Študij

Študij

Majhna organizacija velika dodana vrednost.

Študij v majhnem, a visokospecializiranem strokovnem okolju ima mnoge prednosti. Dve od teh sta izrazito poglobljeno delo in skorajda zagotovljena uspešna kariera.

Nagovor dekana

Slika

Drage dame in gospodje, študenti in študentke, visokošolski učitelji in sodelavci, prijatelji,

v čast mi je, da vam lahko zaželim dobrodošlico v novo študijsko leto. Moje ime je Thomas Wilhelm in sem dekan Fakultete za tehnologijo polimerov.

Letos z veseljem pozdravljamo 38 novih dodiplomskih študentov, ki prihajate iz vseh koncev Slovenije. Že tretjič smo uspeli zapolniti skoraj vsa prosta mesta. Poleg tega pozdravljamo tudi 10 novih magistrskih študentov. Skupaj bo tako na FTPO v letošnjem študijskem letu študiralo kar 128 študentov, največ doslej.

Novi študenti se nam pridružujete v času, ko visokošolsko izobraževanje doživlja hitre in velike spremembe. Nove tehnologije se rojevajo, obstoječim pa je vedno težje slediti, tradicionalna akademska področja izginjajo, se premikajo ali združujejo. Zaradi globalizacije postaja znanje tujih jezikov vse pomembnejše, poleg tega morajo imeti diplomirani inženirji poleg trdne baze znanja tudi socialne kompetence, tako imenovane "mehke" veščine". Skratka, pričakovanja naših deležnikov, vaših bodočih delodajalcev, ter zahteve oziroma pritiski na visoko šolstvo se povečujejo in intenzivirajo.

Od preoblikovanja v fakulteto v februarju 2017 smo se na FTPO močno trudili, da bi razvili pogumno in trajnostno strategijo, s katero bi se uspešno spopadli z vsemi izzivi prihodnosti. Odločili smo se, da bomo ostali osredotočeni na tehnologijo polimerov in si prizadevali krepiti in razvijati vse tri stebre naše dejavnosti - izobraževalno, raziskovalno dejavnost in sodelovanje z industrijo. Našim študentom želimo zagotoviti stimulativno študijsko okolje, izvajati odlično raziskovalno dejavnost, ki je primerljiva z vodilnimi institucijami polimerne znanosti in tehnologije v Evropi ter želimo biti zanesljiv in odziven partner podjetjem iz polimerne industrije v Sloveniji in za naše stranke iz tujine.

Naša strategija je objavljena na naši spletni strani in je dostopna vsem, ki jo želite prebrati. Poleg tega poudarjamo, da strategija ni le nekaj vrstic na računalniškem zaslonu ali nekaj strani, natisnjenih na papirju. Vsi na FTPO smo predani tej strategiji in trdo delamo dan za dnem, da bomo dosegli začrtane cilje.

Z veseljem vam sporočamo, da so se nam danes pridružili štirje novi zaposleni, ki bodo okrepili ekipo FTPO na področju študijske in raziskovalne dejavnosti ter da se nam bosta v bližnji prihodnosti pridružila še dva nova redna profesorja.

V zadnjem študijskem letu smo nadaljevali tudi z dodajanjem nove opreme v naše laboratorije, tako da je našim študentom, profesorjem in raziskovalcem na voljo najnovejša raziskovalna oprema. Zaradi rasti, ki jo beležimo na vseh področjih, postajajo naši laboratoriji pretesni, zato smo začeli s pogajanji in ukrepi za bistveno razširitev našega laboratorijskega prostora in upamo, da bomo o tem kmalu lahko povedali nekaj dobrih novic.

Fakulteta je partner v dveh nacionalnih in dveh mednarodnih raziskovalnih projektih, ki sta bila podeljena leta 2018. Ti projekti bodo pomagali nadalje razvijati intenzivnost in kakovost naših raziskav, kar bo omogočilo naslednji korak k še večji mednarodni konkurenčnosti našega zavoda.

FTPO tako pridobiva vedno več mednarodne prepoznavnosti. To nam je omogočilo dopolnitev naše mednarodne mreže z dodajanjem novih partnerjev in sicer Univerze uporabnih znanosti v Rapperswilu (Švica), Univerze v Linzu (Avstrija) in Univerze v Banja Luki v Bosni. Tesno in uspešno sodelovanje z Montanuniversität Leoben in Polymer Competence Center Leoben pa je bilo letos še znatno okrepljeno. Prepričan sem, da lahko trdimo, da je FTPO že priznan akter na mednarodnem odru polimerne znanosti in tehnologij.

Kljub tem uspehom nas čaka še veliko novih izzivov. Z vsemi se bomo spopadli. Zato moramo ukrepati premišljeno in odločno, potrebujemo pa podporo naših partnerjev, naših študentov, naše ekipe in nenazadnje ljudi in javnih institucij v celotni Koroški regiji.

Naši študenti ste lahko prepričani, da bomo storili vse, da vam bomo zagotovili spodbudno in stimulativno študijsko okolje, ki ga omenjamo v naši strategiji. Za konec vam vsem želim prijetno in zadovoljstva polno študijsko izkušnjo in uspešno novo študijsko leto 2018/2019.

Doc. Dr. Thomas Wilhelm,
dekan

Zakaj študirati na FTPO?

50 kosov vrhunske raziskovalne opreme
1700 potencialnih delodajalcev
4 študenti na učitelja
40 vrhunskih strokovnjakov
  • English