Karierne zgodbe diplomantov FTPO

Karierne zgodbe diplomantov FTPO
Karierna zgodba diplomantke FTPO, Dunje Cehner, Služba za kakovost in razvoj CGP d.d.
/ Kategorije: Aktualno, Karierne zgodbe

Karierna zgodba diplomantke FTPO, Dunje Cehner, Služba za kakovost in razvoj CGP d.d.

"Prihajam iz Pameč pri Slovenj Gradcu, trenutno stanujoča v Orešju na Bizeljskem. V srednjo šolo sem hodila v gimnazijo Ravne na Koroškem ter kasneje dokončala še srednjo kemijsko šolo Ruše - smer kemijski tehnik. Po končani gimnaziji sem imela željo po študiju na Falukteti za kemijo in kemijsko tehnologijo v Mariboru, vendar sem se po obisku informativnih dnevov na še takrat poimenovani Visoki šoli za tehnologijo polimerov odločila prav za ta študij. »Zakaj?« Zgolj zaradi takrat predstavljenega izobraževalnega programa, ki je ponujal znanje študentom tako iz področja kemije, kot tudi strojništva, kar pa kasneje ponuja večji spekter možnosti zaposlitve.

Moja študenska leta so bila prečudovita, kljub temu, da sem študirala v domačem okolju. Najbolj sem bila zadovoljna s tem, da na šoli študenti nismo bili samo številka, kot na nekaterih večjih izobraževalnih institucijah. Moja generacija je predavanja obiskovala še na stari lokaciji, ki takrat še ni ponujala tako profesionalno opremenljenega laboratorija, možnosti opravljanja z različnimi tehnologijami predelav polimernih materialov, kot imajo to današnji študenti, tako da nagovarjam vse študente, ki trenutno že obiskujejo ali se bodo v prihodnje odločili za študij na tej fakulteti, da to znanje (predvsem na praktičnem področju), ki ga lahko pridobijo izkoristijo v najboljši možni meri, ker vam bo v veliko pomoč pri nadaljni karierni poti in ob zaposlitvi v tej stroki.

Moram priznati, da so se zaposleni na fakulteti skozi celoten študij izjemno trudili, da smo študenti pridobili takojšnjo zaposlitev po končanem študiju. Sama sem se konec drugega letnika prijavila na razpis za kadrovske štupendije na območju Savinjske regije. Bila sem izbrana kot štipendistka podjetja BSH Hišni aparti d.o.o. Nazarje. V podjetju BSH Hišni aparati d.o.o Nazarje sem opravljala tudi obvezno prakso, ki je bila del študijskih obveznosti. Prav tako sem v času dela v podjetju dobila idejo za temo moje diplomske naloge. Moj mentor v podjetju je bil takrat zaposleni tehnolog g. Ivan Majko, kateri mi je delo tehnologa za brizganje plastike prikazal v takšni luči, da sem se kasneje, po končanem študiju odločila, da svojo karierno pot pričnem kot tehnologinja za brizganje polimernih materialov.

Tako sem se leta 2014, takoj po zagovoru diplome, zaposlila kot operativna tehnologinja, kar je bila zame odlična in pravilna odločitev. S tem delom, sem podrobneje spoznala celoten proces, ki pa je izrednega pomena, da si pri svojem delu uspešen. Po nekaj letih sem zaradi svojega veselja  do dela in samoiniciativnosti, dobila možnost premestitve v samostojni oddelek tehnologije za brizganje plastike, kjer sem si s takratno skupino tehnologov pridobila široko znanje na področju brizganja plastike. Izredna zahvala gre vsem zaposlenim iz tega oddelka, ki so mi pomagali in smo skupaj učinkovito reševali probleme, s katerimi smo se vsakodnevno srečevali. Čez čas, sem napredovala v samojno tehnologinjo – »Višji inženir« tehnologije brizganja. Ta položaj pa je zahteval še več odgovornosti in potrebnega znanja.

Pot ni bila enostavna, bilo je veliko neprespanih noči, in razmišljanja o službi ter problematiki s katero sem se srečevala, ampak vse je potrebno vzeti kot del življenja in je potem veliko enostavnejše.  Moram priznati, da sem kot ženska imela občasno nekaj težav v t.i. moškem svetu, predvsem z uveljavitvijo svojega prava. Ampak tudi to se je čez čas spremenilo, predvsem s potrditvijo rezultatov mojega dela. Moje mnenje je, da je včasih ženski potencial, zaradi različnih stereotipov, spregledan in podcenjen, zato ženske na karierni poti spremlja vse več ovir, zaradi česar je potrebno veliko volje in motivacije, da uspe na svoji poti.

Lahko rečem, da sem s svojo karierno potjo izredno zadovoljna. Začetek  ni bil enostaven, ampak skozi leta se izkaže, da te tudi težki trenutki v življenju v službi izoblikujejo v nekakšen paket, ki ti potem prinese nove priložnosti. Vse izkušnje, ki sem jih v tem podjetju pridobila, so mi prinesle v življenju samo pozitivne stvari, kar pa sem spoznala pri iskanju nove službe.

Zaradi selitve sem bila primorana poiskati novo službo na drugem delu Slovenije, ki sem jo tudi takoj dobila. Zaposlena sem bila tudi kot vodja proizvodnje, ki se ukvarja s predelavo termoplastov, v podjetju Plastika Bevc d.o.o. Spoznala sem namreč, da me veseli delo z ljudmi in sem predvsem zagovornik tega, da se daje premalo pozornosti prav na ljudi v proizvodnji, ki so eni izmed glavnih delčkov mozaika, za doseganje ciljev in  pomembnih dosežkov vsakega podjetja.

Trenutno pa sem zaposlena v podjetju CGP, družba za gradbeništvo, inženiring, proizvodnjo in vzdrževanaje cest, d.d., v službi za kokovost in razvoj. Zakaj sem bila dobrošla tudi v tej nekoliko nespecifični gospodarki panogi  na Dolenskem, kot študentka iz Fakultete za tehnologijo polimerov?  Se kdaj vprašate iz česa je asfaltna zmes – kaj je glavno vezivno sredstvo (predvsem na voziščih, kjer so težke, visoke prometne obremenitve, vsem  tako ali drugače poznane avtoceste in vpliv na  klimatske obremenitve)? Odgovor je nekoliko enostaven, to je vsekakor bitumen, ampak da vsemu temu zadostimo, dosežemo lastnosti, kot so zahtevane, so cetogradbeni bitumni oz. bitumenska veziva modificirani s polimeri.

Postala sem tudi članica strokovnega odbora ZAS (Zduženje asfalterjev Slovenije), ASFALT 4.0, in  članica odbora mladih strokovnjakov (OMS), kjer pa vidim še eno veliko možnost svojega osebnega in kariernega razvoja, predvsem pa pridobitev novih znanj in izkušenj  od znanih strokovnjakov, še na tem področju.

S Fakulteto za tehnologijo polimerov sem ostala v tesnem stiku, če ne drugače, se v določenih primerih obrnem na največjega strokovnjaka, predstojnika Centra za sodelovanje z gospodarstvom, g. Silvestra Bolko, kateremu pripisujem krivdo, da sem danes tam kjer sem😊… na dobri poti. Z vso svojo modrostjo in nasveti, ter zaupanjem v moje znanje je v meni vzbudil pogum in moč za delo."

 

Prejšnji članek Karierna zgodba diplomantke FTPO, asist. Teje Pešl, mag. inž. tehnol. polim.
Naslednji članek Karierna zgodba diplomanta FTPO – asist. Janeza Slapnika, mag. inž. tehnol. polim.

Name:
Email:
Subject:
Message:
x
50 kosov vrhunske raziskovalne opreme
1700 potencialnih delodajalcev
4 študenti na učitelja
40 vrhunskih strokovnjakov
  • English