Študij

Študij

Majhna organizacija velika dodana vrednost.

Študij v majhnem, a visokospecializiranem strokovnem okolju ima mnoge prednosti. Dve od teh sta izrazito poglobljeno delo in skorajda zagotovljena uspešna kariera.

Nagovor dekana

Slika

Drage študentke in študenti ter partnerji,

ko je Herman Staudinger s svojim odkritjem v začetku 20. stoletja postavil temelje znanosti o polimerih, ni nihče predvidel neverjetnega pomena teh materialov v sodobni družbi.

V letu 2015 je bilo proizvedenih 311 milijonov ton polimerov oziroma plastike, več kot 40 kg na prebivalca. Polimeri so si utrli pot v vse pore našega življenja, omogočajo nove priložnosti na zelo različnih področjih, kot na primer v avtomobilski in vesoljski industriji, gradbeništvu, v medicini in še na mnogih drugih področjih.

V evropski industriji plastike je kar 62.000 podjetij, ki zaposlujejo več kot 1,4 milijona ljudi. V Sloveniji je več kot 1.000 podjetij na tem področju, ki predstavljajo zelo pomemben del gospodarstva in, ki so zelo dobro pozicionirana v mednarodnem okolju.

Za ohranitev in krepitev konkurenčne pozicije teh podjetij slovenska industrija plastike oziroma polimernih materialov in tehnologij nenehno potrebuje visoko izobražene in usposobljene strokovnjake. Fakulteta za tehnologijo polimerov, ki je bila ustanovljena leta 2006 in letos praznuje 10. obletnico delovanja, izobražuje diplomirane inženirje polimernih materialov in tehnologij in se s tem odziva na potrebe v Sloveniji in širši regiji.

V ta namen Fakulteta za tehnologijo polimerov ponuja študijske programe na dodiplomski in podiplomski stopnji in je edina visokošolska institucija v Sloveniji, ki ponuja celosten študijski program na tem strateško pomembnem in hitro razvijajočem se področju gospodarstva.

Izvrstni in visoko motivirani visokošolski učitelji in sodelavci, tutorji in administrativno osebje, vrhunski prostori in oprema ter študijski program, ki se nenehno nadgrajuje, zagotavljajo visoke akademske standarde in nenehno odzivanje na potrebe industrije.

Raziskave so ena izmed ključnih dejavnosti fakultete za tehnologijo polimerov. S pomočjo nacionalnih in mednarodnih projektov, ki jih izvajamo v tesnem sodelovanju z industrijskimi partnerji in priznanimi raziskovalnimi institucijami iz Slovenije in drugih evropskih držav, razvijamo rešitve in prenašamo znanje na vseh pomembnih področjih polimerne znanosti. Znanje in izkušnje na področju karakterizacije in testiranja podpirajo te aktivnosti.

Študij na Fakulteti za tehnologijo polimerov tako ponuja odlično kombinacijo teoretičnega in praktičnega znanja. Zahteva vztrajnost in predanost ter študentom omogoča, da razvijejo kreativnost in veščine za reševanje problemov. Mednarodne aktivnosti vezane na mednarodne projekte in mednarodna mobilnost in nenazadnje možnost za vzpostavitev tesnega stika z industrijo omogoča študentom, da presežejo ustaljene okvirje študija.

Diplomanti imajo odlične priložnosti za zaposlitev in za uspešno poslovno kariero. So kvalificirani oziroma usposobljeni za nadgradnjo oziroma nadaljnji razvoj slovenske industrije plastike oziroma polimerov.

Drage študentke in študenti. V imenu Fakultete za tehnologijo polimerov in naše ekipe vam izrekam dobrodošlico v novem študijskem letu. Želimo vam uspešen začetek, zanimivo in navdihujočo študijsko izkušnjo ter veliko zadovoljstva in uspehov.

Če potrebujete pomoč in podporo, se lahko kadarkoli obrnete na člane naše ekipe in seveda, tudi name. Upam, da bo moje znanje slovenščine kmalu veliko boljše, seveda pa bomo na sestankih zagotovili prevajanje v slovenščino.

 

Doc. Dr. Thomas Wilhelm,
Zvezna republika Nemčija
dekan

Zakaj študirati na FTPO?

35 kosov vrhunske raziskovalne opreme
1700 potencialnih delodajalcev
4 študenti na učitelja
40 vrhunskih strokovnjakov
  • English