Karierne zgodbe diplomantov FTPO

Karierne zgodbe diplomantov FTPO
Karierna zgodba diplomantke FTPO, Valentine Benkovič
/ Kategorije: Aktualno, Karierne zgodbe

Karierna zgodba diplomantke FTPO, Valentine Benkovič

Rojena sem v Murski Soboti, svoje otroštvo pa sem preživela v Radencih. Obiskovala sem Gimnazijo Franca Miklošiča v Ljutomeru.

Že v otroštvu me je navduševala kemija. Najprej sem želela študij nadaljevati na Fakulteti za kemijo, ampak sem se za FTPO odločila predvsem zaradi praktične naravnanosti študija. Prelomnico je predstavljal obisk fakultete v okviru izbirnega predmeta v srednji šoli – profesorica nam je sicer že tekom predavanj pri poglavju »Polimeri« predstavila fakulteto. Takrat sem se prvič spoznala z fakulteto in se odločila, da želim študij nadaljevati tam.

Največja prednost študija na Fakulteti za tehnologijo polimerov je oseben stik in majhno število študentov (ki se v zadnjih letih sicer lepo povečuje). Na FTPO se namreč nikoli nismo počutili kot številke. Večina profesorjev, ki poučuje na fakulteti prihaja neposredno iz industrije in lahko zelo podrobno predstavijo tematiko na področju polimerov ter delijo bogate osebne izkušnje. V sklopu študija je prav tako organiziranih veliko ekskurzij, ki omogočajo navezovanje stikov z morebitnimi delodajalci in posledično možnost pridobitve študentskega dela že tekom samega študija.  Slovenj Gradec je mirno mesto, študenti pa smo si večere popestrili z druženjem in raznimi aktivnostmi.

Ob študiju sem, kot študentka, opravljala različna dela in si nabirala izkušnje. Zame odločilna pa je bila ekskurzija v okviru predmeta Tehnologije predelave polimernih materialov, kjer smo obiskali podjetje ROTO v Černelavcih. Tam sem se spoznala s podjetjem, ki je praktično v domačem okolju in se ukvarja s predelavo plastičnih mas. Gre za uspešno pomursko mednarodno podjetje, ki proizvaja inovativne, tehnično dovršene, vrhunsko oblikovane ter uporabnikom in okolju prijazne izdelke ter je na trgu prisotno že več kot 70 let. Glavno vodilo družbe, ki jo upravlja družina Pavlinjek, so razvoj in inovacije, ki so podprte z več kot 45 letnimi izkušnjami in sodelovanjem z univerzami, znanstvenimi inštituti in podjetji v industriji plastike. Posledično ima posameznik nešteto možnosti za nabiranje izkušenj in osebnostno rast, sama pa najbolj cenim njihov vizionarski pogled, ki ceni tradicijo. Presenečena nad obsegom proizvodnje in tehnologijo predelave, sem direktorico podjetja go. Nušo Pavlinjek Slavinec takrat vprašala o možnosti opravljanja študentskega dela v času študijskih počitnic. Ga. Nuša me je sprejela v podjetje (brez kakršnih koli izkušenj) in mi ponudila možnost za nabiranje neprecenljivih delovnih izkušenj in posledično osebnostno rast. Tako, da lahko rečem, da je moja karierna pot začela teči že v 2. letniku.

Tekom študentskega dela v podjetju sem si nabrala bogate izkušnje na področju raznih projektov (seznanila sem se s postopkom prijave projekta in kasnejše izpeljave), vpeljave standardov ISO9001:2015 in izpopolnila znanje na področju predelave polimernih materialov. Vso znanje, ki sem ga takrat nabrala, je bilo neprecenljiva popotnica in dodana vrednost za kasnejšo, redno zaposlitev v podjetju ROTO. Podjetje pa mi je prav tako omogočilo opravljanje študija na 2. stopnji FTPO, za kar sem zelo hvaležna.

V podjetju sem zaposlena kot tehnologija oziroma projektni vodja, v največji meri pa se ukvarjam predvsem z vodenjem projektov in pripravo projektne dokumentacije ter kasnejšo aplikacijo v proizvodni proces, planiranjem proizvodnje, organizacijo dela, uvajanjem in testiranjem novih materialov v našem proizvodnem procesu in posledično kakovostjo izdelkov ter raznimi certificiranji posameznih segmentov izdelkov (npr. certifikat izdelkov za stik s pitno vodo, stik z živili…). V podjetju so mi prav tako ponudili možnost pridobitve licence za notranjega presojevalca IS09001:2015, v sklopu katerega  sem prav tako skrbnica standarda.

Kot moj največji delovni dosežek bi najprej izpostavila vpeljavo standarda ISO9001:2015 v podjetje, pridobitev certifikata za rezervoarje, ki so primerni za stik z pitno vodo ter vodenje raznih projektov, vsebina katerih je žal zaupne narave. Izredno ponosna pa sem tudi na svojo diplomsko nalogo, ki sem jo opravljala v okviru podjetja – rezultat tega pa je bilo prejeto priznanje za »najboljše zaključno delo na visokošolskem strokovnem študijskem programu prve stopnje Tehnologija polimerov« v letu 2023.

Hvaležna sem, da sem zaposlena v podjetju, ki omogoča nenehno rast in izboljševanje. Tekom dela je nešteto možnosti za nabiranje neprecenljivih izkušenj, ki lahko pridejo prav. V roku 10 let, bi si rada nabrala čim več izkušenj na področju dela in vodenja ter tako pomagala mlajšim generacijam, da dosežejo to, kar si zastavijo v življenju.

S Fakulteto za tehnologijo polimerov ostajam v stiku, tako na področju študija; saj sem študentka 2. stopnje študija, kot tudi poslovno preko podjetja Roto Group d.o.o., ki je z lanskim letom pristopilo k ustanoviteljski strukturi Fakultete za tehnologijo polimerov.

V prostem času se najraje zadržujem v naravi, preberem kakšno dobro knjigo ali pogledam kakšno serijo. Seveda pa ne sme manjkati hišnih ljubljenčkov, ki jih je pri nas polna hiša.

Prejšnji članek Karierna zgodba diplomantke FTPO, Katje Hrbinič
Naslednji članek Karierna zgodba diplomanta FTPO, Štefana Volka

Name:
Email:
Subject:
Message:
x
50 kosov vrhunske raziskovalne opreme
1700 potencialnih delodajalcev
4 študenti na učitelja
40 vrhunskih strokovnjakov
  • English