Aktualno

Aktualno
Delo na projektu Start Circles v mesecih februar in marec 2021
/ Kategorije: Aktualno

Delo na projektu Start Circles v mesecih februar in marec 2021

 

V mesecih februar in marec 2021 pa smo v okviru Start Circles izvajali projekte za podjetja Azurefilm, Limnos, Maar in SIBO Group.

 

Za podjetje Azurefilm je cilj Izdelava kolutov za filament za 3D tisk iz kompozita iz recikliranega PP in odpadnega papirja. Predhodno smo material iz recikliranega polipropilena in dodatkom odpadnega papirja ter dodatkov že izdelali. V tem obdobju pa smo testirali pripravljene kolute s filamentom iz PLA in PETG, katere smo sušili v sušilniku pri 60 °C in zasledovali vlago filamentov in po koncu testa preučili vpliv temperature in časa na izgled kolutov. Ugotovili smo, da niti po 24 urah na 60 °C na kolutih ni opaziti nobenih sprememb. Tako je zaključen tudi test toplotne obstojnosti, katera je zadovoljiva za uporabo kompozita za kolute za 3D tisk.

Koluta z navitim filamentom po testu pri 60 °C po 24 urah

Za podjetje Limnos je cilj Uporaba odpadnega humusa iz bioloških čistilnih naprav kot polnilo za termoplaste. Pripravljenemu kompozitu smo izmerili dodatno še indeks tečenja taline, prav tako tudi čistemu recikliranemu polipropilenu.

 

Za podjetje Maar je cilj  Biorazgradljiva embalaža (fleksibilne mrežice za pakiranje živil). Izvedli smo test v podjetju MAAR s pripravljenim materialom na osnovi PLA in dodatkom EVA. Testi so pokazali, da je material preveč krhek, tako da smo se odločili, da teste nadaljujemo s komercialno dobavljivimi vzorci, ki so biorazgradljivi. Prvi izvedeni test je pokazal, da je biorazgradljivi material ustrezen za uporabo v podjetju MAAR za izdelavo mrežic, vendar je potrebno doseči še višjo elastičnost mrežice. Trenutno iščemo pravo izvedbo, ki bo še vedno biorazgradljiva, a bo imela višjo elastičnost.

Mrežica iz biorazgradljivega materiala podjetja MAAR

 

Za podjetje SIBO Group je cilj Implementacija PE-HD materiala na pregibni zaporni embalaži. Izvedli smo DSC, TGA meritve in meritve nateznih lastnosti vzorcev polietilenov različnih kvalitet. Trenutno izvajamo karakterizacijo izvedenih meritev. Sledilo bo kompavndiranje, tako da bomo dobili optimalne lastnosti mešanice polietilena, ki bo uporabna za pregibno zaporno embalažo.

Prejšnji članek Razvoj novega materiala: Filament za 3D tisk na osnovi PLA
Naslednji članek Delo na projektu Polymetal v mesecih februar in marec 2021

Name:
Email:
Subject:
Message:
x
50 kosov vrhunske raziskovalne opreme
1700 potencialnih delodajalcev
4 študenti na učitelja
40 vrhunskih strokovnjakov
  • English