Karierne zgodbe diplomantov FTPO

Karierne zgodbe diplomantov FTPO
Karierna zgodba diplomantke FTPO – Rebeka Nenadović
/ Kategorije: Karierne zgodbe

Karierna zgodba diplomantke FTPO – Rebeka Nenadović

»Prihajam iz prijetne vasice pod Storžičem v bližnji okolici Kranja, obiskovala pa sem srednjo strojno in kemijsko šolo v Ljubljani, smer kemijski tehnik.

Za študij na FPTO me je prepričal  naš obisk v sklopu srednje šole na fakulteti in nato informativni dan. Predvsem sem se odločila zaradi zanimivo zasnovanega študijskega programa in ker je vpisanih malo študentov, ki tako nismo le številke. Pri samem študiju mi je všeč, da so poleg dobrega razmerja med teoretičnim in praktičnim delom, tudi predmeti zelo premišljeno izbrani. Poleg glavnega poudarka na kemiji in strojništvu, študenti pridobijo osnovno znanje tudi drugih področij npr. ekonomije, financ, podjetništva, mehatronike ipd. Takšno splošno razgledano znanje odpre široko področje zaposlitvenih možnosti na različnih oddelkih in sigurno predstavlja dodano vrednost pri iskanju zaposlitve.

Najbolj mi je bil všeč individualen pristop profesorjev in predavateljev do študentov. Osebno so mi bile najljubše laboratorijske vaje v sinteznem in predelovalnem laboratoriju za kar so še posebej zaslužni predavatelji, ki imajo veliko znanja na svojih področjih. Zelo pomembno se mi zdi tudi tesno sodelovanje z gospodarstvom in vključevanje različnih gostujočih predavateljev iz gospodarstva, saj so nam pokazali praktične primere in uporabo pridobljenega teoretičnega in praktičnega znanja v praksi. Zaradi tesnega sodelovanja z gospodarstvom je tudi celoten študij prilagojen svetovnim trendom in je v koraku s časom.

Bivanje v umirjenem Slovenj Gradcu manjše mi je omogočalo, da sem se imela možnost osredotočiti na sam študij in s študijem povezanimi obveznostmi. Seveda pa smo se, ko smo imeli več prostega časa med sabo družili in organizirali družabne večere, tako, da dolgčas nam ni bilo.

Zaradi svoje oddaljenosti sem izkoristila priložnost za študentsko delo večinoma le med daljšimi počitnicami. Tako sem poleti izkoristila čas, da sem kot študentka delala v različnih podjetjih, ki se ukvarjajo s predelavo polimerov in bi bili tudi potencialni delodajalci po končanem študiju. Moj glavni cilj je bil, da vsaj en mesec delam v enem podjetju in nato razmislim kaj mi je bilo všeč in kaj ne ter tako ugotovim na katerem področju me delo zares veseli. Tudi pri trenutnem delodajalcu sem delala že kot študentka, vendar na drugem delovnem mestu. Prav tako smo si med samim študijem ogledali nekaj podjetij, nekaj so nam jih predstavili gostujoči predavatelji. Študenti smo imeli možnost tudi sodelovati na zanimivem projektu s podjetjem Kolektor.

Zaposlena sem v podjetju SIBO GROUP, Škofja Loka, v oddelku raziskav in razvoja, usmerjena predvsem na področje trajnostnega razvoja in uvajanja novih materialov v podjetje ter sodelovanje pri razvojnih projektih. Pri delu se srečujem z najrazličnješimi izzivi. Predvsem se trudimo sodelovati pri različnih evropskih in mednarodnih projektih, veliko imamo tudi razvojnih projektov v sodelovanju s kupci in interni razvoj izdelkov. Med mojimi glavnimi odgovornostmi so spremljanje trendov na področju trajnostnega razvoja in polimernih materialov, implementacija teh materialov v naše izdelke, tehnična podpora prodajnem oddelku pri uvajanju novih materialov ter predstavitvi razvojnih projektov in neposrednim sodelovanjem s ključnimi kupci ter skrb za zbiranje podatkov razvojnih projektov novih materialov.

Pri iskanju trenutne zaposlitve me je usmerila ga. Maja Mešl, ki je omenila, da podjetje potrebuje okrepitev razvojnega oddelka in se zanima za zaposlitev diplomanta FTPO, ki ima bolj poglobljeno znanje na področju polimernih materialov. Že preden sem diplomirala sem se na delovnem mestu uvajala kot študentka, s čimer sem spoznala delovno okolje, zadolžitve in odgovornosti delovnega mesta in se nato zaposlila takoj po diplomiranju. V zadnjem letu študija sem se odločila za smer polimernih materialov, kar je sigurno predstavljalo prednost ob zaposlitvi. Videla sem velik potencial in dodano vrednost, ki jo lahko doprinesem podjetju na svojem in vsemi povezanimi oddelki. Potrebovala sem nekaj dodatnega znanja, ki je specifično za vsako podjetje predvsem glede poslovnih sistemov nadzora in same organizacije dokumentacije podjetja. Seveda ne gre brez izzivov. V hitro spreminjajočem svetu polimerov in poudarkom na trajnostnem razvoju si veliko pomagam s pridobljenim znanjem v času študija, udeleževanjem različnih konferenc, aktivnem sodelovanju pri razvojnih projektih, sodelovanju s ključnimi kupci in sodelovanju s FTPO.

Med svojimi večjimi dosežki bi izpostavila implementacijo PCR (post consumer recycled) materialov v redno proizvodnjo, delo na področju embalaže iz enega materiala t.i. mono embalaža (PE ali PP) in sodelovanje pri različnih mednarodnih razvojnih projektih.

Čez 10 let lahko rečem, da se vidim kot strokovnjakinja na področju raziskav in razvoja polimernih materialov, saj mi zelo ustreza razgibanost dela, ki ga opravljam. Ob nabiranju izkušenj je dolgoročna želja tudi sodelovanje z izobraževalnimi inštitucijami kot gostujoča predavateljica iz gospodarstva.

Z veseljem lahko rečem, da sem še vedno v stiku s FTPO (zaenkrat še) kot izredna magistrska študentka kot tudi poslovno. Poslovno sodelujemo na enem pomembnejših projektov za podjetje v sklopu evropskega projekta Start circles in na raziskovalnem področju, kadar potrebujemo karakterizacijo vzorcev ali pomoč pri optimizaciji tehnološkega procesa. Za odlično sodelovanje podjetja s FTPO se še posebej lahko zahvalim predstojniku Centra za sodelovanje z gospodarstvom in strokovnjakom g. Silvestru Bolki, ki nam je vedno pripravljen svetovati in praktično pomagati.

Prosti čas poleg zaposlitve in izrednega študija trenutno nekoliko težje najde svoje mesto. Že od majhnega se rada ukvarjam z znanostjo, umetnostjo in ročnimi deli. Najraje se zamotim s klekljanjem, saj sem kar nekaj let posvetila učenju in tekmovanjem na državni ravni. Kolikor čas dopušča tudi šivam, rišem, si postavljam izzive z učenjem novih stvari, raziskujem svet kulinarike in se ljubiteljsko ukvarjam s 3D tiskanjem.«

 

 

Prejšnji članek Karierna zgodba diplomantke FTPO – Tadeje Završnik, mag. inž. tehnol. polim.
Naslednji članek Karierna zgodba diplomanta FTPO – Timeja Vengušta

Name:
Email:
Subject:
Message:
x
50 kosov vrhunske raziskovalne opreme
1700 potencialnih delodajalcev
4 študenti na učitelja
40 vrhunskih strokovnjakov
  • English