Aktualno

Aktualno
1. mednarodna konferenca na temo krožnega pakiranja (1. International Circular Packaging Conference) uspela.
/ Kategorije: Aktualno

1. mednarodna konferenca na temo krožnega pakiranja (1. International Circular Packaging Conference) uspela.

Skupaj z Inštitutom za celulozo in papir v sodelovanju s SRIP (strateško razvojno-inovacijsko partnerstvo) – Krožno gospodarstvo Štajerske gospodarske zbornice smo uspešno zaključili s 1. mednarodno konferenco na temo krožnega pakiranja, ki je potekala v Ljubljani 26. in 27. septembra 2019.

Konference se je udeležilo čez 90 udeležencev, ki so bili priča več kot 20 strokovnim prispevkom domačih in tujih strokovnjakov. Predstavljena so bila mnoga najnovejša dognanja o inovativnih materialih, ekodizajnu, okoljske rešitve in možnosti razvoja embalaže v smeri krožnega gospodarstva. Konferenca je bila tudi izjemna priložnost za izmenjavo dobrih praks o trajnostni obravnavi odpadne embalaže, povezovanje raziskovalcev, strokovnjakov iz akademskega sveta, predstavnikov industrije in oblikovalcev.

Glavni govorniki konference so bili dr. Maurizio Crippa, izvršni direktor podjetja gr3n, ki je spregovoril o krožnosti na področju plastike, Julio Vidal Navarro, raziskovalec na španskem tehnološkem centru AITIIP, ki je predstavil razvojne trende in strategije prehoda embalaž iz linearnih v krožne ter dr. Gregor Radonjič iz Univerze v Mariboru, ki je razložil, koliko je lažnih in koliko realnih perspektiv na področju trajnostne embalaže.

Pregled osnovnih tehnologij in trendov sta v okviru dveh 'master class-ov' podala dr. David Ravnjak iz Papirnice Vevče in Silvester Bolka iz Fakultete za tehnologijo polimerov.

Na konferenci so svoje pristope k trajnostnim embalažnim rešitvam predstavila naslednja podjetja; DS Smith Slovenija, Gorenje, Amba CO, Plastika Skaza, Evegreen, MakeGrowLab, idr.

Svet se sooča z vedno večjim deležem odpadne embalaže, kar je posledica rasti embalažnega trga. Po napovedih vodilnih podjetij za raziskave in svetovanja na področju pakiranja, Smithers Pira in Packaging Europe, naj bi evropski embalažni trg v obdobju 2018–2023 rastel za kar 1,9 % letno, kar je več kot celotna rast trga v preteklem petletnem obdobju. Ker je zavedanje o skrbi za okolje in ekološko nesprejemljivih materialih vedno večje, so podjetja prisiljena razmišljati in delovati trajnostno tudi na področju pakiranja.

Na konferenci je bil predstavljen tudi projekt Start Circles, katerega cilj sovpada z vsebino konference.

S povezovanjem nosilcev znanja iz širše regije in vodilnih podjetij iz vrst proizvajalcev in uporabnikov embalaže, je tako konferenca izjemno prispevala k spodbujanju krožnega gospodarstva, še posebej oblikovanja vrednostnih verig, ki nudijo podporo krožnemu gospodarstvu.

Prejšnji članek Direktorica Maja Mešl na Dnevu inovativnosti 2019
Naslednji članek 3. sestanek partnerjev v okviru projekta Start Circles

Name:
Email:
Subject:
Message:
x
50 kosov vrhunske raziskovalne opreme
1700 potencialnih delodajalcev
4 študenti na učitelja
40 vrhunskih strokovnjakov
  • English