Aktualno

Aktualno
Izvedba šolanja »DSC karakterizacija polimerov« v podjetju Kolektor
/ Kategorije: Aktualno

Izvedba šolanja »DSC karakterizacija polimerov« v podjetju Kolektor

Vodja Centra za sodelovanje z gospodarstvom Silvester Bolka je 21. septembra 2022 izvedel šolanje z naslovom »DSC karakterizacija polimerov« v prostorih podjetja Kolektor. Šolanje je bilo razdeljeno v dva sklopa in sicer, po teoretičnem delu je sledil eksperimentalni del na DSC aparaturi v podjetju Kolektor.

Fakulteta za tehnologijo polimerov s podjetjem Kolektor plodno sodeluje že od ustanovitve Centra za sodelovanje z gospodarstvom, od leta 2014. Bili smo tudi partnerji pri projektu Cel.Krog, kjer smo uspešno izdelali brizgalni prototip vzglavnika za BMW v podjetju Kolektor, z biokompozitom, ki smo ga izdelali na FTPO in skupaj s podjetjem Kolektor tudi predhodno karakterizirali.

Pri teoretičnem delu je Silvester Bolka najprej predstavil DSC aparaturo, delovanje in princip merjenja. To je povezal s pripravo vzorcev, izdelavo metod in izvedbo meritev na podlagi obnašanja in omejitev aparature. Teoretični del je zaključil z interpretacijo DSC termogramov. Pri tem je dal poudarek na polimerih, ki jih v podjetju Kolektor najpogosteje uporabljajo.

Eksperimentalni del je zajemal interpretacijo DSC termogramov, ki so jih v podjetju Kolektor vnaprej pripravili, skupaj s plodno debato o vplivu razlik vidnih na DSC termogramih na lasnosti vzorcev. V nadaljevanju je sledila praktična izvedba interpretacije, kjer je Silvester Bolka svoje 28 letne izkušnje s področja termičnih analiz v obliki »tips & tricks« predal zaposlenim v podjetju Kolektor, ki so takoj tudi sami v praksi preizkusili novo pridobljeno znanje.

 

Na fotografiji zaposleni v podjetju Kolektor, ki so se udeležili šolanja skupaj z izvajalcem predstojnikom Centra za sodelovanje z gospodarstvom Silvestrom Bolko.

Prejšnji članek Fakulteta za tehnologijo polimerov vstopa v nov projekt LFIA-REC, financiran iz Norveškega finančnega mehanizma 2014-2021
Naslednji članek Podjetje SOPI d.o.o. - Tehnolog na brizganju in Razvojnik v prototipni orodjarni

Name:
Email:
Subject:
Message:
x
50 kosov vrhunske raziskovalne opreme
1700 potencialnih delodajalcev
4 študenti na učitelja
40 vrhunskih strokovnjakov
  • English