Aktualno

Aktualno
Kako je nastal naš nov promocijski video FTPO
/ Kategorije: Aktualno

Kako je nastal naš nov promocijski video FTPO

Vse skupaj se je začelo s timskim sestankom ekipe Promocije FTPO (zaposleni ter študenti) konec meseca oktobra 2020, kjer je padla odločitev, da bi bilo dobro pripraviti nov kratek promocijski video fakultete, s ciljem predstaviti se bodočim študentom na letošnjih Informativnih dnevih, ki so zaradi trenutne situacije potekali na daljavo. Tako smo začeli analizirati in zbirati ideje, preučevati promocijske videe drugih fakultet v Sloveniji in po svetu, razmišljati o rdeči niti zgodbe ter kaj bi bilo tisto, ki bi najbolj pritegnilo in hkrati opisalo našo fakulteto v 2 minutah.

Na enem izmed sestankov je prišlo do vprašanja, ali smo kdaj razmišljali, da bi naša fakulteta mogoče imela kakšno maskoto? Med samo debato ali je to sploh smiselno oz. pametno, se je oglasila ena naših študentk: »Mi v bistvu že imamo Stančija…«.  Razložila je, da so v okviru študijskega procesa s 3D tiskalnikom natisnili žabico, ki jih od takrat spremlja povsod. Po ogledu slik, ki so jih delili z nami, smo vsi začutili neko simpatičnost v tej žabici ter se hkrati strinjali, da je prava maskota institucije, saj je kreacija glavnih akterjev naše fakultete, študentov. Še isti dan smo fotografije Stančija pokazali Kaji Čevnik, ki je zelo dobra risarka, ki je začela čečkat po svojem zvezku. Tako smo prišli do naše simpatične žabice in ideje, da bi naš video vseboval tudi animacijo. 11. oktobra 2020 smo v majhni ekipi naredili kratek »brainstorming«, kjer smo določili ciljno skupino in glavna sporočila, ki jih želimo predati gledalcem skozi video, ta so: perspektivno področje, vrhunska razvojna oprema, zanimiv/praktičen študij, študenti pri nas niso številke ter zagotovljena zaposlitev. Naslednji smiseln korak je bil priprava scenarija, ki je vmes potekala pod strogim nadzorom  »konkurenčnih maskot« (glej sliko velikanske mačke).

Sama zgodba se začne takole… Žabica gleda na mesto Slovenj Gradec kjer opazi fakulteto in napis Tehnologija polimerov. Ker se ji niti pod razno ne sanja kaj bi to bilo, vpraša »strica Googla«. Tam se odvrti kratek video o samem področju. Ker ji vse skupaj povzroči več zanimanja, pokuka še malo na fakulteto, kjer vidi vso našo vrhunsko opremo in se nato odloči, da se priključi našim študentom. Ker pri nas študenti niso le številke le ta dobi ime – Stanči. Ko diplomira, preveri potencialne zaposlitve in se pridruži študentki na razgovoru v podjetju BSH Hišni aparati Nazarje. Zgodbica dobi epilog lepega življenja, ki ga omogoči študij na naši fakulteti, ko se Stanči odpelje v sončni zahod. 

Ko sta bila ideja in scenarij dorečena, so se začela pojavljati nešteta vprašanja; Kako bomo snemali v tem »prepovedanem« korona času?, Ali bomo imeli na videu maske?, Kdo nam lahko pomaga z animacijo?, Ali bomo imeli 2D ali 3D animacijo – vsaka ima namreč svoje prednosti in slabosti?, Koliko vse to stane?…in še in še. Nič panike - kot pri vseh projektih, se izzivi rešujejo lepo po vrsti. Dogovorili smo se, da v videu ne želimo spominjati na epidemijo COVID 19 ter da bomo uporabili čim več obstoječega video materiala, saj vendarle ne želimo prikazati praznih predavalnic in laboratorijev. Vseeno pa je bilo potrebno posneti kar nekaj kadrov na novo. Želja, da imamo vsaj dva glavna igralca (študenta in študentko) se ni izšla. Spet nam jo je zagodla pandemija in vse omejitve – namreč, kje dobiti igralce? Naši študentje so iz cele Slovenije, prehajanje občin pa je prepovedano. Na koncu nam je na pomoč priskočila študentka 2. letnika ter tudi članica ekipe Promocija FTPO, Jerneja Krančan, ki je odlično odigrala vse vloge. 

Z nasveti glede animacije in montaže videa nam je na pomoč priskočil Erik Kapfer iz Vzorčnega mesta Velenje, da smo dobili vsaj osnovno sliko, kako to gre in kaj potrebujemo. Včasih pride prav tudi kakšen znanec – ki se ukvarja z ustvarjanjem video iger in animacij, ki nas je usmeril k svojemu kolegu Roku Klančniku iz GRTA studia.  

Ko smo preverili zahtevnost, časovne zmožnosti in okvirno ceno je bilo jasno, da brez sponzorjev ne bo šlo. Na srečo nam je tu na pomoč priskočilo podjetje BSH in pokrilo stroške animacije. Sledili so sestanki z animatorjem, kjer smo določili vse naloge, njihove časovne roke (ki so se šteli bolj v urah kot dnevih) in odgovornosti vseh sodelujočih. Za »ogrevanje« smo za začetek izbrali po našem mnenju najbolj enostavno sceno (če verjamete). Kot snemalec nam je na pomoč priskočil Gašper Mar (študent Fakultete za grafiko).

Plan:   

Gremo na bližnji vrh Rahtel, z dobrim fotoaparatom in naredimo fotografijo ali video visoke resolucije. Uporabimo zoom, da približamo pogled na fakulteto ter laboratorij in je to to. 

Realnost:  

Z vrha Rahtela nikjer ni pogleda na celotno stavbo fakultete, povsod nas motijo drevesa. Poizkusimo še z gostiščem Rahtel. Če bi mogoče šlo z njihovih zgornjih nadstropij, so pripravljeni pomagati, kljub temu, da so zaradi korone zaprti. Žal tudi to ni obrodilo sadov. Kot rezervni plan se odločimo narediti posnetke iz bližnjega hribčka Ozare. Namreč, v naslednjih dneh je napovedano slabo vreme in celo sneg, mi pa si želimo lep sončen posnetek. Video mora biti končan pred novim letom (samo še 3 tedne časa), torej ne moremo čakati na pomlad. 

Ko sta Gašper Mar in Kaja Čevnik  povsem premražena in z blatnimi čevlji prenesla ves material iz Ozar v našo študijsko sobo, smo po pregledu foto in video dokumentacije ugotovili, da nam nič ne ustreza za naš željen scenarij. Ker se seveda ne vdamo kar tako, smo na hitro še isti dan aktivirali nekaj kolegov in še pred slabim vremenom (sicer že brez sonca) organizirali polet z majhnim snemalnim dronom.  Malce nam je vmes že začel nagajati veter, pa vendar smo uspeli dobiti posnetek, ki nam je vsaj omogočil začetek montaže videa – četudi ga bi kasneje uspeli zamenjati z boljšim. Zgodbica pa se s prvim kadrom tukaj še zdaleč ne konča. Kontaktirali smo še našega zavednega Slovenjgradčana in vrhunskega fotografa Tomo Jeseničnika, če nam lahko priskoči na pomoč z dobro sliko panorame SG.   Kot strokovnjak pa nam je poleg slike (ki je sedaj v videu) postregel še z informacijami o strogih omejitvah snemanja z droni – in smo bili spet na začetku. Po neuspelih poskusih kontaktiranja CAA (Javna agencija za civilno letalstvo Republike Slovenije) za pridobitev dovoljenj in njihovo popolno neodzivnostjo na prošnje – smo vendarle uspeli z nekaj kompromisi ustvariti prvi kader. 

K sreči so naslednji snemalni dnevi potekali brez večjih zapletov. Med samim snemanjem se je še dodatno iz dneva v dan razvijal naš scenarij. Tako smo vmes prišli na idejo, da se s prikazom študenta skozi študij, razvija tudi naša žabica; torej začne se z 2D risano in konča z 3D animirano žabico, ki je malce nerodna v laboratoriju in povzroči eksplozijo. Kasneje vsa ranjena dobi idejo med opazovanjem študentke pri modeliranju, da bi lahko ona postala 3D model. Tako v naslednjih kadrih naša žabica oživi in prične uživati v študiju z našimi študenti.  Osnovni 3D model žabice smo kupili na spletu, naš animator pa jo je malo predelal, da je postala bolj podobna našemu Stančiju. 

Na lep sobotni dopoldan se nam je pridružil snemalec Ožbi Strmčnik (študent Fakultete za elektrotehniko – Multimedijo), s katerim smo sodelovali že v preteklosti (Beef Jerky projekt) in smo tako tudi sedaj uspešno posneli vse predavalniške, laboratorijske in modelirne kadre. 

Kreiranje 2D risb in 3D animacij, montaža videa ter sprotno usklajevanje je potekalo vse dni in ob vseh mogočih urah. Za to smo uporabljali orodje »Slack«, kjer smo bili s celotno ekipo povezani skoraj 24/7. Sredi decembra nam je manjkal le še zadnji kader, to je razgovor za zaposlitev. Tukaj se moramo zahvaliti podjetju BSH Hišni aparati Nazarje, ki so nam omogočili, da kljub vsem omejitvam epidemije, vse skupaj posnamemo na njihovi lokaciji v Nazarjah. Pri tem nam je z veseljem pomagal Aleš Kreslin, ki je v BSH odgovoren ravno za področje materialov in bil pripravljen z nami posneti še zadnje kadre. Sledila je še končna montaža, izbor glasbe, napisov – cel kup testiranj z različno publiko in na koncu še  prevod za angleško verzijo. In vsi navdušeni smo filmček lahko objavili na spletu celo teden dni pred planom. 

Nov promocijski video FTPO si lahko ogledate tudi TUKAJ.

Prejšnji članek INTERVJU S ČLANOM KOLEGIJA FTPO, viš. pred. Silvestrom Bolko, predstojnikom Centra za sodelovanje z gospodarstvom
Naslednji članek NOVIČNIK FTPO, december 2020 - januar 2021

Name:
Email:
Subject:
Message:
x
50 kosov vrhunske raziskovalne opreme
1700 potencialnih delodajalcev
4 študenti na učitelja
40 vrhunskih strokovnjakov
  • English