Aktualno

Aktualno
Ogled dobrih praks in novosti na področju predelave polimernih materialov in avtomobilske industrije, 28. in 29. november 2019
/ Kategorije: Aktualno

Ogled dobrih praks in novosti na področju predelave polimernih materialov in avtomobilske industrije, 28. in 29. november 2019

V sodelovanju s poslovno točko SPOT svetovanje Koroška, smo v sklopu njihovega letnega akcijskega načrta projekta 28. in 29. novembra 2019 organizirali ogled dobrih praks in novosti na področju predelave polimernih materialov in avtomobilske industrije v Avstrijo. Dvodnevni dogodek je bil namenjen s.p.-jem in predstavnikom podjetjih ter potencialnim podjetnikom z namenom navezovanja stikov s strokovnjaki gostujočih institucij ter strokovnjaki iz Fakultete za tehnologijo polimerov. Pridružili so se nam tudi nekateri naši študenti, ki so z ekskurzijo pridobili pomemben vpogled v dobre prakse v tujini in možnosti za morebitna sodelovanja. 

Prvi dan smo začeli na Inštitutu AVL v Gradcu, kjer smo imeli voden ogled po inštitutu s strani direktorja slovenske izpostave podjetja AVL-AST d.o.o. iz Maribora, Petra Tibauta ter kasneje predstavitev aktivnosti na podrocju Naprednih simulacijskih tehnologij (AVL oddelek AST) s strani namestnika direktorja Gregorja Kotnika.

AVL je največje globalno neodvisno podjetje za razvoj, simulacijo in testiranje pogonskih sistemov (hibrid, pogonski motor, menjalnik, električni pogon, baterije, gorivne celice in krmilna tehnologija) za osebna vozila, gospodarska vozila, gradbeništvo, velike motorje in njihovo integracijo v vozilo. Skupaj ima kar 10.000 zaposlenih, od tega na lokaciji v Gradcu 4.000. Kot svetovni tehnološki vodja AVL zagotavlja celovita in integrirana razvojna okolja, merilne in preskusne sisteme ter najsodobnejše metode simulacije. Kot pionir na področju inovativnih rešitev, kot so različne strategije elektrifikacije pogonskih sklopov, AVL vedno bolj prevzema nove naloge na področju avtonomne vožnje (povezljivost, ADAS, CCAD itd.).

Več o samem inštitutu dostopno na: https://www.avl.com/.

Naslednji dan smo si v Linzu ogledali dve raziskovano-razvojni instituciji, in sicer LIT-Factory in Wood K Plus. Ogled je vodil vodja oddelka Biokompozitov in procesov v Kompetenzzentrum Holz GmbH (Wood K plus), DI Dr. Andreas Haider.

LIT-Factory (https://www.jku.at/linz-institute-of-technology/das-lit/lit-factory/), ki se nahaja na Univerzi Johannesa Keplerja (JKU) v Linzu, je »tovarna« za izobraževanje, učenje in raziskovanje pametne predelave polimerov in digitalizacije. Ogledali smo si t.i. »Smart Extrusion hall«, »Smart Injection Hall« in »Smart Recycling Hall«. 

Wood K Plus (https://www.wood-kplus.at/de) pa je vodilni raziskovalni institut na področju lesa in lesnih obnovljivih virov v Evropi. Raziskujejo materiale in procesne tehnologije po celotni verigi vrednosti – od končnih surovin do končnih izdelkov. V okviru ekskurzije smo si ogledali laboratorije in dobili vpogled predvsem v razvoj biokompozitov s polimerno in duroplastično matrico za različne aplikacije in del, ki se ukvarja z biotehnologijo in kemijo lesa. S podjetjem Wood K Plus, natančneje z njihovo izpostavo v St. Vait am Glan,  FTPO že uspešno sodeluje v projektu Start Circles.

 

Ogled je bil velika priložnost za navezovanje novih stikov med predstavniki podjetij in strokovnjaki področij.

Prejšnji članek Strokovna ekskurzija v Veplas d.d., Velenje
Naslednji članek Obisk Laboratorijev SEM in XRD v Sij Metal Ravne, d.o.o.

Name:
Email:
Subject:
Message:
x
50 kosov vrhunske raziskovalne opreme
1700 potencialnih delodajalcev
4 študenti na učitelja
40 vrhunskih strokovnjakov
  • English