Aktualno

Aktualno
Laboratorij FTPO začel postopno delovati tudi zaradi potreb medicinske stroke v okviru epidemije COVID-19
/ Kategorije: Aktualno

Laboratorij FTPO začel postopno delovati tudi zaradi potreb medicinske stroke v okviru epidemije COVID-19

V tem času je zaradi pojava epidemije COVID-19 prišlo do povezovanj različnih strok, tudi medicine in tehničnih ved. Tako smo tudi na FTPO dobili prošnjo s stani oftalmologinje, dr. Alje Črnej za sodelovanje na področju razvoja osebne varovalne opreme (OVO).

V našem laboratoriju za predelavo in karakterizacijo, ki je s tem tednom začel postopno delovati, smo tako sodelovali pri razvoju konektorja za prototip predelane potapljaške maske z ustreznimi filtri, ki bi jih lahko koristili zdravniki in drugo zdravstveno osebje, v primeru, da bi zmanjkalo originalnih zaščitnih sredstev. Le ta bi zdravstvenemu osebju, predvsem specialistom, katerih delo poteka v zelo tesnem stiku s pacienti, omogočala potrebno zaščito tudi po koncu epidemije COVID-19. Prototip konektorja smo v laboratoriju tudi natisnili in popolnoma prilagodili izbrani maski.

Na spletni strani nemškega podjetja Costum Surgical (https://customsurgical.de/en/medshield19/), izdelovalca modelov 3D konektorjev, ki povezujejo masko za potapljanje in virusno/bakterijske filtre za anesteziologe, se nahaja naš korigiran model, ki je vsem na razpolago v uporabo. Objavljena je povezava do spletne strani naše fakultete, kjer smo navedni kot oblikovalci konektorja za eno izmed potapljaških mask.

 

Prejšnji članek Študij in delo na daljavo na FTPO s pomočjo MS Office 365
Naslednji članek Panevropski hackathon EUvsVirus

Name:
Email:
Subject:
Message:
x
50 kosov vrhunske raziskovalne opreme
1700 potencialnih delodajalcev
4 študenti na učitelja
40 vrhunskih strokovnjakov
  • English