešitev izziva so študenti imeli nalogo določiti potrebne mehanske lastnosti, izbrati material in tehnologijo za zunanji plašč plastičnega tlačnega kotlička. Poleg tega so morali upoštevati trdnostno (tlačna izvedba) in energijsko učinkovitost (segrevanje vode), imeti lastnosti za stik z živili in da med obratovenjem ni potrebe po vzdrževanju. Pred vsem tem, pa je potrebno hkrati zmanjšati stroške materiala in proizvodnje.

 

 V času študija na daljavo so najprej podrobno preučiti literaturo na temo zastavljenega izziva, ter v treh skupinah začeli iskati rešitve. V mesecu maju so na laboratorijskih vajah svoje predloge za izdelavo tudi testirali ter jih strnili v obliko seminarske naloge. Svoje predloge rešitev pa so ta petek v treh skupinah tudi javno predstavili. Odziv na njihovo delo je bil zelo pozitiven, tako s strani zaposlenih, vodstva FTPO kot tudi predstavnikov podjetja.

 

Direktor podjetja g. Apat je študentom izrekel čestitke ter jih povabil k nadaljevanju sodelovanja ter na ogled njihovega laboratorija. Podani predlogi rešitev imajo po njegovem mnenju velik potencial, jih je  potrebno še izpiliti, zato se nadeja nadaljnega sodelovanja s fakulteto.

 

Dekan fakultete, doc. dr. Blaž Nardin, je ob koncu nagovoril študente: »Ko kupite izdelek v trgovini, ali ste se vprašali, koliko tehnologije in koliko dela strokovnjaki vložijo v razvoj enega izdelka? Vsaka rešitev je dobra, vaše naloge imajo potencial, vendar to ni dovolj. Danes ste bili priča, koliko vprašanj se na novo rodi, ko pridejo kolegi iz industrije. Vzpodbujam vas drage študentke in študenti , da je pri vsaki rešitvi potrebno dati 100% od sebe. Na fakulteti želimo iz vas narediti inženirke in inženirje, ki bodo na koncu sposobni pripraviti predloge celovitih rešitev za dane izzive. Le-te boste nato morali znati zagovarjati ter pripraviti delujoče produkte.«

 

Predstavniki podjetja so si po koncu predstavitve ogledali še ostale prostore ter laboratorije fakultete ter se z vodstvom dogovorili o naslednjih korakih medsebojnega sodelovanja.

Prejšnji članek Uspešen zagovor diplomskega dela Kristine Sešek
Naslednji članek Uspešen zagovor magistrskega dela Adisa Šahinovića

Name:
Email:
Subject:
Message:
x
50 kosov vrhunske raziskovalne opreme
1700 potencialnih delodajalcev
4 študenti na učitelja
40 vrhunskih strokovnjakov
  • English