Karierne zgodbe diplomantov FTPO

Karierne zgodbe diplomantov FTPO
Karierna zgodba diplomanta FTPO – Timeja Vengušta
/ Kategorije: Karierne zgodbe

Karierna zgodba diplomanta FTPO – Timeja Vengušta

»Srednješolske dni sem preživljal na Gimnaziji Lava v Celju, prihajam pa iz okolice Vojnika. Za vpis na FTPO sem se odločil zaradi dejstev, ki so mi jih našteli predhodniki o tem kako praktično je študij naravnan in zaradi mojega zanimanja za kemijo in fiziko. Veliko je bilo tudi govora o tesnem sodelovanju fakultete z industrijo in o visoki zaposljivosti diplomantov. Kasneje sem se lahko o tem prepričal tudi sam. Že ob pogledu na predmetnik vsakemu kaj hitro postane jasno, da je program zelo praktično naravnan. Vso znanje pridobljeno med predavanji je zelo dobro utrjeno s praktičnimi laboratorijskimi vajami. Glavna prednost fakultete je ravno majhnost po številu študentov ter s tem toliko bolj kakovosten pedagoški proces prenosa znanja s strani strokovnjakov iz industrije in profesorjev iz Ljubljanske oziroma Mariborske fakultete na študente.

Študentsko življenje v Slovenj Gradcu se ne more primerjati z Ljubljano ali Mariborom, vendar se aktiven Študentski svet FTPO in fakulteta izjemno trudita študentom ponuditi veliko obštudijskih dejavnosti, kot so druženja ob piknikih, razne športne aktivnosti ter predavanja, ki bi študente utegnila privabiti k poslušanju in dodatnemu izpopolnjevanju. 

 

 

Ob študiju sem si ob prostih mesecih vedno uspel poiskati študentsko delo znotraj podjetij, ki so predstavljala potencial za kasnejšega delodajalca. Ob tem se na fakulteti neprestano trudijo, da bi vsem zagotovili delo ob študiju in seveda najpomembneje, ob koncu. Aktivno se vključijo v iskanje primernega delovnega mesta za vsakega študenta. Nič drugače ni bilo pri meni, kjer sem prav tako navezal stik z večimi delodajalci, ki imajo različne potrebe in s katerimi je potrebno najti le skupen jezik. Na FTPO se prav tako trudijo, da svoje študente čimprej aktivno vključijo v kakšen projekt, ki se odvija na fakulteti. Tako sem bil tudi jaz vključen v projekt Cel krog in sicer v sklopu diplomske naloge.

Mednarodne izmenjave se med študijem sicer nisem udeležil in mi zato ostaja grenak priokus, saj bi to bila ena ogromna izkušnja, kjer bi zagotovo pridobil novo znanje, poznanstva in potrditev v mednarodnem okolju.  

Moja karierna pot se je začela kazati že v 3. letniku. Pri iskanju podjetij za obvezno praktično usposabljanje prejel dopis o iskanju kadrov v podjetju Odelo Slovenija d.o.o. Na njihov dopis sem se odzval z željo po opravljanju obveznega praktičnega usposabljanja. Po nekaj mesečnem študentskem delu sem prejel tudi pogodbo o zaposlitvi. To podjetje se mi je zdelo dobra odskočna deska za pridobitev izkušenj z uporabo moderne tehnologije. Le teden dni po zagovoru diplomske naloge sem prejel pogodbo o zaposlitvi, tako da si lahko predstavljate, kako se mi je takrat mudilo s pripravo zagovora.

Trenutno sem zaposlen kot procesni inženir na oddelku brizganja plastike v podjetju Odelo Slovenija d.o.o.. Za nove projekte izvajam pregled in prevzem orodij za brizganje plastike pri dobaviteljih ter upeljevanje le teh v serijsko proizvodnjo. Pri tem je zelo pomembno, da poskrbimo, da so orodja, ki prihajajo v podjetje izdelana po vseh specifikacijah podjetja ter so tako pripravljena za uporabo na strojih. Moj delovni dosežek, ki bi ga izpostavil je uspešno predan projekt v serijsko proizvodnjo za naročnika BMW. Ob pogledu na zadnje luči modela serije 5 2020 lahko z gotovostjo trdim, da sem tudi jaz pristavil svoj delček v mozaik. 

V bližnji prihodnosti se ob vseh pridobljenih izkušnjah in znanju vidim na bolj odgovornem položaju ter da bi lahko obenem svoje znanje delil z drugimi. Hkrati imam željo po vpisu na program druge stopnje Tehnologija polimerov, saj bi se mi s tem odprle dodatne možnosti za lasten razvoj.

Po študiju sem seveda nekoliko izgubil stik z zaposlenimi na fakulteti. V kolikor bi v trenutnem podjetju bila opcija tesnejšega sodelovanja s fakulteto bi to seveda brez pomisleka tudi storil. Drugače pa redno spremljam aktivnosti in dogodke, ki se odvijajo na fakulteti in se jih tudi udeležim, če mi čas dopušča.

V prostem času se najraje podružim s prijatelji ob dobri hrani ter pijači. Zelo rad odigram igro košarke. Od vsega vrveža pa se spočijem z obiskom gora.«

Prejšnji članek Karierna zgodba diplomantke FTPO – Rebeka Nenadović
Naslednji članek Karierna zgodba diplomanta FTPO, Aljaža Buta, mag. inž. tehnol. polim.

Name:
Email:
Subject:
Message:
x
50 kosov vrhunske raziskovalne opreme
1700 potencialnih delodajalcev
4 študenti na učitelja
40 vrhunskih strokovnjakov
  • English