Polimerni večeri

Polimerni večeri
Polimerni večer FTPO
/ Kategorije: Aktualno, Polimerni večeri

Polimerni večer FTPO

POVZETEK PREDAVANJA

Zaradi dolgotrajnega trenda uporabe lahkih konstrukcijskih materialov in miniaturizacije, se termoplastični kompoziti z ogljikovimi vlakni uporabljajo vedno pogosteje za nove visoke zahtevne aplikacije. Ta trend podpirajo tudi novi koncepti na področju elektro-mobilnosti v avtomobilski industriji, ki združuje prevodne zahteve in zahteve po zaščiti elektronike, skupaj s konstrukcijskimi zahtevami. V zadnjem času je vse večja razpoložljivost recikliranih ogljikovih vlaken zmanjšala tudi komercialni prag za vstop v aplikacije, ki se proizvajajo v velikih količinah. Nekdanji nišni trg za termoplastične kompozite z ogljikovimi vlakni, ki se je začel pred 40 leti za tribološke aplikacije, je danes prodrl v vse segmente z zahtevnimi tehničnimi potrebami.

V predstavitev bodo uvodoma predstavljeni termoplastični kompoziti polnjeni z ogljikovimi vlakni za tribološke, konstrukcijske in prevodne aplikacije, v nadaljevanju pa predelava teh materialov s klasičnima tehnologijama brizganja in ekstrudiranja v primerjavi s 3D-tiskanjem.

 

SUMMARY OF THE LECTURE

Due to the long-lasting trend for structural light-weight materials and as well miniaturization, carbon fiber compounds seize constantly new high demanding applications. This trend is even further increased because of the electro-mobility concepts in the automotive industry, combining conductive and shielding requirements with structural needs. In recent times the increasing availability of recycled carbon fibers also decreased the commercial threshold to enter high volume applications. All together the former niche of CF-compounds, starting 40 years ago in tribological applications, is nowadays relevant in all segments with demanding technical needs.

The talk gives an introduction about carbon fiber filled compounds for tribological, structural and conductive applications in general and afterwards a benchmark of the possibilities of carbon fiber compounds in classical processing like injection molding or extrusion vs 3D-printing.

 

O PREDAVATELJU

Walter Zink je opravljal svojo magistrsko nalogo na Inštitutu za predelavo (IKV) na Univerzi v Aachnu pod mentorstvom prof. dr. Waltra Michaelija. Leta 2002 se je zaposlil v podjetju Weidmann Plastics Technology AG v Švici, kot razvojni inženir v oddelku za avtomobilsko industrijo. Leta 2005 je ustanovil podjetje Material Solution Zink, ki se ukvarja s svetovanjem in tehnično podporo za manjše in srednje velike predelovalce v avtomobilski industriji in na področju medicinskih aplikacij. Od leta 2009 je delal kot manager za globalna podjetja v kemijski in plastičarski industriji, trenutno pa deluje kot globalni vodja raziskav in razvoja v podjetju Lehmann & Voss. Lehmann & Voss je vodilni na trgu po meri izdelanih visoko zmogljivih polimernih materialov in vodilni globalni proizvajalec termoplastičnih kompozitov z ogljikovimi vlakni.

 

ABOUT THE LECTURER

Walter Zink worked out his master thesis at the Institute of Plastics Processing (IKV), University of Aachen, Germany, Prof. Dr. Walter Michaeli. In 2002 he went to Weidmann Plastics Technology AG, Switzerland, in a position as development engineer for the Automotive Division. 2005 he started his own company, Material Solution Zink, in interim management and technical consultation for small & mid-sized converters in automotive and medical industry. Starting with 2009 Walter Zink worked in different management positions in global companies in the chemical and plastic industry before overtaking the responsibility as global head of R&D of Lehmann & Voss. Lehmann & Voss is the market leader for customized high performance compounds and a leading global carbon fiber compounder.

Dokumenti za prenos

Prejšnji članek Polimerni večer
Naslednji članek Polimerni večer FTPO

Name:
Email:
Subject:
Message:
x
50 kosov vrhunske raziskovalne opreme
1700 potencialnih delodajalcev
4 študenti na učitelja
40 vrhunskih strokovnjakov
  • English