Aktualno

Aktualno
ŽE DRUGA USPEŠNA MEDNARODNA KONFERENCA V KOMBINIRANI IZVEDBI
/ Kategorije: Aktualno

ŽE DRUGA USPEŠNA MEDNARODNA KONFERENCA V KOMBINIRANI IZVEDBI

Za nami je uspešna dvodnevna mednarodna konferenca FTPO – Plastic gears na temo plastičnih zobnikov (FTPO Conference 2021- Plastics gears), ki je potekala 17. in 18. junija 2021 v Slovenj Gradcu. Konferenca je bila organizirana kot hibridna, z udeležbo v Slovenj Gradcu in z dostopnostjo preko spletnega mesta z uporabo aplikacije MS Teams. Konferenca je požela velik uspeh, saj se je konference udeležilo skupno več kot 50 udeležencev iz 18 različnih držav.

Namen konference je bil povezati raziskovalce iz akademske sfere, tako teoretike kot praktike, in industrije, ki delujejo na področju polimernih zobnikov in njihovih aplikacij. To področje je postalo izredno zanimivo v zadnjih letih, predvsem po zaslugi e-mobilnosti. Ta namreč pred proizvajalce zobnikov prinaša nove izzive, zahtevo po večjih obremenitvah, večji trajnosti in s tem povezano večjo kvaliteto. Program je obsegal celotno področje plastičnih zobnikov, od simulacij, razvoja materialov do praktične uporabe. Tematika predstavitev je bila zelo raznovrstna in je obsegala vsa področja, pomembna za proizvodnjo polimernih zobnikov, od simulacij, materialov, inovativne obdelave, orodij, karakterizacije (zobniki, materiali, tribologije in aplikacij.

Konferenca je bila organizirana v okviru projekta MAPgears, kjer Fakulteta za tehnologijo polimerov sodeluje s  še štirimi partnerji (Podkrižnik d.o.o., Polycom Škofja Loka d.o.o.  - Podružnica Črnomelj, Univerza v Ljubljani - Fakulteta za strojništvo, TECOS - Razvojni center orodjarstva Slovenije d.o.o.). Glavni sponzor konference je bilo podjetje KISSsoft.

K sodelovanju smo privabili vrhunske strokovnjak na tem področju, tako iz raziskovalno izobraževalne sfere (prof. K. Stahl (ki ga je zamenjal kolega Illenberger), prof. S Sentivelan, izr. prof. K. Mao, izr. prof. A. Hausberher, dr. D. Zorko, prof. C. Fernandes) kot iz industrije (dr. A. Pogačnik, P. Killian). Na konferenci se je tako zvrstilo 8 vabljenih predavanj in 17 predavanj. Od sedmih področij, ki smo jih določili, je bilo največ predavanj na temo simulacij, tako izdelave kot konstrukcije zobnikov. To ne preseneča, saj s simulacijai lahko bistveno pospešimo razvoj in predvidimo tudi kvaliteto izdelkov.

Konferenco je vodil naš prodekan za znanstveno-raziskovalno delo, izr. prof. dr. Miroslav Huskić, vse navzoče pa je pozdravil in nagovoril tudi dekan fakultete, izr. prof. dr. Blaž Nardin. Naše raziskovalno delo na področju razvoja kompozitnih materialov sta predstavila tudi asistentka FTPO Rebeka Lorber in predstojnik Centra za sodelovanje z gospodarstvom FTPO Silvester Bolka. Rebeka Lorber je predstavila rezultate primerjave kompozitnih materialov poliamida 6 z bazaltnimi in klasičnimi, steklenimi, vlakni. Silvester Bolka pa je prikazal razvoj toplotno prevodnih polimernih kompozitov na osnovi polikarbonata.

Kljub trenutnim razmeram smo v prostorih fakultete gostili okrog 15 gostov, preko spleta pa se je konference v vsakem trenutku udeležilo več kot 30  udeležencev, skupno iz 18 različnih držav (od Združenih držav Amerike in Mehike na zahodu do Indije in Rusije na vzhodu). Zaradi velike časovne razlike smo pridobili tudi dovoljenja za snemanje predstavitev, ki jih bomo na željo posredovali registriranim udeležencem. Udeležencem, ki so prišli v Slovenj Gradec, smo razkazali tudi prostore FTPO.  Zadostili smo vsem varnostnim ukrepom, kombiniran prenos strokovnih vsebin je potekal nemoteno in veseli smo, da je bila konferenca tako dobro sprejeta in obiskana. Prejeli smo veliko pohval udeležencev, katerim smo obljubili, da tovrstne konference v bodoče na FTPO organiziramo na letni ravni.

Več o vsebini programa dogodka ter vabljenih predavateljih si lahko preberete na https://www.ftpo.eu/Plasticgears.

Prejšnji članek NOVOST V SLOVENJ GRADCU: POLETNI ŠOLI ZA POKLICE PRIHODNOSTI za mlade od 9-14 let
Naslednji članek Sklep o volitvah članov Senata FTPO

Name:
Email:
Subject:
Message:
x
50 kosov vrhunske raziskovalne opreme
1700 potencialnih delodajalcev
4 študenti na učitelja
40 vrhunskih strokovnjakov
  • English