Aktualno

Aktualno
Predstavitev Erasmus+ študenta Matije Ranzingerja, ki kljub nestabilnim razmeram že drugič uspešno nabira izkušnje v tujini
/ Kategorije: Aktualno

Predstavitev Erasmus+ študenta Matije Ranzingerja, ki kljub nestabilnim razmeram že drugič uspešno nabira izkušnje v tujini

Prihajam iz savinjske prestolnice hmeljarstva, najlepše urejenega manjšega mesta v Sloveniji, iz Žalca. Srednjo šolo sem obiskoval v Celju na Šolskem centru Celje, izobraževalna smer Kemijski tehnik. Med odločanjem za študij sem se spomnil na zelo zanimiv in obširen informativni dan v času šolanja na srednji šoli, ki ga je gostila Fakulteta za tehnologijo polimerov (FTPO) v Slovenj Gradcu (SG).

Manjše mesto in manjše število študentov me ni odvrnilo, ker med študiranjem cenim mir. Pritegnilo me je tudi dejstvo, da študijski teden večinoma poteka od ponedeljka do četrtka, tako da bi lahko petke izkoristil za polnjenje denarnice z opravljanjem študentskega dela ali pa praznjenje denarnice v večjih, bolj aktivnih mestih. Z nastanitvijo mi je zelo pomagala strokovna služba fakultete s posredovanjem kontaktov najemodajalcev.

Na FTPO sem prišel iz kemijskega ozadja, kar mi je prišlo prav pri predmetih vezanih na kemijo polimerov. Večina profesorjev na FTPO se trudi predati znanje z zagretim pristopom in zanimivo vsebino študijskega procesa, s poudarkom na temeljnih znanjih, iz katerih dalje mrežijo kompleksna znanja. Študenti na FTPO smo opremljeni in seznanjeni s koristnimi in sodobnimi informacijami iz zelo obširnega področja polimerne tehnologije. V tretjem/zadnjem letniku prve stopnje se študij iz obširnega področja usmeri v specifična področja polimernih materialov (kemijsko naravnano) in orodjarstva (strojno naravnano), med katerima študenti izberejo najbolj ustrezno njihovim interesom in ciljem. Tekom študija sem večino petkov, vikendov in poletnih počitnic izkoristil za polnjenje denarnice z opravljanjem študentskih del v podjetjih kot so Plastika Skaza, BSH Nazarje in Novem, večinoma na oddelkih proizvodnje izdelkov. V podjetju Plastika Skaza d.o.o. sem izkusil tudi delo na oddelku raziskav in inovacij v kreativno-inovativnem kolektivu strokovnjakov, kjer sem opravljal biokemične meritve na Smart Button-u namenjenemu kompostniku Bokashi Organko. Kanček strokovnega znanja pa sem tudi sam prispeval pri dokumentaciji za prijavo Horizon 2020 projektov. Med prostim časom se je našel čas za zabavo na organiziranih piknikih, brucovanju in privatnih dogodkih. Imel sem veliko srečo, da sem našel družbo s katero smo si povsod popestrili dogajanje (tudi med pripravami na izpite).

V okviru študija FTPO organizira strokovne ekskurzije v podjetja, znanstvene konference in gosti strokovnjake iz področja polimerne tehnologije. Med drugim fakulteta omogoča Erasmus+ izmenjavo za namene študija ali praktičnega usposabljanja, s finančno podporo iz Erasmus+ programa. Vsem študentom priporočam, da se udeležujejo strokovnih ekskurzij in da se odločijo za opravljanje študijskih obveznosti v tujini. S tem študenti pridobimo ogromno novega znanja in kompetenc, navežemo nove stike in spoznamo nove kulture.

To lahko trdim iz lastnih izkušenj, ker sem obvezno praktično usposabljanje opravljal v Linzu, v Avstriji na razvojno-raziskovalnem inštitutu na področju lesa in z lesom povezanimi obnovljivimi viri, in sicer na WoodK Plus (Kompetenzzentrum Holz GmbH). V Linzu se nahajata dva oddelka, in sicer oddelek za bioosnovane kompozite in tehnološke postopke materialov ter oddelek za kemijo in biotehnologijo lesa. Februarja 2020 sem začel s prakso pod mentorstvom dr. Jana Dolinška na oddelku za kemijo in biotehnologijo lesa, kjer smo delali predvsem na pridobivanju bakterijskih biopolimernih materialov. Zaradi epidemije koronavirusa smo prakso začasno prekinili, medtem sem se vrnil nazaj v Slovenijo in s prakso nadaljeval od julija do septembra 2020. S to izkušnjo sem pridobil ogromno novega znanja, navezal stike in se tam tudi dogovoril za opravljanje eksperimentalnega dela diplomske naloge.

Kljub trenutnim razmeram sem se ponovno odločil za Erasmus+ mobilnost, saj me je gnala želja po novih izkušnjah in znanjih. Tako sedaj od začetka februarja 2021 na WoodK Plus opravljam eksperimentalno delo diplomske naloge na oddelku za bioosnovane kompozite in predelovalne procese, kjer raziskujemo električno prevodne polimerne biokompozite iz bioosnovanih polimerov in bioosnovanih električno prevodnih polnil. 

Vse zahvale gredo Erasmus+ programu, kolektivu FTPO, vsem mentorjem in podjetjem, ki so mi vse omogočili in me podpirali ter usmerjali na študijski poti.

Prejšnji članek RAZPIS ZA PODELITEV ČASTNIH NAZIVOV IN PRIZNANJ FAKULTETE ZA TEHNOLOGIJO POLIMEROV
Naslednji članek NOVIČNIK FTPO, februar - marec 2021

Name:
Email:
Subject:
Message:
x
50 kosov vrhunske raziskovalne opreme
1700 potencialnih delodajalcev
4 študenti na učitelja
40 vrhunskih strokovnjakov
  • English