Karierne zgodbe diplomantov FTPO

Karierne zgodbe diplomantov FTPO
Karierna zgodba diplomanta FTPO, asist. Bojana Podpečana, mag. inž. tehnol. polim.
/ Kategorije: Aktualno, Karierne zgodbe

Karierna zgodba diplomanta FTPO, asist. Bojana Podpečana, mag. inž. tehnol. polim.

Karierne poti naših diplomantov so raznolike in nedvomno zelo zanimive. Na Fakulteti za tehnologijo polimerov svoje diplomante spremljamo tudi po zaključku študija, z večino od teh tudi aktivno sodelujemo.

Vabljeni k branju uspešne karirerne zgodbe našega diplomanta, asist. Bojana Podpečana, mag. inž. tehnol. polim.

 

"Prihajam iz okolice Velenja, srednjo šolo pa sem končal v Celju, smer gradbeni tehnik. V času, ko sem zaključeval srednjo šolo je področje gradbeništva kar močno pehalo. Moje zanimanje za študij na FTPO je spodbudila predstavitev fakultete na moji takratni srednji šoli, dokončno pa so me prepričali na informativnem dnevu FTPO. Visoka zaposljivost diplomantov, 3D modeliranje ter reševanje izzivov, ki jih prinašajo polimeri so bile tiste stvari, ki so me najbolj pritegnile, da sem se vpisal na fakulteto. Že od nekdaj me je zanimalo 3D modeliranje in pa nove stvari.

Pri samem študiju mi je bilo najbolj všeč, da je le ta zelo praktično naravnan. Na fakulteti poučujejo profesorji, ki prihajajo iz gospodarstva in ki imajo praktična znanja. Le ti so nam med študijem dostikrat prestavili realne probleme, s katerimi se srečujejo v podjetjih. Ena izmed prednosti FTPO je tudi ta, da študenti niso samo številke. Študenti tekom študija delajo z vrhunsko opremo za sintezo, predelavo in karakterizacijo polimerov. Na koncu študija pa tako pridobijo zelo širok spekter znanja o polimerih.

Študentsko življenje v Slovenj Gradcu je takšno, kot si ga sam narediš. Ne more se čisto primerjati z Ljubljano ali Mariborom, vendar če je prava družba je tudi v Slovenj Gradcu lahko zelo zanimivo. Večjih študentskih žurov nismo zamudili, saj smo se s sošolci večkrat odpravili v Maribor ali pa Ljubljano.

Tekom študija sem s pomočjo podpornih služb FTPO navezal stik z nekaterimi delodajalci. Proste dni in čas za praktično usposabljanje pa sem izkoristil za nabiranje znanja in izkušenj v podjetju Iska Mehanizmi d.o.o.. Prav tako sem bil vključen v nekaj projektov, ki so takrat potekali na fakulteti.

V času študija sem izkoristil priložnost mednarodne izmenjave ter odšel na Erasmus + mednarodno mobilnost na univerzo Leoben (Montanuniversität Leoben), kjer sem opravljal raziskovalni del diplomske naloge pod mentorstvom izr. prof. Dr. Thomasa Lucyshyna. Izmenjava v tujini je bila zame zelo dobra izkušnja, saj se veliko novega naučiš, prav tako pa spoznaš tudi ljudi iz celega sveta in stkeš nova prijateljstva. Izkušnje, ki jih pridobiš na izmenjavi, ti dosti pomagajo naprej v življenju samem.

Moja karierna pot se je začela že pred zaključkom študija, saj sem ponudbo za prvo zaposlitev dobil že pred dokončano diplomsko nalogo, tako da sem moral z zaključkom kar malo pohiteti. Zaposlen sem na Razvojnem centru orodjarstva Slovenije (TECOS) kot raziskovalec plastike. Ob zaposlitvi sem potreboval nekaj dodatnega usposabljanja za delo, v glavnem pa je to bilo nadgradnja znanja pridobljenega tekom študija. Moje področje dela so predvsem simulacije brizganja plastike, 3D tisk, konstrukcija in  razvoj novih izdelkov. Poleg tega delam tudi na projektih, ki jih imamo v podjetju. Moj največji delovni dosežek bi rekel, da je uspešno zaključen projekt izdelka, pri katerem sem bil zadolžen za konstrukcijo izdelka od začetka do konca.

Lahko rečem, da se čez 10 let vidim kot vodja nekega oddelka v podjetju in pa kot izredni profesor na fakulteti.

S Fakulteto za tehnologijo polimerov od leta 2019 sodelujem tudi poslovno kot asistent, kjer pri predmetih Tehnologije predelave polimernih materialov 2 in 3D skeniranje in vzvratno inženirstvo izvajam laboratorijske vaje.

Prav tako s fakulteto sodelujem tudi v sklopu redne zaposlitve na TECOSU. Udeležujem pa se različnih usposabljanj in Polimernih večerov FTPO, v kolikor mi čas dopušča. Polimerni večeri FTPO so izvrsten vir pridobivanja novih informacij in znanj ter možnost spoznavanja s strokovnjaki.

Svoj prosti čas rad preživljam, kolikor se da, aktivno. Rad kolesarim, hodim v hribe, v fitnes, 3D tiskam itd. Najbolj od vsega pa mi je všeč vožnja z motorjem, saj takrat nekako odklopim vse ostale stvari."

Naslednji članek Karierna zgodba diplomantke FTPO, asist. Teje Pešl, mag. inž. tehnol. polim.

Name:
Email:
Subject:
Message:
x
50 kosov vrhunske raziskovalne opreme
1700 potencialnih delodajalcev
4 študenti na učitelja
40 vrhunskih strokovnjakov
  • English