Aktualno

Aktualno
NOVOST: Poletne šole v Slovenj Gradcu za učence od 9 do 14 let z namenom promocije poklicev prihodnosti
/ Kategorije: Aktualno

NOVOST: Poletne šole v Slovenj Gradcu za učence od 9 do 14 let z namenom promocije poklicev prihodnosti

Fakulteta za tehnologijo polimerov bo v sodelovanju s partnerji in sofinanciranjem Mestne občine Slovenj Gradec v poletnih mesecih organizirala dve poletni šoli za otroke stare od 9 do 14 let. S temi aktivnostmi Mestna občina Slovenj Gradec nadgrajuje aktivnosti poletnega varstva, ki jih že nekaj let organizira javni zavod MOCIS.

V Slovenj Gradcu je v zadnjih 10 letih zrastlo nekaj zelo uspešnih podjetij na področju novih tehnologij in materialov, vključno s podjetji, ki se ukvarjajo z novimi tehnologijami, IKT, multimedijo in marketingom. Kot ključno tveganje za nadaljnjo rast, vsi izpostavljajo predvsem primanjkljaj ustreznih človeških virov.

Za spodbujanje zanimanja za ta področja so med drugim ključne kakovostne šolske in predvsem obšolske aktivnosti, ki bi vzpodbujale mlade za omenjena področja/poklice.

V večjih mestih v Sloveniji (Ljubljana, Maribor, Koper,…) je teh aktivnosti bistveno več in so tudi zelo dobro obiskane. To pomeni, da so otroci iz našega okolja v depriviligiranem položaju, saj nimajo dostopa do teh aktivnosti, kar poslabšuje opisano situacijo.

Poleg tega bi s kakovostnimi aktivnostmi zmanjšali tudi trend zviševanja časa, ki ga mladi preživijo nekreativno z igranjem video igric, na socialnih omrežjih, pred televizorjem… Slovenj Gradec pa se bo lahko pozicioniral kot mesto, ki spodbuja rast visokotehnoloških podjetij.

 

Zakaj Fakulteta za tehnologijo polimerov?

Predlagana aktivnost se sklada s strateškimi usmeritvami predlagatelja projekta Fakultete za tehnologijo polimerov, saj fakulteta vidi poslanstvo tudi v sodelovanju z lokalnim okoljem.

FTPO v povprečju na leto obišče več kot 700 dijakov in osnovnošolcev, celo vrtčevskih otrok, za katere izvajajo zanimive laboratorijske vaje in predavanja s področja polimerov in okolja. V poletnih mesecih je v fakulteta v sodelovanju z MO Slovenj Gradec in zavodom MOCIS izvedla tudi poletne aktivnosti za mlade vključene v poletno varstvo. Zelo tesno sodeluje tudi z društvom Koroška akademija znanosti in umetnosti, predvsem pri organizaciji različnih predavanj za splošno javnost. V preteklosti so uspešno že izvedli mednarodno poletno šolo v Slovenj Gradcu za študente.

Poletnih šol v predlagani obliki za učence in na področjih izven osnovnih kompetenc fakultete še niso izvajali. Imajo pa izkušnje na tem področju, kompetence in kakovostno mrežo izvajalcev.

 

O poletnih šolah

V poletnem času bosta letos organizirali dve poletni šoli in sicer:

  • »Ustvarjanje digitalnih video vsebin« od 28. 6. do 2. 7. 2021, ter
  • »Lego robotika in elektronika« od 23. 8. do 27. 8. 2021.

 

Število mest bo omejeno, prijave pa pričnejo zbirati v začetku junija. Potencialni udeleženci lahko dobijo največ informacij na spletni strani Fakultete za tehnologijo polimerov ter Mestne občine Slovenj Gradec. Starši in učenci, ki obiskujejo Prvo in Drugo osnovno šolo Slovenj Gradec pa bodo obveščeni tudi v okviru svoje šole.

Obe poletni šoli bosta trajali 5 dni (od ponedeljka do petka) od 10.00 do 14.00 ure v prostorih fakultete. Cena poletne šole je 25 EUR, ostale stroške krije Mestna občina Slovenj Gradec. Izvajalci so mladi strokovnjaki na omenjenih področjih. V primeru druge poletne šole na temo Lego robotika in elektronska vezja, je izvajalec Institut 4.0. http://stiri.si/.

Prejšnji članek Študiju na daljavo se je pridružila Erasmus+ študentka iz Skopja
Naslednji članek ZNANI SO NAGRAJENCI NAGRADNE IGRE FTPO

Name:
Email:
Subject:
Message:
x
50 kosov vrhunske raziskovalne opreme
1700 potencialnih delodajalcev
4 študenti na učitelja
40 vrhunskih strokovnjakov
  • English