Aktualno

Aktualno
Otvoritev nove Študentske dnevne sobe v Hostlu Slovenj Gradec
/ Kategorije: Aktualno

Otvoritev nove Študentske dnevne sobe v Hostlu Slovenj Gradec

11. aprila 2023 je ekipa projekta Koroška mreža podpornega okolja za mlade (KOR-NET) v sodelovanju s Fakulteto za tehnologijo polimerov (FTPO) v kletnih prostorih Mladinskega kulturnega centra (MKC) Slovenj Gradec otvorila tretjo od skupno 13 mladinskih delovnih postaj oz. »placov«, ki bodo do poletja vrata odprli v različnih, tudi manj dinamičnih okoljih po Koroški. »Študentska dnevna soba«, kakor smo poimenovali prostor, je namenjena zlasti študentom FTPO, ki bivajo v Hostlu Slovenj Gradec, pa tudi drugi mladini, ki v mestu miru pogreša prostore za študij, delo in druženje. Trak novega prostora sta prerezala dekan FTPO dr. Blaž Nardin in Tilen Klugler, župan MO Slovenj Gradec, otvoritvi pa je sledila okrogla miza z naslovom »Mladinski sektor se predstavi: kdo s(m)o mladi v mestu miru?« z udeležbo organizacij in društev, ki na slovenjgraškem delajo z mladino.

Pred slovesno otvoritvijo je potekala novinarska konferenca, kjer je naš dekan, izr. prof. dr. Blaž Nardin dejal: »Kot mesto, ki je daleč od velikih univerzitetnih središč, Slovenj Gradec študentom ne more ponuditi enake ravni storitev in študentskega življenja kot večja mesta. Zato smo še posebej ponosni in veseli, da kljub temu manku pri nas študirajo študenti iz praktično vseh slovenskih regij, predvsem zaradi dobrih zaposlitvenih možnosti in zelo kakovostnega študija. Več kot 70 % jih prihaja izven koroške regije.«

Slednje pa seveda pomeni, da je pomembno poslanstvo fakultete tudi ureditev bivanjskih pogojev, študentske prehrane in obštudijskih dejavnosti. Kot je še poudaril dekan FTPO, je poleg kakovostnega študija pomembno poslanstvo fakultete tudi ureditev bivanjskih pogojev, prehrane in obštudijskih dejavnosti za študente/ke. Na FTPO smo zato »veseli in hvaležni«, da jih pri zagotavljanju tovrstnih pogojev že od ustanovitve podpira MO Slovenj Gradec in njeni javni zavodi, v prvi vrsti zavod Spotur z MKC in Hostlom Slovenj Gradec. Izrazil je tudi upanje, da bosta Študentska dnevna soba in sodelovanje med fakulteto in občino, ki se je ob izvajanju projekta še poglobilo, svojevrstno »seme«, ki bo v mestu miru čim prej vzklilo tudi v odprtje prvega študentskega doma.

Že od leta 2008, ko smo pričeli z izvajanjem rednega študija, v Hostlu bivajo tudi naši študenti, ki zasedajo v njem v povprečju 20 postelj na leto. Ostali bivajo pri zasebnikih. Veseli smo tudi, da so prebivalci MO Slovenj Gradec prepoznali poslovno priložnost in uredili nekaj stanovanjskih hiš in stanovanj kot študentske sobe za naše študente.

Ideja o » Študentski dnevni sobi« je nastala ob koncu lanskega leta, ko smo se na fakulteti odločili, da poskušamo izboljšati omenjene pogoje za naše študente, vključno z bivalnimi pogoji in tesnejšim povezovanjem z mladinskimi organizacijami v regiji.

Kontaktirali smo predstavnike Hostla, MKC, MOCIS-a in direktorico javnega zavoda SPOTUR ter jim predstavili naše želje in ideje, ki smo jih seveda pripravili po pogovoru s študenti. Ti so si želeli:

  • ureditev prijetnega prostora za študente, ki bivajo v Hostlu, ki bi ga lahko uporabljali za študij in druženje;
  • tesnejše sodelovanje z MKC pri organizaciji različnih dogodkov (športnih, zabavnih), pa tudi pri skupni organizaciji poletnih šol za dijake in študente;
  • izboljšanje prostorskih pogojev za študente v Hostlu, in sicer:
    • dodatno opremo za skupno kuhinjo
    • novimi vzmetnicami in
    • lučkami ter dodatnimi mizami za študij, kjer je to mogoče.

Veliko večino idej smo v 4 mesecih tudi realizirali. Tako je FTPO združila moči s MKC Slovenj Gradec (in sredstva) za zagotovitev boljših pogojev za študij in bivanje mladih iz drugih delov Slovenije.

Izredno hvaležni smo, da se je v tem času med predstavniki FTPO ter MKC oz. SPOTUR stkala tesna vez, da smo skupaj z MKC in MOCIS-om organizirali že več dogodkov in da bomo v poletnih mesecih tesno sodelovali tudi pri izvedbi dveh poletnih šol za dijake. S skupnimi močmi smo (SPOTUR, MKC in FTPO) med drugim opremili tudi skupno kuhinjo. SPOTUR je zagotovil novo kuhalno ploščo in preuredil omarice, FTPO pa s pomočjo partnerskega podjetja Gorenje tudi nov hladilnik. Podjetje KO-SI je zagotovilo še 20 novih vzmetnic za sobe in apartmaje.

Poleg tega pa smo skupaj opremili novo »študentsko dnevno sobo«, kot smo poimenovali kletni prostor v Hostlu Slovenj Gradec. Uspešno izpeljan projekt »Študentske dnevne sobe« je najboljši pokazatelj dobrega sodelovanja in dejstva, da se ob jasno zastavljenih ciljih in uigrani ekipi zmore vse.

Mitja in Aljaž iz MKC ter Sara in Maja iz Kariernega centra in mednarodne pisarne FTPO so pripravili osnovni koncept sobe in njeno funkcionalnost ter skupaj razmislili o možnostih financiranja. Pripravil se je študentski razpis za oblikovanje prostora, na katerega se je odzvala slovenjgraška študentka, ki je pripravila idejno zasnovo dizajna sobe. MKC je v okviru projekta zagotovil zmogljiv računalnik, večfunkcijsko napravo za tisk in skeniranje ter drug pisarniški material, FTPO pa je z lastnimi sredstvi in na podlagi idejne zasnove študentke Lee Pogorevčnik dobavil dodatno pohištvo in doniral dva računalnika.

Prepričani smo, da bo s to študijsko sobo študentom omogočen še kakovostnejši študij in prijetnejše bivanje v Slovenj Gradcu, kar ne bo prispevalo le k boljšim rezultatom študija, ampak tudi k povečanemu vpisu in še večjemu številu rednih študentov, ki se bodo odločali za študij v Slovenj Gradcu. Prepričani smo tudi, da je to le eden od številnih skupnih projektov, ki bodo v bližnji prihodnosti nastali v sodelovanju med zavodi in društvi ter fakulteto.

Ponovno bi se na tem mestu radi zahvalili Mestni občini Slovenj Gradec, Javnemu zavodu Spotur, podjetjem Gorenje, BSH in Ko-si ter ekipi, ki je izpeljala projekt.

Prejšnji članek Dogodek »Inovativne tehnologije v industriji plastike« v okviru Mednarodnega industrijskega sejma privabil več kot 100 udeležencev
Naslednji članek Slavnostna podelitev diplom in priznanj FTPO 2023

Name:
Email:
Subject:
Message:
x
50 kosov vrhunske raziskovalne opreme
1700 potencialnih delodajalcev
4 študenti na učitelja
40 vrhunskih strokovnjakov
  • English