Aktualno

Aktualno
Okrogla miza: »Raziskovalec/raziskovalka – poklic prihodnosti?«
/ Kategorije: Aktualno

Okrogla miza: »Raziskovalec/raziskovalka – poklic prihodnosti?«

Namen projekta KORA, v okviru katerega smo organizirali okroglo mizo, je predvsem popularizirati poklic raziskovalca/raziskovalke na področju naravoslovja in tehnike v Koroški regiji ter ga približati širši javnosti, zlasti mladim, še posebej osnovnošolskim in predšolskim otrokom.

Partnerja tega projekta sta Fakulteta za tehnologijo polimerov, ki kot največja raziskovalna institucija v regiji vidi svoje poslanstvo tudi na tem področju, ter Društvo KAZU ustanovljeno lani, ki ga vodi bivša dekanica naše fakultete dr. Silva Roncelli Vaupot in katerega poslanstvo je med drugim tudi promocija znanosti v Koroški regiji.

Predpostavka na kateri smo gradili je, da v regiji in širše obstajajo in bodo obstajale razvojne in potencialne potrebe po raziskovalcih, ki bi predvsem na tehničnih in naravoslovnih področjih uresničevali razvojne cilje podjetij. Hkrati pa smo ugotavljali, da v Koroški regiji v primerjavi z Mariborom in Ljubljano, ni veliko aktivnosti, ki bi mlade spodbujale na tem področju in da so aktivnosti in projekti, ki jih izvajamo/izvajate različne izobraževalne/regionalne institucije precej nepovezane. Podatki kažejo, da Koroška regija zaostaja za drugimi slovenskimi regijami na tem področju. Zasedamo predzadnje mesto. Zaskrbljujoče pa je tudi dejstvo, da Slovenija zelo zaostaja tudi v primerjavi z državami, s katerimi se radi primerjamo.

Okroglo mizo so vodili študenti, ki sodelujejo pri tem projektu, saj je namen projekta tudi, da študenti v interdisciplinarnih skupinah s sodelovanjem v tovrstnih projektih krepijo svoje kompetence.

Izredno smo veseli, da so se okrogle mize, organizirane 7.6.2018 na naši fakulteti udeležili vsi deležniki, ki na tem področju delujejo v Koroški regiji, vključno z učenci, ravnatelji in učitelji osnovnih in srednjih šol. Slišali smo veliko dobrih praks in skupaj zasnovali aktivnosti za v prihodnje. Več o sklepih okrogle mize in izjavah sogovornikov pa vam sporočimo kmalu.

Prejšnji članek Industrijski forum Portorož 2018
Naslednji članek Zagovor diplomskega dela

Name:
Email:
Subject:
Message:
x
50 kosov vrhunske raziskovalne opreme
1700 potencialnih delodajalcev
4 študenti na učitelja
40 vrhunskih strokovnjakov
  • English