Karierne zgodbe diplomantov FTPO

Karierne zgodbe diplomantov FTPO
Karierna zgodba diplomanta FTPO, Aljaža Buta, mag. inž. tehnol. polim.
/ Kategorije: Karierne zgodbe

Karierna zgodba diplomanta FTPO, Aljaža Buta, mag. inž. tehnol. polim.

»Doma sem iz Rogaške Slatine, sedaj živim v Petrovčah. Po končani srednji kemijski šoli, sem se odločil za študij na FTPO (takrat še VŠTP) predvsem zaradi perspektive »novega« področja. Visoka šola za tehnologijo polimerov je bila leta 2009 še v začetnih fazah in je takrat je imela le en letnik rednih študentov. V študiju tehnologije polimerov sem kot največjo prednost videl možnost pridobivanja različnih kompetenc, za katere menim, da jih je takrat na Slovenskem območju primanjkovalo.  Hkrati pa mi je odgovarjalo mirno Slovenjgraško okolje.

Študij je potekal v majhnih skupinah. Zaradi možnosti individualnega dela to ocenjujem kot veliko prednost. Takšne vrhunske laboratorijske opreme, s katero FTPO razpolaga danes, v času mojega študija še žal ni bilo. Skozi ves študij so se zaposleni na FTPO zelo trudili, da smo se lahko študenti spoznali s stroji in opremo preko raznih ekskurzij ter s tesnim sodelovanjem z industrijskimi partnerji.

Moja študentska leta so bila super, kljub temu, da je študensko življenje v Slovenj Gradcu bilo pretežno odvisno od študentov samih. Veliko sošolcev nas je prihajalo iz Celjskega konca in smo tako ves prosti čas preživljali skupaj. Na kakšen koncert ali zabavo pa smo se zapeljali v Maribor ali Ljubljano.

Pohvalim se lahko z dejstvom, da sem bil prvi študent FTPO, ki se je preko projekta PolyRegion udeležil mednarodne mobilnosti v Avstrijskem Leobnu, kjer sem opravljal raziskovalno delo za svojo diplomsko nalogo. Tekom izmenjave v Leobnu sem imel dva mentorja, ki sta mi pomagala pridobiti ogromno izkušenj in znanja na področju tehnologije polimerov in katerima pripisujem zasluge, da sem danes tam kjer sem.  Za te neprecenljive izkušnje bom vedno hvaležen.

V času študija sem vseskozi opravljal študentsko delo v Casino Rogaški Slatini kot kropje. Tri mesece pred končano diplomo, sem se odločil, da je čas za delo na področju polimerov. Tako sem svojo karierno pot, sicer še preko študentskega servisa, začel v podjetju Odelo Slovenija d.o.o., kot nastavljalec strojev, kjer sem se prvič spoznal s sistemi, ko so TPM in SMED.

Po končani diplomi sem 6 let pridno nabiral delovne izkušnje na področju predelave polimerov v raznih podjetjih. Do leta 2015 sem bil zaposlen v podjetju Stramex PET d.o.o., kot pomočnik vodje proizvodnje. Nato sem svojo karierno pot nadaljeval v podjetju Interseroh Plastics R&D d.o.o., kjer sem opravljal funkcijo procesnega inženirja za raziskave in razvoj polimernih materialov, s fokusom na reciklirane potrošniške poliolefine.

Leta 2019 sem na Fakulteti za tehnologijo polimerov dokončal magistrski študij. V začetku leta 2020 sem se na FTPO zaposlil kot asistent za delo na domačih in mednarodnih projektih za raziskave in razvoj polimernih materialov. Kmalu sem ugotovil, da akademsko delo ni zame, saj sem prav pogrešal delo v industrijskem okolju. Tako sem se konec leta 2020 zaposlil v podjetju Calcit d.o.o. kjer sedaj opravljam delo tehnologa za raziskave in razvoj kalcijevega karbonata za uporabo v polimernih materialih, leta 2021pa sem postal Raziskovalec Ekspert. S fakulteto pa sem ostal v tesnem stiku in dobrih odnosih in tako še naprej tesno sodelujemo pri različnih projektih.

Kot svoje največje delovne dosežke bi izpostavil tesno sodelovanje pri vzpostavitvi in akreditaciji laboratorija za raziskave in razvoj polimernih materialov v Mariboru.

V poletnih časih, ko najdem kakšen prost dan, se rad vsedem na motor in zapeljem krog po okoliških cestah. Ker imam rad naravo, pogosto obiščem tudi naš Boč. Vikendi so po navadi rezervirani za rock skupino, kjer igram bobne. Najraje pa imam deževne dni, saj takrat lahko brez slabe vesti poležavam doma in ne delam ničesar 😊.«

 

Preberite še ostale kariernre zgodbe diplomantov FTPO TUKAJ.

Prejšnji članek Karierna zgodba diplomanta FTPO – Timeja Vengušta
Naslednji članek Karierna zgodba diplomantke FTPO, Tajde Glamočak

Name:
Email:
Subject:
Message:
x
50 kosov vrhunske raziskovalne opreme
1700 potencialnih delodajalcev
4 študenti na učitelja
40 vrhunskih strokovnjakov
  • English